© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Çka është Kanceri i lukthit? Shenjat dhe simptomat

ByGazeta Shëndeti

Apr 30, 2020 #A e shkakton alkooli kancerin e lukthit, #A e shkakton duhani kancerin e lukthit, #A e shkakton duhani kancerin e stomakut, #A e shkakton Helicobacter pylori kancerin e Lukthit?, #A e shkakton kancerin mishi?, #A e shkakton uji kancerin në lukth, #Dhembjet në stomak, #Dhimbjet në lukth, #Diarreja, #Djegësira, #Djegësira në stomak, #Dobësia, #E, #Ezofagu, #Familje, #Femrat, #Fryrja e barkut, #gjak, #Gjak në jashtëqitje, #Gjenet, #Gjenet dhe kanceri i lukthit, #Humbja e peshës trupore, #Infeksioni, #Infeksioni i gjatë me bakterin H.Pylori, #Ka, #Kanceri, #Kanceri i lukthit shenjat, #Kanceri i lukthit shenjat dhe simptomat, #Kanceri i lukthit simptomat, #Kanceri i stomakut, #Kapsllëku, #Krupa, #Kush sëmuret nga kanceri i lukthit?, #Leomisarkoma, #Limfoma gastrointensinale, #Lodhja, #Lukthi, #Lukthi dhe kanceri, #Masa e tumorit, #Mbajtja e ushqimit në temperaturë dhome, #Meshkujt, #mirëpo, #Mishi, #Mishi i kriposur, #Mosha dhe kanceri i lukthit, #Mukoza e lukthit, #natyrisht, #Ndjenja e peshës apo mbushjes pas racionit, #Ndjenja e peshës pas ushqimit, #Në cilën moshë shfaqet më së shpeshti Kanceri i Lukthit, #Pirja e alkoolit dhe kanceri i lukthit, #Pirja e duhanit, #Pirja e duhanit dhe kanceri i lukthit, #Pjesa më e gjerë e gypit tretës, #Prekja e masës së tumorit, #rreziku, #Rreziku i shfaqjes së kancerit të lukthit, #Rreziku për shfaqjen e kancerit të lukthit, #Së, #Sëmundja, #Sh, #Shenjat, #Shenjat dhe simptomat e kancerit të lukthit, #shkaktare janë edhe gjenet, #Shkaktarët e kancerit të lukthit, #Shkaktarët e kancerit të stomakut, #Shkaktari i dytë më i shpeshtë i kancerit në botë.Adenokarcinoma e lukthit, #Simptomat, #stomak, #Te cila gjini shfaqet më shpesh Kanceri i Lukthit, #tretja, #Tretja e ushqimit, #Tumoret e lukthit, #Uji, #Uji në të cilin ka mjaft nitrate, #Ushqimet, #Ushqimet që e shkaktojnë më së shpeshti Kanceri të Lukthit, #Ushqimi, #Ushqimi i kriposur, #Ushqimi i tymosur, #Ushqimi i tymosur dhe i kriposur shumë, #Ushqimi me shumë kripë dhe kanceri, #Vështirësi të papërcaktuara në pjesën e sipërme të stomakut, #Vjellja Tretja e keqe, #Zorra e hollë
lukthi

Kanceri i lukthit

 

Tumoret e lukthit janë shkaktari i dytë më i shpeshtë i kancerit në botë. 85 për qind e tyre janë adenokarcinoma të lukthit, ndërkaq 15 për qind janë tumore të limfomës gastrointensinale (GIST) dhe leomisarkomë.

Si edhe te shumica e sëmundjeve, për shfaqjen e këtij kanceri, shkaktar është ushqimi.

Lukthi është pjesa më e gjerë e gypit tretës. Gjendet midis ezofagut dhe zorrës së hollë. Aty fillon tretja e ushqimit.

Sëmundja është 1,5 – 2 herë më e shpeshtë te meshkujt, ndërsa shfaqet më së shpeshti pas moshës 50-vjeçare.

Ndër ushqimet që e shkaktojnë, më së shpeshti përmenden ushqimi i tymosur dhe i kriposur shumë (mishi), uji në të cilin ka mjaft nitrate dhe mbajtja e ushqimit në temperaturë dhome, mirëpo, natyrisht, shkaktare janë edhe gjenet.

Kush sëmuret nga kanceri i lukthit?

Rreziku i shfaqjes së kancerit të lukthit rritet me moshën jetësore: kryesisht janë personat më të vjetër se 55 vjeç.

Meshkujt dy herë më shpesh sëmuren se femrat. Infeksioni i gjatë me bakterin H.Pylori, i cili jeton në mukozën e lukthit është një ndër shkaktarët primarë të kancerit të lukthit.

Rreziku për shfaqjen e kancerit është më i lartë te personat të cilët në familje kanë ose kanë pasur familjarë të sëmurë, bashkë me disa çrregullime të rralla gjenetike, të cilat rrisin rrezikun e shfaqjes së kancerit të lukthit.

Ushqimi me shumë kripë, i cili përfshin ushqimin e tymosur dhe të kriposur, shërimi paraprak kirurgjik (reseksioni i lukthit), pirja e duhanit dhe pirja eksesive e alkoolit gjithashtu rrisin rrezikun nga kanceri i lukthit.

Është me rëndësi që t’i dalloni simptomat dhe me kohë ta shëroni.

Zakonisht shfaqen:

Vështirësi të papërcaktuara në pjesën e sipërme të stomakut

Ndjenja e peshës apo mbushjes pas racionit

Krupa dhe vjellja

Tretja e keqe, djegësira

Dobësia dhe lodhja

Fryerja

Diarreja apo kapsllëku

Dhembjet në stomak

Gjak në jashtëqitje.

Rreth 25 për qind e të sëmurëve ka vështirësi të ngjashme sikur të atyre të sëmurëve me sëmundjen e të thatit.

Në fazën më të vonshme të sëmundjes të sëmurët humbin peshë trupore, disa mund të prekin masën e tumorit në pjesën e sipërme të stomakut, gjë që është shenjë jashtëzakonisht e keqe, vjen deri te krupa dhe vjellja apo te problemet me gëlltitjen.

Kanceri i lukthit, lukthi

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.