Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

T’i kushtojmë vëmendje shëndetit tonë të syve është thelbësore ndërsa plakemi, por s’ ka të bëjë vetëm me mbajtjen e mprehtë të shikimit.

Sytë tanë gjithashtu mund të na japin shenja të rëndësishme për atë që po ndodh me pjesën tjetër të trupit tonë.

Ne të gjithë e dimë se sytë janë quajtur dritaret e shpirtit, por sipas një studimi të fundit, ato janë me të vërtetë “dritaret për shëndetin tuaj” – dhe ato janë veçanërisht të shkëlqyera për të zbuluar ndonjë shenjë të hershme ose problem themelor me sëmundjen e zemrës.

young woman checking her eye in the mirror 103051652 5717ed273df78c3fa26ad7ad

Si mund të tregojnë sytë tuaj shenja të sëmundjes së zemrës

Një nga arsyet që mjekët na ekzaminojnë sytë gjatë një kontrolli të rregullt është se ata mund të shohin indet e trurit me anë të retinës, plus qelizat e kuqe të gjakut dhe enët e ndryshme. Kohët e fundit, një studim i botuar në EClinical Medicine zbuloi se diktimi i lezioneve ishemike perivaskulare të retinës (RIPL) brenda syve është një tregues i sëmundjes së zemrës te pacientët.

gettyimages 605991649

Studiuesit arritën në përfundimin se disa faktorë, të tillë si ulja e qarkullimit të gjakut ose tensioni i lartë i gjakut, do të shkaktojnë dëme të dukshme në enët e gjakut në sytë tuaj – një tregues i hershëm i sëmundjes së zemrës. Simptomat e RIPL përfshijnë gjithashtu humbje të papandehur dhe pa dhimbje të shikimit së bashku me humbjen e përqendrimit në njërin ose të dy sytë tuaj.

Kjo s’ vlen vetëm për sëmundjet e zemrës. Sytë tuaj mund të japin një vështrim shumë më të thellë në zona të tjera të trupit me shenja të ngjashme të qarta se diçka ka shkuar keq.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page