Shëndeti
Sat. Apr 1st, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Autoritet e shëndetit publik në botë e kanë ulur në mënyrë të vazhdueshme sasinë e rekomanduar të alkoolit gjatë javës për një grua shtatzënë.

Kur një grua konsumon alkool, ai kalon në gjak dhe me anë të placentës, te fëmija. Mëlçia e një fëmije është një prej organeve të fundit që zhvillohet. Mëlçia s’ maturohet plotësisht deri në gjysmën e shtatzënisë. Mëlçia e fetusit s’ mund të procesojë alkoolin sikurse bën mëlçia e një të rrituri. Ekspozimi ndaj sasive të larta të alkoolit, mund të dëmtojë seriozisht zhvillimin e fëmijës.

Shumica e profesionisteve të shëndetit këshillojnë që nënat shtatzëna të shmangin plotësisht konsumimin e alkoolit.

Shërbimi i Shëndetit Kombëtar në Britani pohon se Me kusht që një grua shtatzënë zgjedhë të pijë alkool, ajo s’ duhet të konsumojë më shumë se dy njësi alkool në jave ose në dy javë.

Këshillohet që nëna të shmangë plotësisht pirjen e alkoolit gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Pirja e sasive të mëdha të alkoolit gjatë shtatzënisë mund të dëmtojë si nënën dhe fëmijën. Ka një risk të rritur për fëmijën që të zhvillojë atë që quhet sindromi i fëmijës së alkoolizuar. Ky sindrom karakterizohet nga ndalimi i rritjes, çrregullime të sjelljes si dhe probleme në të mësuar. Ka gjithashtu një risk të lartë për anomali të fytyrës.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page