Shëndeti
Sun. Mar 26th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
6A84F6C7 2D93 47BC 812F 80211731334C scaled
  1. Në disa kultura të viteve 1700, kirurgët vlerësoheshin si praktikues të magjisë së bardhë, duke u besuar të kenë aftësi të veçanta për të shëruar sëmundjet dhe dëmtimet.
  2. Një numër i madh i kirurgëve janë të majmë, kjo mund të jetë për shkak të vëmendjes së tyre të përqendruar në detaje dhe aftësisë së tyre për të menaxhuar situata komplekse.
  3. Në vitet 1800 dhe në fillim të 1900, kirurgët shpesh përdornin alkool si anestezi për të zbutur dhimbjen e pacientëve gjatë operacioneve. Kjo praktikë është e ndaluar tani për shkak të rrezikut të dëmeve serioze në shëndetin e pacientëve.
  4. Në vitet 1800, shumë kirurgë nuk përdornin rroba të pastër në mjediset e tyre të punës. Ky mungesë higjienë ishte një faktor kyç në përhapjen e infeksioneve të rënda në spitalet e asaj kohe. Tani, praktikat e higjienës janë thelbësore për shëndetin e pacientëve dhe sigurinë e kirurgëve.
  5. Studimet tregojnë se kirurgët që praktikojnë meditimin kanë një performancë më të mirë në sallën e operacionit, me nivelin e gabimeve të tyre të reduktuar dhe një aftësi më të lartë për të menaxhuar stresin në situata të vështira.
  6. Një numër i madh i kirurgëve janë të angazhuar në vende të konfliktit dhe zonat e shkatërruara nga lufta, duke ofruar ndihmë të menjëhershme mjekësore për njerëzit në nevojë. Këto misione humanitare ndihmojnë në shpëtimin e mijëra jetëve çdo vit.
  7. Nëse një kirurg harron një instrument kirurgjikal në trupin e një pacienti gjatë një operacioni, ai ose ajo duhet të kryejë një operacion tjetër për të hequr instrumentin nga trupi i pacientit.
  8. Kujdesi kirurgjikal është shumë i nevojshëm për shërimin e plagëve dhe dëmtimeve të thella, por për shumë operacione, është më efektiv të shmangen ato. Kështu, kirurgët po bëjnë më shumë përdorim të teknologjisë së avancuar, siç janë robotët kirurgjikalë dhe teknologjia e imazheve, për të kryer operacione të kompl

You cannot copy content of this page