Humbja e Nuhatjes dhe Shijes Nga Covid-19 – Çfarë Ndodh Më Pas?

loading...


nga simptomat më të çuditëshme të covid-19 pa dyshim ka qenë humbja totale e shijes dhe nuhatjes nga disa prej të prekurve.

Kjo simptoma s’ ka kursues pjesën më të madhe të infektuarve pavarsisht moshës, gjendjes shëndetësore apo gjinisë.

Sipas disa të dhënave kjo simptomë mund të zgjatet edhe pasi ju jeni shëruar nga virusi.

Çfarë pasojash lë -19?

shëruarit sipas një nga The Washington Post që sjell përjetime të atyre që humbën shijen dhe nuhatjen raporton se disa erëra tanimë duken të çuditshme.

Po ashtu sipas të shëruarve disa ushqime kanë të tmerrshme dhe asgje s’ shijon më si mëparë.

Kjo është e njohur në botën mjekësore si parosmia, ose një çrregullim i përkohshëm që deformon aromat dhe shpesh i bën ato të ndihen si të pakëndshme.

Sipas mjekëve kjo s’ është një gjendje për të cilën duhet të alarmoheni apo shqetësoheni edhe Po qe se zgjat pak më shumë se vetë virusi.

Në fakt kjo është një mënyrë se si trupi po shëron vetëveten,parosmia tregon se nuhatja po kthehet.

Kjo gjë është një shenjë e mirë për të gjithë organizmin pasi të gjithë funksionet kthehen gradualisht në normalitet.

Sidoqoftë, humbja e shijes dhe nuhatjes mund të zgjasë për një periudhë të zgjatur kohe dhe mund t’i bëjë disa ushqime të pa dëshirueshme.

Ato përfshijnë ushqime të skuqura, vezë, kafe dhe çokollatë, sipas AbScent, një grup që promovon vetëdijen rreth humbjes së nuhatjes.

Deformim i shijes

Në këtë luftë me -19 shumë pacientë kanë raportuar se ndjenjnë ndryshim të shijes në vaktet e tyre të zakonëshme.

Ky deformim i shijes apo nuhatjes quhet ndryshe fantosmia dhe ju bën të ndjeni aroma apo shijes që s’ ndodhet aspak pranë jush.

Disa prej të shëruarve nga Covid-19 kanë raportuar se ushqimet dhe pijet pas sëmundjes mbajnë era benzinë apo erë të prishur.

Në qershor, Globale për Kërkime në Humbjen e Shqisave, publikoi një raport ku tregohej se 7% e 4,000 pacientëve të diagnostikuar me kishin një deformim në nuhatje.

Kryesisht të atyre që përmendëm më sipër, parosmia dhe fantosmia  që shpesh ndodhin pas infeksioneve virale.

Kështu që mjekët s’ shprehen të alarmuar edhe Po qe se kjo gjendje zgjatet apo Po qe se përjetoni simptimat që ju shpjeguam më sipër./

Postime të ngjashme