“Jeta si Kirurg i trurit”, Petrela sjell në shqip rrëfimet e Henri Marsh

loading...

Nuk e gjen aspak vështire që të shkruajë për dështimet,
mëdyshjet, frikën e gjithfarë ndjesish të tjera që ka provuar sa herë
është gjendur në sallën e operacionit.

Libri-kirurgu-i-trurit

Madje, nuk përpiqet dhe as tenton t’i mbulojë ato me sa e sa
raste suksesi që ka shënuar ndër vite. Me stilin e tij narrativ, etik,
realistë dhe provokues siç do ta cilësonte prof.dr Mentor Petrela,
neurokirurgu Henry Marsh sjell për lexuesit veprën “Rrëfimet, jeta si
kirurg i trurit”. Në logon e shtëpisë botuese “Minerva” dhe me
përkthimin e prof. Petrelës dhe prof. Florian Dashit, kjo vepër vjen
edhe për lexuesin shqiptar.

Nëpërmjet saj, sikundër e vuri në dukje edhe autori dje, synohet që
të përçohet mesazhi se mjekët nuk janë të pajisur me fuqi të
mbinatyrshme dhe se ata mund të gabojnë. “Një nga arsyet pse e shkruajta
librin tim, edhe pse nuk e kuptoja gjatë procesit të të shkruarit,
ishte të edukoja publikun jomjekësor, se mjekët merren më tepër me
pasigurtit, ndërsa pacientët duan sigurinë. Por ne këtë nuk e realizojmë
dot. Dhe në të njëjtën kohë doja të tregoja se mjekët janë njerëzore si
gjithë të tjerët”, tha Marsh dje gjatë promovimit të librit, në
ambientet e Akademisë së Shkencave.

petrela

Për autorin e bestsellërit “Mos bëj dëm”, me rëndësi është besimi që
kanë pacientët, i cili duhet merituar. “Gjithmonë kam menduar se të
qenit mjek është një privilegj i madh, njëherazi i vështirë. Pacientët
tanë nuk kanë zgjedhje, veçse të na besojnë. Dhe na duhet të punojmë
shumë që ta meritojmë këtë besim që pacientët na japin”, shtoi
neurokirurgu i njohur britanik, i cili nuk kurseu vlerësimet për
progresin që është shënuar në neurokirurgji në vendin tonë.
“Unë nuk kam parë ndonjë ndryshim thelbësor në nivel teknologjik
në nivel njohurish me klinikën time në Londër. Këtë nuk e them as për
diplomaci dhe as për të qenë i sjellshëm. Unë nuk e di si janë degët e
tjera të Mjekësisë në Tiranë, por në neuroshkenca ju jeni me fat”.

PETRELA
Sipas profesor Mentor Petrelës, nëpërmjet rrëfimeve të Marsh përshkruhen
situata të pacientëve, familjarëve, personelit, administratës, ku qenia
njerëzore përballet me sëmundjen – anën e kundërt të mirëqenies kryesore
– shëndetin. “Kirurgu flet me mundësitë dhe jo me siguritë, të cilat
janë virtuale, por që pacientët dhe familjarët i kërkojnë me çdo kusht.
Të vërtetat, në përshkrimin e situatave njerëzore nga vende të pasura si
SHBA dhe Anglia, nga vende jo të pasura e të ngjashme me ne, me regjime
postkomuniste si Ukraina, nga vende të varfra si Nepali e Sudani,
tregojnë se sistemi i edukimit dhe i zhvillimit të shoqërive mbetet
vendimtar në mënyrën si praktikohet kirurgjia”, veçon prof. Mentor Petrela
parathënien e librit.

MBI LIBRIN
Në vijim të botimit të bestsellerit të New York Times, “Mos bëj dëm”,
Marsh u tërhoq nga puna e tij me kohë të plotë në Angli për të punuar
si vullnetar në Ukrainë dhe në Nepal. Në librin “Rrëfimet”, ai
përshkruan vështirësitë e punës në këto shtete të trazuara dhe të
varfra, si dhe çfarë ka kuptuar më tej nga praktika e mjekësisë. Ai
zbulon për herë të parë edhe kujtime të ditëve të tij të hershme si
student i mjekësisë dhe përvojat që e formuan si një kirurg të ri./Gazeta Shëndeti

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *