Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Kardiologët po mësojnë më shumë për një gjendje të quajtur mosfunksionim mikrovaskular koronar (MVD koronare). E njohur më parë si sindroma kardiake X, gjendja mund të jetë shkaku i shumë rasteve të pashpjegueshme të dhembjes në gjoks.

Çfarë është mosfunksionimi mikrovaskular koronar?
Mosfunksionimi koronar mikrovaskular ndodh kur ka rënie të fluksit të gjakut nëpër enët e vogla të gjakut që furnizojnë rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenin në zemër. MVD koronare shkakton dhimbje gjoksi dhe nganjëherë gulçim dhe lodhje.

Gjendja shpesh është një diagnozë e humbur posa bllokimet në arteriet e mëdha në zemër (dhe jo të vogla) shkaktojnë shumicën e sulmeve të zemrës. MVD koronare s’ është gjithmonë e dukshme me testet standarde për dhimbjen e gjoksit.

Timothy Henry, MD, një kardiolog ndërhyrës në Spitalin Christ në Cincinnati, Ohio dhe një studiues kryesor në koronare MVD, tregon për Verywell se “arteriet në zemrën tuaj janë si degët në një pemë. Ju keni degë të mëdha dhe ato shpërbëhen në degë më të vogla “.

Henry thotë se rreth 10% e individëve që përjetojnë simptoma klasike të sulmit në zemër (dhimbje gjoksi, gulçim dhe lodhje) s’ kanë asnjë bllokim në arteriet e mëdha të zemrës së tyre – shkaku i sulmeve të zemrës.

dhimbja e gjoksit dhe arteriet koronare normale

“Mikrovaskulimi është tepër i rëndësishëm posa shumica e furnizimit me gjak në zemrën tuaj vjen nga arteriet e vogla”, thotë Henry. “Kur jemi ulur, na duhet një sasi e caktuar e rrjedhës së gjakut, por Vetëm po të ushtroni, duhet të rrisni rrjedhën e gjakut në zemrën tuaj me rreth më shumë se tre herë. Kur keni sëmundje mikrovaskulare koronare, s’ jeni në gjendje të rritni rrjedhën kur keni nevojë për të, gjë që çon në dhimbje gjoksi”, thekson ai.

Pse MVD koronare ndikon kryesisht te gratë?

Simptomat e MVD koronare mund të vazhdojnë me vite pa ndonjë shpjegim.

“Disa nga këta individë kanë pasur dhimbje gjoksi për 10 deri në 15 vjet,” thotë Henry. Si burrat ashtu edhe gratë mund të zhvillojnë anginë mikrovaskulare, por është shumë më e zakonshme tek gratë. Midis pacientëve me dhimbje të qëndrueshme në gjoks, rreth 41% e grave përkundrejt 8% të burrave tregojnë pengesa të mëdha të arterieve në angiograma.

Sa janë të ndryshme simptomat e zemrës tek gratë
Suzanne Steinbaum, DO, presidente e SRSHeart dhe një kardiologe në New York City, i thotë Verywell se hormonet mund të jenë pjesë e arsyes pse MVD koronare është më e zakonshme tek gratë.

“Sëmundja mikrovaskulare ndodh në kohën perimenopauzale kur ka luhatje të estrogjenit”, thotë Steinbaum. “Associatedshtë e lidhur gjithashtu me faktorët tradicionalë të rrezikut, veçanërisht presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë dhe aneminë, të cilat shpesh ndodhin me gratë me menstruacione [të asaj moshe].”

Kur të vizitoni një mjek
Çdo person që ka dhimbje të përsëritura dhe të pashpjegueshme në gjoks duhet të vlerësohet nga një kardiolog. Henry thotë se një provë për të zbuluar MVD koronare, testimi i reaktivitetit koronar, “zgjat 30 minuta dhe është me rrezik shumë të ulët”.

Gjatë procedurës, një kardiolog fut një tel me një sensor në majë përmes arteries më të madhe të zemrës. Sensori mat rrjedhjen e gjakut në zemër në qetësi dhe pasi një personi i jepet adenozinë, një ilaç që rrit rrjedhjen e gjakut në zemër.

Kujdesi për shëndetin tonë është qenësor, andaj, kur dhembjet e krahërorit janë të vazhdueshme dhe të padurueshme, konsultimi me një specialist shëndetësor është i domosdoshëm.

Burimi: Very Well Health

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page