Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

E pasur me substanca ushqyese thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien tonë, shega është një frut vjeshtor me veti diuretike, antioksidante dhe mbi të gjitha anti-tumorale. 100 gramë shegë përmbajnë 63 kalori dhe ndahen në 94% karbohidrate, 3% proteina, 3% lipide.

E përbërë nga 80% ujë, shega përmban vitaminë C, vitamina të grupit B, fibra, proteina dhe një sasi të lartë sodiumi, magnezi dhe hekuri. Veprimi anti-kancerogjen i shegës i detyrohet prezencës së acidit elagjik i cili sipas disa studimeve, shkakton vdekjen e qelizave kancerogjene, sidomos të gjirit.

Shega gjithashtu lufton njollat e moshës dhe lëkurën e thatë; motivi pse shega është shpesh përbërës kyç në prodhimin e produkteve kozmetike. Gjthmonë sigurohuni t’i blini shegët tek tregtarët vendas: do të përfitoni cilësinë dhe shijen maskimale.

Në aspektin e saj antitumoral, shega paraqet cilësi të veçanta tek një tip specifik kanceri, shumë i përhapur tek burrat: ai i prostatës. Një grup studiuesish të Cancer Researsh në Universitetin Ëisconisin të Shteteve të Bashkuara udhëhequr ngë prof. Hisan Mukhtar, kanë demonstruar në laborator si shega ndalon zhvillimin e kancerit të prostatës dhe ka një aktivitet antitumoral edhe në lëkurë.

Ky s’ është studimi i parë që dëshmon vetitë antikancerogjene të shegës, por një konfirmimi i faktit se konsumatorët e zakonshëm të lëngut të shegës kanë vlera të PSA (që tregojnë shëndetin e prostatës) jashtë çdo rreziku.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page