Këto gënjeshtra s’ duhet t’i besoni më dhe jo vetëm për 1 prill!

loading...


disa mite të shkencës të cilat ka akoma njerëz të cilët vazhdojnë t’i përmendin me bindje. Sado që janë padyshim interesante, ka kohë që një pjesë e mirë e njerëzve, pa qenë e nevojshme të jenë shkencëtarë, e kanë mësuar tashmë se s’ janë asgjë më shumë se legjenda urbane.


Cilat janë ato? Ua numërojmë një më një më poshtë:

“Ne përdorim vetëm 10% të trurit”

Vërtetë ka akoma shume gjëra të pazbuluara për trurin e njeriut, por fakti që ne e përdorim të gjithin, jo vetëm 10% të tij s’ është një ndër këto mistere.

Ekzistojnë gjithato të dhëna nga skanimet e trurit që tregojnë se kjo shifër prej 10% është plotësisht e rreme.

Ne vërtet s’ e përdorim të gjithë trurin në çdo moment të ditës, por përdorim pjesë të ndryshme të tij në momente të ndryshme.

“Nikotina është fajtore për sëmundjet që lidhen me cigaren”

Shumë shkencëtarë thonë se nikotina në vetvete s’ shkakton sëmundje. Në fakt, sipas një të Harvard Health Publishing, nikotina mund të ketë edhe efekte pozitive në shëndet, si përshembull ulja e mundësisë për të patur sëmundjen e Parkinsonit apo efekti i saj relaksues.

Nikotina paragjykohet shpesh si një kimikat i dëmshëm meqenëqë shkakton varësi ndaj duhanit, por ka studime të panumërta të cilat tregojnë se në vetvete ajo s’ është e dëmshme. Në fakt, nikotina gjendet në shumë perime dhe fruta si tek domatja, patatja, patëllxhani apo lulelakra, si edhe tek çaji.


meqenëqë cigaret me djegie e dërgojnë nikotinën në të mëdha dhe shumë shpejt në , ajo ka vetinë të krijojë varësi. Pavarësisht kësaj, është shumë e rëndësishme të përpiqeni për ta lënë krejtësisht duhanin.

Por për ata të cilët zgjedhin të vazhdojnë, ka alternativa të cilat përmbajnë vetëm nikotinë, si alternativa me avull, e cila njihet ndryshe si cigare  elektronike. Ajo funksionon me anë të avullimit të një kapsule me lëng i cili përmban vetëm nikotinë.

Gjithashtu, për të shmangur çlirimin e kimikateve të dëmshme këshillohet alternativa me ngrohje IQOS. Pajisja e cila e ngroh duhanin, duke mos e djegur atë pakëson 95% të kimikateve që çlirohen nga në një cigare klasike.

Sheqeri i bën fëmijët hiperaktivë

s’ ka pasur prova për të vërtetuar tezën e famshme se shkakton hiperaktivitet tek fëmijët (përveç raste fëmijësh me çrregullim insuline të shoqëruar me disa çrregullime psikiatrike). Po qe se keni vënë re rritje të aktivitetit tek fëmijët tuaj veçanërisht pas festave gjatë të cilave tipikisht konsumohen ëmbëlsira, me gjasë është thjesht entuziazmi festiv, i cili kalon me t’iu kthyer normalitetit.

Kjo s’ do të thotë që marrja e sheqerit s’ duhet të kufizohet. Shumë sheqer shoqërohet me shtim në peshë, rezistencë ndaj insulinës dhe hipertension.

rriten në pemë

rriten në diçka me madhësinë e pemëve, por “pema” e bananes në të vërtetë s’ është një pemë.

Bima e bananes, e cila mund të rritet deri në 25 metra, është në të vërtetë barishte shumë e madhe.

Po qe se shikoni me kujdes bananen, do të vini re se ajo s’ ka fibra drunore.

kërcell dhe gjethe të forta, megjithatë i mungon trungu dhe degët që do ta përcaktonin atë si pemë./

Postime të ngjashme