© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Plastika nuk është zbuluar nga një person i vetëm, por është rezultat i punës së shumë kërkuesve dhe inxhinierëve të ndryshëm gjatë disa dekadave.

Në fillim të shekullit të 20-të, materiale të tilla si celuloidi dhe bakeliti filluan të përdoren në prodhimin e objekteve të ndryshme. Por plastika moderne, e cila është bërë pjesë e jetës tonë të përditshme, u zhvillua nga inxhinieri kimik belg Bernard Courtois në vitin 1839, kur ai zbuloi një substancë të re gjatë ekstraktimit të acidit nitrik nga bariu. Kjo substancë u quajt nylon dhe u përdor për herë të parë në prodhimin e thonjve artificialë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Një zbulim tjetër i rëndësishëm ishte polietileni, i cili u zhvillua në vitin 1933 nga inxhinieri kimik britanik Eric Fawcett dhe kolegët e tij në ICI.

Sot, plastika është bërë një material i rëndësishëm në prodhimin e produkteve industriale dhe tregtare, dhe është përdorur në fusha të ndryshme si pako, paisje elektronike, automobilat, dhe shumë më tepër.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.