Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Po qe se dëshironi të përmirësoni funksionin tuaj të kujtesës, është koha të shkoni në distancë! Studiuesit nga Universiteti i Wisconsin kanë zbuluar se Po qe se jeni në rrezik të Alzheimerit dhe ushtroni me intensitet të mesëm çdo ditë, keni më pak të ngjarë të zhvilloni sëmundjen.

Studimi, i botuar në Journal of Alzheimer’s Disease, u vendos për të matur efektet e aktivitetit fizik në modelet e metabolizmit të glukozës në tru.

Pse të studiojmë metabolizmin e glukozës? Në shumë pacientë që vuajnë nga Alzheimer, zona të caktuara të trurit shndërrojnë sheqerin në energji shumë më ngadalë se sa duhet. Metabolizmi i pakësuar i glukozës mund të jetë një faktor kryesor në shkaqet e çmendurisë .

got memory loss here s how to predict whether it will be alzheimer s 181673741 image point fr

Për të vendosur eksperimentin, studiuesit zgjodhën 93 të rritur të shëndetshëm nga pikëpamja njohëse me një moshë mesatare 64 vjeç. Të gjithë pjesëmarrësit kishin të paktën një prind me Alzheimer, të paktën një mutacion të gjenit të lidhur me sëmundjen, ose të dyja. Kjo do të thotë që çdo vullnetar për studimin kishte një rrezik të lartë të zhvillimit të Alzheimerit.

Çdo pjesëmarrës kishte një skanim fillestar PET dhe kërkohej që të vishte një akseleometër, i cili bënte matjen e ushtrimeve ditore. Askush s’ duhej të ndryshonte nivelet e tij të aktivitetit fizik, pasi shkencëtarët donin të matnin rutinën normale të secilit person.

alzheimers 1

Gjatë një jave, studiuesit mblodhën të dhëna për nivelet e ushtrimeve të pjesëmarrësve dhe morën skanime të rregullta PET të trurit të tyre. E rëndësishmja, ata i kushtuan vëmendje të madhe zonave të trurit që zakonisht kanë pakësuar metabolizmin e glukozës në pacientët me Alzheimer. Ata gjithashtu i kushtuan vëmendje se sa stërvitje po bënin vullnetarët dhe përdorën të dhëna nga akseleometrat për t’i vendosur ato ose në një grup ushtrimesh të lehta, të moderuara ose të fuqishme.

Pas analizimit të të dhënave dhe rregullimit të variablave që mund të ndikojnë në rezultate, hetuesit bënë një zbulim të rëndësishëm; Ushtrimet e moderuara shoqëroheshin me nivele të mira të metabolizmit të glukozës ndërsa ushtrimet e lehta jo. Në një analizë dytësore, studiuesit zbuluan se një mënyrë jetese pasive gjithashtu s’ bëri asgjë për të përmirësuar metabolizmin në tru. Aktiviteti i fortë fizik shoqërohej me metabolizëm më të mirë të glukozës në vetëm një rajon të trurit, hipokampusin (i cili është përgjegjës për të mësuarin dhe kujtesën). 

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page