© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
insulina

[ad_1]

diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), një çrregullim i shoqëruar me nivele të larta të
glukozës dhe ulje të efekteve të insulinës, mund të jetë një gjendje kërcënuese
për jetën. Njerëzit me diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) tip 1 prodhojnë shumë pak insulinë dhe kështu
përfundimisht kërkojnë terapi plotësuese të insulinës. diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) i tipit 2 është
i lidhur në përgjithësi me rezistencën ndaj insulinës, e cila rritet me
kohën.Me rezistencë ndaj insulinës, shumë nga qelizat e
trupit s’ janë në gjendje t’i përgjigjen efekteve të insulinës, duke lënë
glukozë në gjak. Trupi kompenson duke prodhuar sasi shtesë të hormonit. Kjo
rezulton në një nivel të lartë të insulinës në gjak (hiperinsulinemia) dhe
stimulim të tepërt të disa indeve që kanë mbetur të ndjeshme ndaj insulinës. Me
kalimin e kohës, ky proces shkakton një çekuilibër në marrëdhëniet midis
glukozës dhe insulinës dhe, pa tretman, përfundimisht mund të shkaktojë
komplikime shëndetësore që prekin pjesë të ndryshme të trupit.Përveç diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit)
të tipit 2, rezistenca ndaj insulinës mund të shihet tek ata me sindromën e
vezores polycistic (PCOS), prediabetes ose sëmundje të zemrës, sindromën
metabolike, acanthosis nigricans dhe me çrregullime që lidhen me gjëndrat e
hipofizës ose veshkave.Për më tepër sesa në rezistencën ndaj insulinës,
hiperinsulinemia më së shpeshti shihet te njerëzit me tumor të qelizave të
ishujve në pankreas (insulinës) ose me një sasi të tepërt të insulinës së
administruar (ekzogjene). Hiperinsulinemia shkakton sheqer të ulët në gjak
(hipoglicemia), e cila mund të çojë në djersitje, palpitacione, uri, konfuzion,
vizion të paqartë, marramendje, zbehje dhe konfiskime. Meqenëse truri është i
varur nga glukoza në gjak si burim energjie, privimi i rëndë i glukozës për
shkak të hiperinsulinemisë mund të çojë mjaft shpejt në shokun e insulinës dhe
vdekjen.

Ø Pse te
testoheni ?
• Për të ndihmuar në vlerësimin e prodhimit të
insulinës nga qelizat beta në pancreas,
• për të ndihmuar në diagnostikimin e pranisë së
një tumori prodhues të insulinës në qelizat ishullore të pankreasit
(insulinoma) ,
• për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të
glukozës së ulët të gjakut (hipoglikemia),
• për të ndihmuar në identifikimin e rezistencës
ndaj insulinës, ose
• për të ndihmuar në përcaktimin kur një diabetik
tip 2 mund të ketë nevojë të fillojë të marrë insulinë për të plotësuar
medikamentet me gojë

Ø Kur të
testoheni?
• Kur keni nivele të ulëta të glukozës në gjak me
simptoma të tilla si djersitje, palpitacione, marramendje, zbehje;
• kur keni diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) dhe mjeku juaj i kujdesit
shëndetësor dëshiron të monitorojë prodhimin tuaj të insulinës;
• ndonjëherë kur dyshohet se keni rezistencë ndaj
insulinës

Ø Kanevojë
për përgatitje per te realizuar e provën?
• Në mënyrë tipike, do t’ju kërkohet të agjëroni
për 8 orë para se të mblidhet mostra e gjakut. Herë pas here, një mjek i
kujdesit shëndetësor mund të bëjë testime kur agjërimi s’ është i mundur, siç
është kur bëhet një test për tolerancën e glukozës. Në disa raste, një mjek i
kujdesit shëndetësor mund të kërkojë që të agjëroni më gjatë se 8 orë.

Ø Qfarë po
provohet?
• Insulina është një hormon që prodhohet dhe ruhet
në qelizat beta të pankreasit. Sekretohet në përgjigje të glukozës së ngritur
në gjak pas një vakt dhe është jetike për transportin dhe ruajtjen e glukozës,
burimi kryesor i energjisë i trupit. Insulina ndihmon në transportimin e
glukozës nga gjaku në qeliza, duke ndihmuar kështu rregullimin e nivelit të
glukozës në gjak, dhe ka një rol në metabolizmin e lipideve. Ky test mat sasinë
e insulinës në gjak.
• Niveli i insulinës dhe glukozës ne gjak nevojitet të
jetë në ekuilibër. Pas një vakti, karbohidratet zakonisht ndahen në glukozë dhe
sheqerna të tjerë të thjeshtë. Këto thithen në gjak, duke bërë që niveli i
glukozës në gjak të rritet, gjë që nga ana tjetër stimulon pankreasin për
lëshimin e insulinës në gjak. kurse glukoza lëviz në qeliza, niveli në gjak
zvogëlohet dhe çlirimi i insulinës nga pankreasi zvogëlohet.Po qe se një individ
s’ është në gjendje të prodhojë insulinë të mjaftueshme, ose Po qe se qelizat e
trupit janë rezistente ndaj efekteve të tij (rezistencë ndaj insulinës),
glukoza s’ mund të arrijë në pjesën më të madhe të qelizave të trupit dhe
qelizat vuajn nga uria. Ndërkohë, glukoza e gjakut rritet në një nivel jo të
shëndetshëm. Kjo mund të shkaktojë shqetësime në proceset normale metabolike që
rezultojnë në çrregullime dhe komplikime të ndryshme, duke përfshirë sëmundjen
e veshkave, sëmundjet kardiovaskulare dhe vizionin dhe problemet neurologjike.

Ø Si
përdoret testimi i insulinës ? mund të përdoret për të ndihmuar:Diagnostifikoni
një insulinë, verifikoni që heqja e tumorit ka qenë e suksesshme, dhe / ose të
monitorohet për përsëritje. Diagnostifikoni shkakun e hipoglikemisë në një
individ me shenja dhe simptoma. Identifikoni rezistencën ndaj insulinës.
Monitoroni sasinë e insulinës të prodhuar nga qelizat beta në pankreas
(endogjen); në këtë rast, gjithashtu mund të bëhet një test C-peptid. Insulina
dhe P-peptidi prodhohen nga trupi në të njëjtën normë si pjesë e konvertimit të
proinsulin në insulinë në pankreas. Të dy testet mund të porositen kur një mjek
shëndetësor dëshiron të vlerësojë se sa insulinë në gjak është bërë nga trupi
dhe sa është nga burime të jashtme (ekzogjene) siç janë injeksionet e
insulinës. Testi për insulinë mat insulinën nga të dy burimet kurse testi
C-peptid pasqyron insulinë të prodhuar nga pankreasi.Përcaktoni kur një
diabetik i tipit 2 mund të ketë nevojë të fillojë të marrë insulinë për të
plotësuar medikamentet me gojë. Përcaktoni dhe monitoroni suksesin e një
transplantimi të qelizave ishullore të destinuara për të rikthyer aftësinë për
të bërë insulinë, duke matur kapacitetin prodhues të insulinës së transplantit.
Testimi i insulinës mund të porositet me teste të glukozës dhe C-peptidit.
Nivelet e insulinës përdoren gjithashtu ndonjëherë në lidhje me testin e
tolerancës së glukozës (GTT). Në këtë situatë, nivelet e glukozës në gjak dhe
insulinës maten në interval kohor të paracaktuar për të vlerësuar rezistencën
ndaj insulinës.

Ø Kur
porosiset? Nivelet e insulinës porositen më shpesh pas një rezultati të ulët të
testit të glukozës në gjak dhe / ose kur dikush ka simptoma akute ose
kronike të glukozës së ulët të gjakut (hipoglikemia) e shkaktuar nga, për
shembull, një insulinës. Simptomat e hipoglikemisë mund të
përfshijnë:djersitje,palpitations,uri,ngatërrim,Shikim i
turbullt,marramendje, i dobët, Në raste të rënda, konfiskimet dhe humbja e
vetëdijes. Këto simptoma mund të tregojnë glukozë të ulët në gjak por mund të shihen
edhe me kushte të tjera.Një test i insulinës gjithashtu mund të bëhet kur një
individ ka ose dyshohet se ka rezistencë ndaj insulinës. Kjo mund të përfshijë
njerëz me diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) të tipit 2, sindromën e vezores polycistic (PCOS),
prediabetes, nigricans acanthosis, sëmundjen e zemrës ose sindromën
metabolike.Një mjek i kujdesit shëndetësor gjithashtu mund të urdhërojë teste
të insulinës dhe C-peptidit pasi një insulinë është hequr me sukses për të
verifikuar efektivitetin e tretmanit dhe më pas të urdhërojë testet në mënyrë
periodike për të monitoruar përsëritje.Testimi periodik mund të përdoret
gjithashtu për të monitoruar suksesin e një transplantimi të qelizave të
ishullit duke matur kapacitetin prodhues të insulinës së
transplantit.Hipoglikemia për shkak të insulinës së tepërt (mund të shihet në
insulinoma, sindromi Cushing, administrimi i tepërt i insulinës ekzogjene,
etj.) Normal ose i lartë i ulëtNivelet e ngritura të insulinës shihen
me:Acromegaly,Sindroma e kusingut,Përdorimi i ilaçeve të tilla si kortikosteroidet,
levodopa, kontraceptivët oralë, Intoleranca e fruktozës ose galaktozës,
Insulinomas, trashje. Rezistenca ndaj insulinës, siç është shfaqja në diabetin (sëmundjen e sheqerit) (sëmundjen e sheqerit)
e tipit 2, acanthosis nigricans dhe sindromën metabolike.Nivelet e ulura te
insulinës shihen me:diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), Hypopituitarism, Sëmundjet e pankreasit si
pankreatiti kronik (përfshirë fibrozën cistike) dhe kancerin e pankreasit.
Testi Njihet edhe si insulinë e agjërua.

Ø Qfarë po
provohet?Insulina është një hormon që prodhohet dhe ruhet në qelizat beta të
pankreasit. Sekretohet në përgjigje të glukozës së ngritur në gjak pas një vakt
dhe është jetike për transportin dhe ruajtjen e glukozës, burimi kryesor i
energjisë i trupit. Insulina ndihmon në transportimin e glukozës nga gjaku në
qeliza, duke ndihmuar kështu rregullimin e nivelit të glukozës në gjak, dhe ka
një rol në metabolizmin e lipideve. Ky test mat sasinë e …Insulina për
injeksion vinte rreptësisht nga burimet shtazore (qelizat e pankreasit të lopës
dhe derrit). Insulina më e përdorur sot është sintetike, e bërë nga sinteza
biokimike për të përputhur në mënyrë identike veprimtarinë biologjike të
insulinës të prodhuar nga qelizat njerëzore.Ekzistojnë formulime të ndryshme
farmaceutike të insulinës me veti të ndryshme. Disa janë të lëshimit të shpejtë
dhe të veprimit të shpejtë dhe të tjerët janë përgatitje të lëshimit të
ngadaltë që veprojnë për një periudhë të zgjatur. diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) mund të marrë
përzierje dhe / ose lloje të ndryshme të insulinës gjatë gjithë ditës.Analizat
e insulinës janë krijuar për të matur insulinë endogjene njerëzore. Sidoqoftë,
vlerësime të ndryshme reagojnë në mënyrë të ndryshueshme me insulinë ekzogjene
(shtazore ose sintetike). Po qe se dikush është duke marrë insulinë, këto efekte
nevojitet të sqarohen me laboratorin e testimit. Po qe se do të kryhen disa vlerësime
të insulinës ose periodike, ato. Po qe se do të kryhen disa vlerësime të insulinës
ose periodike, ato nevojitet të analizohen nga e njëjta laborator për të siguruar
qëndrueshmëri.Po qe se dikush ka zhvilluar antitrupa kundër insulinës, veçanërisht
si rezultat i marrjes së insulinës jo-njerëzore (shtazore ose sintetike), këto
mund të ndërhyjnë në testimin e insulinës. Në këtë rast, një C-peptid mund të
kryhet si një mënyrë alternative për të vlerësuar prodhimin e insulinës. Vini
re gjithashtu se shumica e njerëzve me diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) tip 1 do të kenë gjithashtu
autoantitrupa kundër insulinës.Testi i tolerancës së insulinës (ITT) s’
përdoret gjerësisht, por është një metodë për përcaktimin e ndjeshmërisë ndaj
insulinës (ose rezistencës), veçanërisht në individët obezë dhe ata me PCOS. Ky
test përfshin një infuzion IV të insulinës, me matje vijuese të niveleve të
glukozës dhe insulinës.

Qfarë është rezistenca ndaj insulinës? Rezistenca
ndaj insulinës është një aftësi e pakësuar për t’iu përgjigjur efekteve të
insulinës, veçanërisht nga indet e muskujve dhe dhjamit (dhjamit). Insulina
është një hormon i prodhuar nga qelizat beta në pankreas. Sasi të vogla të saj
lëshohen normalisht pas çdo vakti për të ndihmuar transportimin e glukozës në
qelizat e trupit, ku glukoza është e nevojshme për prodhimin e energjisë.
Meqenëse qelizat nevojitet të kenë glukozë për të mbijetuar, trupi i një individi
rezistent ndaj insulinës kompenson duke prodhuar sasi shtesë të hormonit. Kjo
rezulton në një nivel të lartë të insulinës në gjak (hiperinsulinemia) dhe
stimulim të tepërt të disa indeve që kanë mbetur të ndjeshme ndaj insulinës. Me
kalimin e kohës, ky proces shkakton një çekuilibër në marrëdhëniet midis
glukozës dhe insulinës dhe, pa tretman, përfundimisht mund të shkaktojë
komplikime shëndetësore që prekin pjesë të ndryshme të trupit.Hiperinsulinemia
dhe rezistenca ndaj insulinës shoqërohet me ndryshime në përqendrimin dhe
sasitë relative të lipideve të trupit, duke rritur ndjeshëm sasinë e
triglicerideve dhe LDL (lipoproteina me densitet të ulët, “kolesterolin e
keq”) në gjak dhe zvogëlimin e sasisë së HDL (të lartë -lipoproteina me
dendësi, “kolesterol i mirë”). Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e
një personi për të zhvilluar një mpiksje gjaku, të shkaktojë ndryshime
inflamatore dhe të rrisë mbajtjen e natriumit të një personi, i cili mund të
çojë në rritje të presionit të gjakut.Shkaku i rezistencës ndaj insulinës s’
kuptohet plotësisht. Mendohet të jetë për shkak të faktorëve gjenetikë,
përfshirë etninë, dhe pjesërisht për shkak të stilit të jetës. Shumica e
njerëzve me rezistencë ndaj insulinës s’ kanë simptoma. Në shumicën e rasteve,
trupi është në gjendje të mbajë ritmin me nevojën për prodhimin shtesë të
insulinës për shumë vite. Po qe se prodhimi i insulinës së trupit s’ arrin të
vazhdojë me kërkesën, atëherë do të ndodhë hiperglicemia. Pasi glukoza të
arrijë një nivel mjaft të lartë, diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) tip 2 është i pranishëm. Niveli i
lartë i glukozës mund të dëmtojë enët e gjakut në shumë organe, përfshirë
veshkat. Rezistenca ndaj insulinës është pra një faktor rreziku për zhvillimin
e diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) tip 2. Ndryshimet në lipide mund të shkaktojnë depozita të pllakave
yndyrore në arteriet dhe të çojnë në sëmundje kardiovaskulare (CVD) dhe
goditje.Sindromi metabolik dhe rezistenca ndaj insulinës janë dy terma që
shpesh janë përdorur në mënyrë të ndërsjellë për të karakterizuar disa anomali
që shoqërohen me rritjen e rezistencës ndaj insulinës dhe rritjen e prodhimit
të insulinës, dhe për të njohur këto ndryshime si faktorë rreziku për sëmundjen
e ardhshme. Sindromi metabolik është në thelb një nënshtrim i rezistencës ndaj
insulinës; megjithëse ekzistojnë disa grupe të ndryshme të kritereve
diagnostikuese për sindromën metabolike, të gjitha përfshijnë trashje,
ndryshime në nivelin e lipideve dhe përpunim të dëmtuar të glukozës në
përkufizimin e kësaj çrregullimi. Qëllimi i kontrollit për sindromën metabolike
është të identifikojë dhe të punojë me njerëz të trashë, të ulur për të ulur
rreziqet e shëndetit të tyre me anë të ndryshimeve në stilin e jetës.Rezistenca
ndaj insulinës s’ është një sëmundje apo diagnozë specifike, por ajo është
shoqëruar me kushte të tilla si, siç u përmend, CVD, diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) i tipit 2,
mbipesha dhe hipertensioni, si dhe sindromi polycistik i vezores (PCOS) dhe sëmundja
e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Disa studiues gjithashtu besojnë se mund të
ketë një lidhje midis rezistencës ndaj insulinës dhe formave të caktuara të
kancerit. Megjithatë, mekanizmat e këtyre shoqatave s’ janë kuptuar mirë.
Eshtë e rëndësishme të mbani mend që shumë njerëz që kanë këto kushte s’ kanë
rezistencë ndaj insulinës dhe, gjithashtu, shumë njerëz që kanë rezistencë ndaj
insulinës s’ do t’i zhvillojnë asnjëherë këto kushte. Këto janë vetëm modele
shoqërimi që janë shfaqur. Ato shpesh shihen së bashku dhe mendohet se
rezistenca ndaj insulinës mund të kontribuojë në zhvillimin e tyre dhe t’i
përkeqësojë ato kur është e pranishme. Testet- s’ ka asnjë test që mund të
zbulojë drejtpërdrejt rezistencën e insulinës. Përkundrazi, një mjek shëndetësor
do të shikojë të gjithë figurën klinike të një individi dhe mund të dyshojë në
rezistencën ndaj insulinës Po qe se personi ka rritur nivelet e glukozës, ka rritur
nivelet e triglicerideve dhe kolesterolin LDL dhe ulur përqendrimet e
kolesterolit HDL. Testet laboratorike që ka të ngjarë të porositen përfshijnë:
1. Glukoza. Kjo zakonisht kryhet me agjërim, por,
në disa raste, një mjek shëndetësor gjithashtu mund të urdhërojë një GTT (test
për tolerancën e glukozës, disa teste të glukozës që merren para dhe në
intervalet e kohës pas një sfide glukoze). Qëllimi i testimit të glukozës është
të përcaktoni Po qe se një pacient ka një përgjigje të dëmtuar ndaj glukozës.
2. A1c. Ky test pasqyron nivelet mesatare të
glukozës në gjak gjatë 3 muajve të fundit duke matur përqindjen e hemoglobinës
që është glikuar, ose të lidhur me glukozën, në rrjedhën e gjakut. Quhet
gjithashtu hemoglobinë A1c, HbA1c ose një provë e glikemoglobinës.
3. Profili i lipideve. Kjo mat HDL, LDL,
trigliceridet dhe kolesterolin total. Po qe se trigliceridet janë ngritur dukshëm,
mund të nevojitet të bëhet një matje e drejtpërdrejtë e LDL.
4. Një nga mënyrat më të zakonshme për të zbuluar
rezistencën ndaj insulinës është përdorimi i vlerësimit të modelit homeostatik
(HOMA). Ai përfshin matjen e niveleve të glukozës dhe insulinës dhe më pas
përdorimin e një llogaritje për të vlerësuar funksionin e qelizave beta në
pankreasit që prodhojnë insulinë dhe ndjeshmëri ndaj insulinës.
5. Teste të tjera laboratorike që mund të porositen
për të ndihmuar në vlerësimin e rezistencës ndaj insulinës dhe sigurimin e
informacionit shtesë përfshijnë:
6. Testi i insulinës së agjërimit është i
ndryshueshëm, por nivelet e insulinës zakonisht do të rriten në ato me
rezistencë të konsiderueshme ndaj insulinës.
7. HS-PDC. Kjo është një masë e niveleve të ulëta
të inflamacionit që mund të bëhet si pjesë e një vlerësimi të rrezikut kardiak.
Mund të rritet me rezistencë ndaj insulinës.
8. LDL-P. Kjo është një matje e numrit të llojeve
të ndryshme të grimcave lipoproteinë me densitet të ulët duke përdorur një
provë nënfraksionesh lipoproteine. Mendohet se një numër më i madh i grimcave
të vogla, të dendura LDL sesa grimcat e mëdha, me gëzof, shoqërohet me një
rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare.
9. Testi i tolerancës së insulinës (ITT). Ky test
s’ përdoret gjerësisht, por është një metodë për përcaktimin e ndjeshmërisë
ndaj insulinës (ose rezistencës), veçanërisht tek individët obezë dhe ata me
PCOS. Ky test përfshin një infuzion IV të insulinës, me matje vijuese të
niveleve të glukozës dhe insulinës.
10. Indeksi sasior i kontrollit të ndjeshmërisë
ndaj insulinës (QUICKI). Kjo përdor një formulë matematikore për të llogaritur
një numër të bazuar në testet e gjakut të glukozës dhe insulinës. Rezistenca
ndaj insulinës diagnostikohet bazuar në atë se vlera e llogaritur qëndron në
indeksin QUICKI.
11. Testet specifike të shtypjes së insulinës
gjithashtu mund të porositen në një mjedis hulumtimi për të studiuar
rezistencën ndaj insulinës, por ato zakonisht s’ përdoren në një mjedis
klinik. tretmani-tretmani i rezistencës ndaj insulinës kryesisht përfshin
ndryshime në dietë dhe stilin e jetës. Shoqata Amerikane e Diabeteve rekomandon
humbjen e peshës së tepërt, marrjen e sasive të rregullta të aktivitetit fizik
me intensitet të moderuar dhe rritjen e fibrave dietike për uljen e niveleve të
insulinës në gjak dhe rritjen e ndjeshmërisë së trupit ndaj tij. Humbja e
peshës dhe ushtrimi i rregullt mund të:Ulin presionin e gjakut, Rrit
ndjeshmërinë ndaj insulinës, Ul nivelin e kolesterolit të triglicerideve dhe
LDL, Ngrini nivelet e kolesterolit HDL. Personat që janë identifikuar nga
praktikuesit e tyre të shëndetit se kanë rezistencë ndaj insulinës nevojitet të
punojnë me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor dhe me profesionistë të
tjerë mjekësorë, siç është një ushqyes, për të hartuar një plan trajtimi të
individualizuar dhe për të monitoruar efektivitetin e tij. Trajtimet e drogës
gjithashtu mund të jenë të nevojshme për të kontrolluar çdo gjendje apo
sëmundje bashkë-ekzistues. Insulin, Glucose Tests, Lipid Profile, Lipoprotein
Subfraction Testing, hs-CRP

[ad_2]

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.