Këshillat e mjekut: Çfarë ndodh me alergjikët në këtë periudhë?!


Entela Resuli

Jemi në prag të pranverës dhe kjo stinë, bashkë me lulet sjell edhe problemet me alergjitë e ndryshme. pacient të cilët s’ e mirëpresim mirë këtë stinë për shkak të problemeve që kanë nga polenat.

Në kushte normale kjo kohë, për mjekët alergolog, do të ishte sezoni më me shumë pacientë të cilët ankoheshin nga alergjitë  e ndryshme, ndërsa këtë vit ka ndodhur e kundërta; ata që vijnë për të marr në spital janë të paktë, pasi frika nga koronavirusi i ka stepur.

Mehmet Hoxha, mjek alergolog në , s’ ka munguar asnjë ditë në punë, paçka numrit të ulët të pacientëve dhe kushteve të pandemisë.

Ai është vazhdimisht me pacientët e tij në kontakt me anë të telefonit, pasi pandemia ka bërë që këshillat dhe konsultat t’i bëjnë në këtë formë.

Hoxha, thotë se ulje të ndjeshme vërehet në numrin vizitave por edhe të hospitalizimit.

“Kemi rënie të ndjeshme të numrit të pacientëve të paraqitur në spital, as 30%”.

Shkak për uljen e vizitave s’ është vetëm frika e infektimit me , por edhe koordinimi mes konsultave online dhe atyre fizike.

në radhë të parë, mundësia dhe aksesi që u kemi dhënë pacientëve online dhe stafi mjekësor.”

Vizitat më të shpeshta janë ato për problemet e udhëve respiratore, por edhe problemet me lëkurën.

Ne kemi folur me mjekun Hoxha, i cili na mirëpret duke u afruar me pacientët e tij edhe me anë të kësaj intervistë në Dita.

Doktori jep edhe një lajm të mirë për ata të cilët preken nga alergjitë.

alergjikë s’ janë në target-grupin e të rrezikuarve nga infektimi prej 19”- u shpreh ai për Dita.

Hoxha u bëri apel pacientëve të mos ndërpresin trajtimet pasi kemi hyrë në sezonin e alergjive.

-Doktor, jemi në fillim të pranverës, çfarë ndodh me alergjitë në këtë periudhë?

Ne tani jemi në sezonin e pemëve, në shkurt, mars dhe fillimi i prillit janë pemët, kryesisht betulat ato që sjellin probleme tek pacientët.

Ky është i hershëm polenik, që jep probleme të hundës, të syve, të fytit apo të frymëmarrjes.

Qiparisat, japin ato që quhen ethet e dimrit ose ethet invernale, betula jep sensibilizim primar kryesisht të hundëve dhe frymëmarrjes së sipërme, por ka edhe shumë reaksione të kryqëzuara me ushqimet. ndërsa sezoni i madh polenik fillon ose në dy javët e fundit të marsit, në varësi të një temperature optimale dhe të një pranvere të hershme, ose në fillim të javës së parë të prillit, në një pranverë normale.

Polenizimi i barërave të këqija është i lidhur ngushtë me e motit, me diellin dhe me ardhjen e pranverës.

Sezoni i hershëm polenik i pemëve s’ është shumë për popullatën dhe ngatërrohet shumë  me virozat e stinës, s’ po flasim për këtë vit i cili është një vit pandemik, por po flasim për një normal.

-Çfarë mund të ndodh këtë vit teksa jemi të “okupuar” nga Coronavirus-i?

Përgjithësisht korona është mbreti i viruseve dhe i ka eklipsuar të gjitha virozat e tjera. që qarkullojnë tani janë të ftohurat e thjesht, që japin dy tre simptoma të lehta të udhëve të sipërme të frymëmarrjes. Këtë vit, s’ di të them Vetëm po të do të kemi një rritje të alergjive apo minimizim të tyre, pasi shumë abstraksione janë bërë, por jo të gjitha kanë dal. Ky virus na ka mësuar shumë, çdo ditë, çdo sekondë, çdo minutë…

Sezoni i madh polenik ka të bëj kryesisht me barishtet e këqija që janë të kudo ndodhura.  Në orët  para të mëngjesit poleni shkëputet nga barishtet dhe fillon të ngrihet nga sipërfaqja e tokës dhe rreth orës 8-9 të mëngjesit ai arrin në nivelin e lartësisë së hundës  dhe atëherë fillojnë simptomat që janë, teshtima, bllokimi hundës, rrjedhe dhe të kruara të forta hunde. Mund të japi acarim të fytit dhe vështirësi në frymëmarrje, kollë, shtrëngim në gjoks, mund të japi të kruara në vesh, dhimbje koke… pra, është shumë problematike.

-Çfarë rekomandohet?

Rekomandohet shmangia, Vetëm po të është e mundur nga kontakti ndaj këtyre poleneve, evitimi nga ora 9 deri në orën 2-3 pasdite i ekspozimit të subjekteve ndaj ambienteve me shumë gjelbërim, për shembull një shëtitje nga liqeni s’ do të ishte e rekomanduar.

treti, mjekimi i rrepti dhe së katërti është imunoterapia ose vaksina e cila është e domosdoshme në e polinozës.

Doktor, personat të cilët shfaqi probleme alergjike, a janë më të rrezikuar ndaj korona virusit?

Jo, është e kundërta.

Risku që një pacient alergjik të infektohet është shumë më i ulët se sa risku i një pacienti normal. Fatmirësisht, s’ di asnjë pacient nga tanët të jenë rënduar nga korona virusi dhe ata pak që janë prekur e kanë kaluar mjaftueshëm mirë. Por kjo s’ do të thotë që ata s’ duhet të ruhen, përkundrazi, duhet të bëjnë shumë kujdes.

A është e vështirë të gjendet shkaku një alergjie?

Alergjitë janë sëmundje të kohëve moderne. që ne kemi kanë një sensibilitet që shkon 60 deri në 80 për qind të rasteve. Në rastin e polinozës, diagnoza është klinike, shumë e lehtë dhe provat janë të lehta dhe japin efekt të qartë dhe të dukshëm. Pra në rastin e polinozës s’ është e vështirë.

-Kjo është periudha kur ju keni më shumë pacientë?

Kjo është periudha që ne kishim më shumë pacentë! Tani kanë frikën e koronës, pasi duhet shumë kujdes, distancimi dhe shmangia e ambienteve spitalore.

-A është ky një për pacientët të cilët kanë nevojë të ekzaminohen…?

Shumë problem, por ka prioritet.  kanë 1 vit që kontaktojnë me në ne . s’ ke çfarë të bësh. Çdo kontakt spitalor është risk i shtuar.

Postime të ngjashme