Infermierët, akuza mbi portalin e punësimit: S’ka transparencë!

Voltiza Duro  – Infermierë për Shqipërinë” është një portal nëpërmjet të cilit, punonjësit e shëndetësisë si infermierë, fizioter-apistë e teknikë imazherie apo laboratori mund të aplikojnë për një vend pune. Por men-jëherë pas publikimit të pikëve të grumbulluara në testim, jo pak kandidatë kanë shfaqur shqetësimet e tyre e madje kanë theksuar se ky portal punësimi nuk është transparent.Në një intervistë për ‘Gazeta Shqiptare’, kreu i Shoqatës së Infermierëve të Shqipërisë, Elson Jaçaj tregon se gara e këtij viti u shoqërua me pakënaqësi nga ana e konkurrentëve.
Publikimi i një liste, fshirja e saj dhe ripub-likimi i një liste tjetër me pikë më të ulta për të testuarit ka sjellë revoltën e këtyre të fun-dit. Sipas Jaçaj asnjëherë nuk është bërë i njohur komisioni i vlerësimit e madje edhe pse testi është elektronik, përgjig-jet nuk publikohen në mo-ment. Ai shton se vendet va-kante, nuk deklarohen aq sa janë në të vërtetë, por më pak, e kështu krijohen dyshime se punësimet bëhen me anë të ndonjë miku të fortë ose përmes sekserëve siç i konsiderojnë ata personat që i kon-taktojnë pasi mbarojnë testimin e u thonë tarifat se sa duhet të paguajnë për një vend pune.
Disa ditë më parë janë rezultatet e publikuar rezultatet e testimit të punonjësve të  që aplikuanshëndetësisë   rnëpërmjet  portalit “Infer miere për Shqipërinë”. Të tes tuarit  ngritën shqetësimin  e publikimit dy herë të listës pikëve. Sipas jush  ka ndodhur?
Po, në fakt, është e vërtetë që para pak ditësh u hap portali “Infermierë për Sh-qipërinë” për punësimin e in-fermierëve por si çdo herë i shoqëruar jo vetëm me pa-kënaqësi të konkurrentëve, por dhe me problematika të shumta. Kjo pasi nxjerrin një listë fituesish në adresën e portalit për konkurrentët pas disa orësh çuditërisht hiqet dhe nxjerrin një listë tjetër fituesish ku kishte shumë diferencë nga lista e parë. Kjo duke nisur që nga aplikantët që në listën e dytë shumica rezultonin me pikë më të ulta se tek e para (ndërkohë që du-het të ishte e kundërta) pasi e para është vlerësimi i dosjes së aplikantëve dhe e dyta është vlerësimi i provimit, pra mbledhja e të dyjave duhet të nxirrte një listë me pikë më të larta e jo në fillim të larta e më pas iu ulen pikët. Dhe më e çu-ditshmja ishte që në listën e dytë që doli rezultonin apli-kantë të rinj, pra që në listën e parë nuk figuronin e jo vetëm kaq, por rezultonin me pikë të larta pra fitues.
Sa transparent është ky portal punësimi dhe a bëhen vlerësimet në bazë të të meritës?
Jo vetëm në gjykimin tonë, por dhe numri më i madh i aplikantëve kanë shprehur pakënaqësi të mëdha për por-talin e sidomos për këtë vit, sepse askush s’e di se kush dhe si vlerësohen dosjet e tyre që mund të kenë besueshmëri (pasi asnjëherë nuk iu është bërë i njohur komisioni i vlerë-simit, nëse ka vërtet një komi-sion). E dyta pakënaqësi ësh-të pasi shumica e pyetjeve janë të njohura nga aplikantët e për çudi rezultojnë me pikë të ulta pasi mbarojnë testimin (ku theksoj që edhe pse është testim elektronik, përgjigjet në vend që të dalin sapo mbar-on testimi dalin shumë më vonë). Kjo ka ngritur shumë pikëpyetje tek të gjithë.
A ka aplikantë që janë ende në listë pritjeje nga vitie i kaluar?
Ka akoma aplikantë nga portali i kaluar që janë fitues e janë në listë pritje e për çudi kur ata interesohen zbulojnë që ai vend vakant që ishte i lirë, është zënë nga dikush tjetër që s’dihet se kush është e se si ka hyrë aty.
A kanë besim punonjësit e shëndetësisë te ky portal punësimi?
Në fakt, ne e kemi thënë me kohë që portali thjesht është një orientim për infermierët e teknicienët e tjerë të dinë se ku ka vende të lira pune edhe pse kohët e  fundit kemi vënë re që as ven-det vakante, nuk deklarohen aq sa janë në të vërtetë, por më pak. Pra, që këtu ngrihet dy-shimi (ose punësojnë në mënyra të tjera ashtu si dhe shumë aplikantë kanë dek-laruar që, nëse kanë ndonjë mik të fortë ose përmes sek-serëve siç i konsiderojnë ata personat që i kontaktojnë pasi mbarojnë testimin e u thonë tarifat se sa duhet të paguajnë për një vend pune). Ka raste kur vendet vakante lihen bosh me tendencë për ta rihapur disa herë portalin për të bërë show (gjasme sikur po punë-sojnë shumë veta).
Një tjetër shqetësim i ngritur nga punon-i ngritur nga punonjësit e shëndetësisë është dhe fakti që pas aplikimit janë punësuar larg vendbanimi të tyre.  A i shtyn kjo drejt largimit jashtë Shqipërisë?
Shumica e aplikantëve për të mos thënë të gjithë s’kanë më besim tek portali për punësim, por thonë ta pro-vojmë se s’kemi çfarë humbim, fundja sa kohë të jemi në Sh-qipëri të shpresojmë mos shi-jojmë pak punë sa të mbarojmë kurset e gjuhës e të ikim jashtë. Nuk e mohojmë që ka pasur dhe nga ata që janë punësuar përmes portalit por me një ndryshim: asnjë nuk është futur aty ku ka fituar siç pretendohet nëpër show-n e punësimit, por janë punësuar ku i caktojnë e sigurisht nga nevoja që kanë për pune nor-malisht që do të pranojnë.
Ka pasur dhe nga ata që janë punësuar shumë larg vendba-nimit të tyre e kjo ka sjellë pa-kënaqësi pasi mendojnë për sa kohë janë në Tiranë me banim dhe i caktojnë të punojnë në Vorë, Durrës ose Kavajë pse nuk marrin bonus, ashtu si mjekët, por i lënë po me atë rrogë ku vetëm shpenzime transporti harxhojnë gjysmën e rrogës. Pra, kaq të nëpërkëm-bur e të pavlerësuar janë in-fermierët në Shqipëri dhe pse bëjnë rreth 80% të punës në shëndetësi dhe janë pikërisht këta që sot po e mbajnë shën-detësinë në këmbë pasi shumë shpejt me largimet masive që po bëhen e me të drejtë, do jetë shumë vështirë një shërbim i mirë pas disa kohësh në vend.
Pas gjithë këtyre shqetësimeve të ngritura pranë shoqatës, ju a i jeni drejtuar instancave pergjegjese?
Arsyeja pse na kontaktojnë ne si shoqatë është fakti që na kanë cilësuar si zëri i vetëm i tyre që po i përfaqësojmë e po ju qëndrojmë pranë jo vetëm për rritjen profesionale, por dhe për çdo problematikë që kanë. Infermierët dhe jo vetëm, e kanë parë që në pak kohë kemi arritur të sjellim shumë ndryshime tek inferm-ierët duku iu zgjidhur problemet e tyre.
Ndërsa u shkruajmë institucioneve të tjera përgjegjëse, asnjë nuk na ësh-të përgjigjur asnjëherë; përkundrazi ka pasur një reagim shumë të ulët nga ata që e kanë për detyrë jo vetëm ti sqarojnë, por dhe ti orientojnë se si duhet të veprojnë për çdo gjë. Shpesh ne kemi rrezikuar shumë si Shoqatë, duke u parë me sy negativ nga ministria apo dhe të tjerë për faktin që ngremë zërin e në shumë ras-te pse zgjidhim problemet e infermierëve, por fundja ky ësh-të qëllimi ynë pse jemi krijuar. Ka dhe sindikata të shëndetë-sisë apo dhe konfederata që pa pëlqimin e vetë infermierëve i kanë cilësuar këta të fundit si anëtarë të institucioneve të tyre, por vetëm sa për t’u marrë lekë pasi asnjëherë nuk kanë reaguar për asnjë prob-lem që kanë pasur e jo më të kenë zgjidhur gjë.

Pra, sot ata thonë që çdo institucion ku drejtohen e ka derën e mbyl-lur, e kjo ka bërë që shumë prej tyre të humbasin shpresën për punësim në Shqipëri duke parë për t’u larguar diku jash-të. Kur i trajtojnë kështu infer-mierët e nuk u japin as mundë-si punësimi për kë po bëhen investimet në shëndetësi, go-dinat, aparaturat etj. kur të gjithë i kanë sytë drejt Gjer-manisë dhe Europës për të punuar e spitalet dita- ditës po boshatisen e braktisen nga in-fermierët???

Related posts:

Testimi për COVID-19 në Kosovë edhe në laboratorët privatë
Nisë pagesa e 170 eurove për qytetarët dhe bizneset
Shtëpia, banesa dhe veturat e Ardian Gjinit
Policia shqiptoi mbi 1 mijë gjoba në trafik për 24 orë
Parashikimi i motit për këtë javë
Gjermania shënon vetëm një viktimë nga COVID-19 për 24 orë
SHKOLLA SHQIPE NË ZVICËR PO JU PRET!
Plagosen me thikë babë e bir në Fushë Krujë, kapet i dyshuari
Këto lagje të Prishtinës do të mbesin pa rrymë nga mesnata deri në mëngjes
Java e zezë, 78 të vdekur nga COVID-19
Prizren, shoferi i dehur kërcënon policët
Muriçi pritet t’i bashkohet ish-kampionit të Premier Ligës
​Qershitë shërojnë reumën dhe cermën
Situata me pandeminë, vendi po shkon shpejt drejt krizës humanitare
Hidhet me parashutë nga qafa e Llogarasë, lëndohet 39-vjeçari nga Tirana
Gjakovë, një grua keqtrajtohet psikikisht
VIDEO: Gërmi, gjarpri në shteg të këmbësorëve
Bullgaria arreston një person që dyshohet se sulmoi një gazetare të REL-it
VIDEO: Prishtinë, digjet një shtëpi
Projekti për shkëmbim të territoreve ka humbur jetën, por jo ideja
Profesionistet nga diaspora, iniciativë për të ndihmuar gratë shqiptare
Në ShBA, mbi 5 milionë të infektuar me coronavirus
3 mijë e 976 raste aktive me coronavirus në Kosovë
Vendimi për hapjen e shkollave do të ndikohet nga gjendja epidemiologjike
Studiuesi sugjeron kurse integrimi për zviceranët: "ata po mbeten pakicë"
Selmanaj u kundërpërgjigjet partnerëve të koalicionit: Kryeministri
Patrullimet ndër vite në mes të KFOR-it dhe forcave serbe
Parashikimi i motit për 5 ditët e ardhshme
Lutfi Haziri ngushëllon dy familje gjilanase që humbën familjarët e tyre në betejën me COVID-19
Shqiptarja kandidate në zgjedhjet e 13 shtatorit në Gjermani
Suspendohen dy policë, s' mbyllën një lokal që theu masat kundër pandemisë
Sot më pak të shëruar sesa të infektuar me COVID-19
Nga këto komuna të Kosovës janë të infektuarit e rinj me coronavirus
Jakup Krasniqi shërohet nga coronavirusi
Përzien frenat me "gazin": Lëndon veten dhe kosovarin e pafajshëm
188 raste të reja me COVID-19 në Kosovë
12 të vdekur me COVID-19 gjatë 24 orëve të fundit në vend
Gjakovë e Rahovec, arrestohen pronarët e 4 restoranteve, s' respektuan masat kundër COVID-19
Austria, një vend përrallor edhe për pushime verore
Trump nënshkruan urdhra ekzekutivë për të ndihmuar financiarisht amerikanët
Vdes një person i infektuar me COVID-19
Organizuan dasma në restorantet e tyre, dënohen me nga 3 milionë lekë pronarët
Vdes në QKUK pas lëndimeve që pësoi duke kontrolluar një objekt në Prizren
Në Spitalin e Gjakovës 32 pacientë me COVID-19 po trajtohen me oksigjeno-terapi
Policia shqiptoi mbi 1.000 tiketa për kundërvajtje në trafik
Patrullimi në Karaçevë, i paautorizuar
43 pacientë po trajtohen në Spitalin e Vushtrrisë, një në intubim
Prizren, mosrespektimi i masave kundër COVID-19, mbyllen 7 lokale, shqiptohen 691 fletëparaqitje
Prizren, gjuajtje me armë gjatë ahengut familjar
Vrasje në tentativë në Skenderaj, 8 të arrestuar
Një i vrarë në Prishtinë
Rreth 100 milionë euro më pak të hyra në arkën e shtetit
Indi, 7 të vdekur nga zjarri në hotelin që po përdorej si spital për COVID-19
Moti sot, me diell e vranësira, vende-vende me shi
Një vikend i qetë sa i përket pandemisë, por na e prishi xhandarmëria serbe
Pamje – Shiu shkakton dëme në disa fshatra të Shtimjes
Britani, Shqiptari i propozon të dashurës martesë, i digjet banesa nga qirinjtë
Alternativa kërkon BDI-ja të shkojë në opozitë, Po qe se të gjitha partitë shqiptare hyjnë në pushte...
Qytetari rrëfen për dhunën e zyrtarëve policor gjatë arrestimit të tij
Drita fiton ndaj Inter Escaldes në Ligën e Kampionëve
Pamje – Lumi në qendër të Shtimes i mbushur përplotë me bërllok
Bahtiri akuzon Qeverinë për tubimin e Moziku-t
Zemaj premton përkrahje në menaxhimin e pandemisë në komunat e Luginës së Preshevës
Xhandarmëria serbe ka hyrë dy herë brenda këtij viti në fshatin Karaçevë
Andrea Pirlo trajner i Juventusit
Prishtinë, një person gjendet i vdekur në veturë
Qeveria po dialogon për njohje reciproke, por Agim Veliu i referohet shtetit fqinj me 'Republika e S...
Hyrja e xhandarmërisë serbe është vetëm një patrullim i përbashkët me KFOR-in
Gjermania fut kontrollet e detyrueshme për udhëtarët që kthehen nga Kosova
Qeveria tregon ditën kur do nisë pagesa e 170 eurove
Katër të vdekur dhe 124 raste të reja me COVID-19
Xhandarmëria serbe ka hyrë rreth 300 metra në Kosovë
s' ka vend për deklarata pompoze e defilime në vendgjarje pa e njohur ngjarjen
Shpërndarja e albumit nga Mozzik, grumbulloi numër të madh njerëzish në Gjakovë
Futja e xhandarmërisë serbe në territorin e Kosovës, KFOR jep sqarimet
Javën tjetër mund të ketë rritje të rasteve me COVID-19
Pas raportimeve në media, ndërpritet turneu i Mozzik-ut
Ndërhyn Qeveria, ndërpritet turneu i Mozzik-ut
Në sy të Policisë Mozzik promovon albumin e tij në kohë pandemie
Trafikim me njerëz, arrestohen 10 gra dhe pronari i një hoteli në Dobërdol
Regjisori i 'The Simpsons' do i bashkohet programit virtual të Anibarit këtë edicion
Heronjët e Kosovës, Thaçi nderon 21 policët e rënë në detyrë
Sot më shumë të shëruar se të infektuar me COVID-19 në Kosovë
COVID-19, 45 pacientë në QKUK në gjendje kritike
Rastet me COVID-19 nëpër komuna
Juventusi e shkarkon Maurizio Sarrin
Mbi 10 mijë qytetarë janë infektuar me COVID-19 në Kosovë
Ramush Haradinaj u 'kundërpërgjigjet' xhandarmërisë serbe, viziton Karaçevën e Kamenicës
12 persona të vdekur nga COVID-19 në Kosovë
Shënohen edhe 190 raste të reja me COVID-19 në Kosovë
Kufiri në Ristovc nevojitet të jetë Me kusht që doni mos me e pa xhandarmërinë serbe
rrugët në lagjen Mati 1 në kryeqytet në gjendje të mjerë
Reagon PDK për hyrjen e trupave serbe në Kamenicë
Dënojmë ashpër hyrjen e trupave serbe në territorin e Kosovës, lejimi i KFOR-it dhe neglizhenca e qe...
Gjykatat në Serbi vazhdojnë t'i ftojnë qytetarët kosovarë për vuajtje të dënimeve
Si kënaqen punëtorët shëndetësor me fatkeqësitë e njëri-tjetrit?
Jemi duke e ngritur nivelin e komunikimit me Bujanovcin
Prishtinë, një personi i hapin faqe në rrjete sociale
Zemaj nis takimet në Bujanovc
Lirohet veterani i UÇK-së i ndaluar në Turqi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Si të shërojmë spondilozën e qafës?

Fri Feb 22 , 2019
Dhimbja e qafës dhe spondiloza – Nëse keni dhembje të vazhdueshme të qafës, krahëve, shpatullave, duarve, e nganjëherë edhe kokës, ju mund të identifikoheni me “Spondilozën Cervikale”. – A jeni lodhur nga dhembjet e vazhdueshme të qafës, krahëve, shpatullave, duarve, e nganjëherë edhe kokës?! A janë bërë tashmë të padurueshme […]