Shëndeti
Tue. Mar 28th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
E83EC5AB 4614 4A9B 9917 8BA895A733C2

Elizabeth Blackwell më 23 qershor 1849 bëhet gruaja e parë mjeke në SHBA.

Ajo mbështeti arsimin mjekësor për gratë dhe ndihmoi karrierën e shumë të tjerave.

Më 1857, Elizabeth krijoi ambulancat e para në Nju Jork. Elizabeth punoi në klinika në Londër e Paris për dy vjet. Gjatë punës ajo u infektua dhe humbi shikimin në njërin sy dhe u kthye në Nju Jork më1851, duke hequr dorë nga ëndrra e saj për t’u bërë një kirurge.

Blackwell u frymëzua për të ndjekur mjekësinë nga një shoqe që po vdiste, e cila tha se sprova e saj do të ishte më e mirë nëse do të kishte një mjeke femër.

Ajo gjithashtu ndihmoi në themelimin e Shoqatës Kombëtare të Shëndetit dhe botoi disa libra, duke përfshirë një autobiografi, Puna Pioniere në Hapjen e Profesionit Mjekësor për Gratë (1895).

You cannot copy content of this page