Wed. Feb 8th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Kuiz nga Gastroenterologjia (Test nga Gastroenterologjia)

ByGazeta Shëndeti

Jun 30, 2020 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Gastroenterologjia

Kuiz nga Gastroenterologjia

Results

-

#1. Ndjenja e djegiesë retrosternale e lidhur me rikthimin e përmbajtjes acidike të luthit në ezofag quhet:

#2. Jashtëqitja e materieve fekale të përziera me gjak të kuq njihet si:

#3. Cila nga gjendjet e mëposhtme nuk bënë pjesë në komplikimet e hipertensionit portal:

#4. Cila nga barnat e mëposhtme nuk gjen vend në protokollet e mjekimit të cirrozës së dekompensuar të mëlçisë:

#5. Grumbullimi i lëngut të lirë në hapësirën peritoneale quhet:

#6. Sonda Sengstaken-Blakemore aplikohet në rastet akute, jetëkërcënuese dhe rezistente në mjekim të:

#7. Dhimbja e cila e shoqëron aktin e gëlltitjes quhet:

#8. Aklorhidria, mungesa e faktorit intrinsik Castle dhe anemia pernicioze e shkaktuar nga malabsorbimi i vitaminës B12, janë krakteristike për:

#9. Eritema palmare, spider nevuset, kontraktura e Dupuytren, ikteri, asciti janë disa nga shenjat klinike karakterisitke për:

#10. Cila nga sëmundjet e mëposhtme nuk shfaqet klinikisht me ikter (zverdhje):

#11. Asterix-i ose flapping tremor është manifestim neurologjik të cilin e hasim tek të sëmuret me:

#12. Punksioni abdominal ose paracenteza të cilën e realizojmë në disa pacient me ascit mund të ketë qëllim:

#13. Klasifikimi Child-Pugh i cirrozës së mëlçisë përdoret në praktikë për të përcaktuar:

#14. Në shkaqet metabolike të cirrozës së mëlçisë bëjnë pjesë të gjitha sëmundjet e mëposhtme me përjashtim të:

#15. Dy shkaqet më të shpeshta të cirrozës së mëlçisë janë:

#16. Ikterus ose zverdhja e lëkurës dhe mukozave është rezultat i rritjes së nivelit plazmatik të:

#17. Kernikterus (ikteri nuclear, encefalopatia bilirubinike) paraqitet si një komplikim neurologjik në rastet me:

#18. Kruarja (pruritus) e cila shoqëron të sëmurët me ikter obstruktiv (post-hepatik) shpjegohet me rritjen e nivelit plazmatik dhe depozitimin në lëkurë të:

#19. Zverdhja (ikterus), kruarja (pruritus) dhe fecesi akolik janë karakteristike për:

#20. Shfaqja e zverdhjes (ikterit) si një fenomen klinik i dukshëm ndodh atëherë kur niveli plazmatik i bilirubinës arrinë dhe tejkalon vlerën:

#21. .Cila nga format e hepatitit viral akut nuk kalonë në formë kronike të hepatitit:

#22. Të gjitha sëmundjet e mëposhtme hepato-biliare kanë natyrë imunologjike me përjashtim të njërës:

#23. Cila nga sëmundjet e mëposhtme hepato-biliare nuk ka të bëjë me një anomali të qartë gjenetike:

#24. Cila nga sëmundjet e mëposhtme të mëlçisë ka të bëjë me çrregullimin e metabolizmit të bakrit dhe depozitimin e tij në këtë organ

#25. Cila nga sëmundjet e mëposhtme të mëlçisë ka të bëjë me çrregullimin e metabolizmit të hekurit dhe depozitimin e tij në këtë organ:

#26. Cilat nga metodat e ekzaminimit fizik ndihmojnë më së miri në evidentimin e ascitit:

#27. Cilat nga metodat fizike mund të përdoren gjatë ekzaminimit të barkut:

#28. Gjetja në inspeksioni të barkut e një rrjeti venoz kolateral shumë të zhvilluar dhe prominent që njihet si “caput medusae” zakonisht korrespondon me:

#29. Shenja e Murphy-it pozitive gjatë ekzaminimit fizik të një pacienti me dhimbje barku është karakteristike për:

#30. Shkaktarët më të shpeshtë të kolecistitit akut (mbi 90%) janë:

#31. Cila nga enzimat e mëposhtme plazmatike nuk ka të bëjë me stazën biliare (kolestazën):

#32. Në rastet më të shpeshta (80%) kolelitiaza shkaktohet nga:

#33. Prezenca e gurëve në traktin biliar (kolelitiaza) klinikisht mund të jetë:

#34. Cila nga gjendjet e mëposhtme mund të shkaktoj Ikter obstruktiv:

#35. Rritja predominuese e bilirubinës së pakonjuguar(indirekte) në gjak korrespondon me:

#36. ERCP (Endoscopic retrograde cholecystopancreatography) mund të përdoret:

#37. Cila është metoda e zgjedhur për diagnostikimin e kolelitiazës:

#38. Cilët janë disa nga faktorët e njohur predispozues për formimin e gurëve biliar:

#39. Vështirësia e cila shoqëron aktin e gëlltitjes njihet si:

#40. Gjëndra limfatike Wirhov, karakteristike për karcinomën e lukthit, palpohet e rritur në regjionin:

#41. Një pamje e vuajtur e fëtyrës, me sy të thelluarë në orbitë, hundë të mprehtë, buzë të thara, lëkurë të mbuluar nga djersë të ftohta dhe me ngjyrë hiri-dheu është tipike për:

#42. Veset e dëmshme të një pacienti duhet të përshkruhen te:

#43. Të dhënat anamnestike të pacientit për reaksionet alergjike në barna përshkruhen te:

#44. Rikthimi i papritur në gojë i përmbajtjes së papërpunuar ushqimore, shkaktuar nga një valë antiperistaltike prej lukthit dhe ezofagut por pa pjesëmarrjen e diafragmës, quhet:

#45. Gjakderdhja gastrointestinale që manifestohet klinikisht me jashtëqitje të zezë quhet:

#46. Metoda e palpimit “si kthetër” mund të aplikohet për këto organe abdominale:

#47. Cili nga organet e mëposhtme abdominale nuk është i palpueshëm asnjëherë në rrethana fiziologjike:

#48. Palpimi i një formacioni elastik si “balon”, i lëvizsshëm, zakonisht i padhimbshëm, në buzën e poshtme të mëlçisë, e që i përgjigjet fshikëzës biliare të distenduar njihet si:

#49. Në rrethana fiziologjike tingulli timpanik tipik fitohet gjatë perkusionit në:

Finish

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

You cannot copy content of this page

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x