Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

A keni vërejtur ndonjëherë gunga të vogla të bardha ose të verdha nën ose në qepallat tuaja? Ato gunga kokëforta teknikisht quhen milia, cista të vogla që formohen nën lëkurë.

 Milia zhvillohet kur pjesë të qelizave të vdekura të lëkurës “bllokohen nën lëkurë dhe krijojnë një top të vërtetë të fortë, të vogël dhe të bardhë”, thotë Neil Alan Fenske, MD, profesor dhe kryetar i departamentit të dermatologjisë në Kolegjin Morsani të Universitetit të Florida të Jugut Mjekësia në Tampa.

Brenda cistit është keratin, një proteinë si në lëkurë ashtu edhe në flokë.

Milia mund të rritet deri në dy milimetra në madhësi, por  shpesh janë më të vogla sesa kjo gjatësi. Dhe ndërsa ato mund të zhvillohen te kushdo, gunga është më e zakonshme te të porsalindurit.

 “Rreth gjysma e foshnjave do të kenë milia, zakonisht shfaqen në fytyrë”, thotë Nkanyezi Ferguson, MD, asistent profesor i dermatologjisë në Universitetin e Ioëa Carver College of Medicine.

“Në të porsalindurit, milia zakonisht zgjidhet vetë brenda katër javësh pa nevojë për trajtim dhe pa mbresë”, shtoi ai, shkruan Health.

 Milia te të rriturit është shumë e njëjtë, megjithëse mund të zgjasë më shumë. Në të dy rastet, milia është në thelb e padëmshme dhe zakonisht s’ ka nevojë për trajtim.

 Atëherë, çfarë e shkakton milian?

Askush s’ e di me të vërtetë se çfarë e bën milian të shfaqet ose pse disa njerëz kanë  më shumë gunga se të tjerët. Disa raporte sugjerojnë që përdorimi i produkteve të ashpra ose të rënda të lëkurës mund të shkaktojë milinë.

Milia gjithashtu mund të shoqërohet me kushte të tjera shëndetësore, medikamente të caktuara dhe trauma të lëkurës, si djegie, skuqje, dermabrasion dhe madje edhe tatuazhe.

“Milia mund të zhvillohet në një zonë pas një procesi të flluskave ose ulçerave sipërfaqësore ose nga trauma ose nga ecuritë”, thotë Dr. Ferguson.

 Kjo përfshin disa sëmundje të rralla të flluskave si porfyria cutanea tarda ose epidermoliza bullosa.

“Kur flluskat shërohen, mbetjet e vogla të lëkurës bllokohen atje”, thotë Dr. Fenske. Një proces i ngjashëm ndodh me disa djegie nga dielli.

 “Ne do të shohim disa milia ndërsa lëkura zhvishet dhe copa të vogla të epidermës bllokohen”, shpjegon ai.

Si të shpëtojmë nga milia?

 Milia s’ ka nevojë të trajtohet dhe ato zakonisht zhduken brenda disa javësh deri në muaj. Si çdo anomali tjetër e lëkurës, mos merrni një milium (forma e veçantë e milias). Kjo vetëm do ta bëjë atë edhe më keq.

 Mënyra e vetme e garantuar për të hequr qafe milian është të flisni me një dermatolog për një ekstrakt.

“Ato janë vërtet të mbërthyera në lëkurë”, thotë Michele S. Green, MD, një dermatologe në Spitalin Lenox Hill në New York City.

 “Asgjë përveç një nxjerrje s’ do t’i hiqte ato”, shton ajo.

Kujdesi për lëkurën është i rëndësishëm, por s’ do të shpëtojë nga milia. Mos pastrimi siç duhet s’ shkakton milia, thotë Dr. Fenske.

Avullimi i fytyrës – të themi, ulja në banjë me dush të nxehtë – mund të ndihmojë në zbutjen e sipërfaqes së jashtme të milies, kështu që një dermatolog mund t’i heqë ato më lehtë.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page