Ka patur në Shqipëri vend me emrin Zeta?

Zeta është emri me të cilin njihej që nga shekulli XIII territori që shkonte deri në derdhjen e Bunës në Adriatik, duke përfshirë edhe një pjesë të trevave të brendshme malore.

Emri Zeta zëvendësoi emrin e vjetër Dioklea.

Zeta ndahej në dy pjesë: në Zetën e sipërme, pjesa veriore malore dhe Zetën e poshtme, viset fushore rreth liqenit të Shkodrës e në lindje të tij.

Nën sundimin osman, emri Zeta u zëvendësua nga emri Mali i Zi, popullsia shqiptare që jetonte në pjesën veriore të Zetës me kohë u sllavizua, ndërsa në pjesën jugore ajo e ruajti karakterin e saj etnik të vjetër shqiptar.

 

****

Botuar në DITA në rubrikën Enciklopedi

 

Related posts:

Me
VIRALE Pneumonia
ABSORBIM
Çka është Vagina?
ABLAKTACION
Çfarë është gripi i derrave dhe cilat janë shenjat e tij?
Pse Tirana ka këtë emër? Disa hipoteza mbi prejardhjen e emrit të kryeqytetit
ABSCES ABDOMINAL
Çka është anemia? Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i anemisë
ABORT ARTIFICIAL
ABSCES ANAL
Çka është Kimioterapia dhe pse aplikohet?
ACETABUL
ACELULAR
VESHKA POLICISTIKE
ABORT INFEKTIV
Se
ABORT JOKOMPLET
ABSCES
ABDUKSION
Nga
ABRAZION DENTAL
ABORAL
Vitamina B1
Për
ABETA
VIR
Çka janë Barnat dhe pse përdoren?
ABERACION
ABSCES I DHËMBIT
Çfarë ishin Oxhakët Feudalë?
Çka janë Embriologët?
ABERACION KROMOZOMIK
ABDOMEN AKUT
Çka është Dializa?
ABDOMEN
ABORTIV
Vitamina B12 apo ciankobalamina
Vitamina B6 - Roli dhe funksioni i saj
Çka është Uji?- Vetitë, Veçoritë, Rëndësia
ABDOMENALGJI
Ka
I
Çka është Dehidrimi apo Dehidratimi?
Çka është Aorta? - Pjësët e aortës dhe funksioni
ABORT
ABSTINENCË
ABSCES EPIDURAL
Çfarë ishin Kolonitë Shqiptare?
Çfarë ishte Akademia e Re e Voskopojës?
Viruset
VENESEKSION
ACEBUTOLOL
ABLEFARI
ABSCES I GJËNDRAVE TË BARTOLINIT
ABLEPSI
ABAPIKAL
ABUZIM
Është - Fjalori shqip-shqip
ABSCES AREOLAR
ABRAZION I KAVITETIT UTERIN
Çka është Karantina?
ABDOMINAL
ACENTRIK
Çka është Mikrobiologjia dhe cilat janë degët e saj?
Çfarë është Lundërza?
VIS
Reciprociteti
VENTRIKULAR
Çfarë është Pandemia?
ABLACION
ABALIENACION
Kur kemi pasur farmaceutikë shqiptare
ABRAZION
ABDUCENT
ABULI
ABIOTROFI
ABRAKI
ABIOFIZIOLOGJI
ABSCES PERITONSILAR
Çka është Qeliza?
VENOSCKLEROZË
ABORT HABITUAL
AA
Çfarë është Ovulacioni?
ABERRANS
Dhe
ABORT SPONTAN
ABSORBENT
E
VISCERIT
ACENOCOUMAROL
ABDUKTORË (muskujt)
Një
ABSCES CEREBRAL
ABLUCION
ACE inhibitorët (angiotensin converting enzyme)
ABETALIPOPROTEINEMI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kur kemi pasur farmaceutikë shqiptare

Sun Apr 5 , 2020
Sipas dëshmive historike ilirët kanë ditur të dallojnë e të përdorin në forma të ndryshme për mjekimin e sëmundjeve shumë bimë mjekësore, lëndë minerale etj. Farmacitë e para në Shqipëri u hapën nga mesi i shek.XIX në Shkodër, Durrës, Vlorë, Elbasan, Gjirokastër, Korçë etj. Farmacitë e spitaleve ngrihen në fillim […]

Mos i humbisni