Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Dalja e dhëmbëve, në përgjithësi, është një fazë veçanërisht delikate për prindërit dhe foshnjat. I vogli përjeton ndjenja të shqetësimit dhe dhembjes dhe prindërit s’ dinë si ta ndihmojnë. Në realitet, s’ ka shumë që mund të bëni: thjesht kini shumë durim dhe ofrojini fëmijës produkte të krijuara posaçërisht për t’i dhënë lehtësim mishrave kur të shfaqen dhëmbët e parë.

Kur ata shfaqen

Dhëmbët e parë të foshnjës rriten gradualisht. Në përgjithësi, prerësit e poshtëm qendrorë janë të parët që shfaqen rreth muajit të gjashtë, të ndjekur nga prerësit e sipërm qendrorë rreth muajit të tetë. Pastaj, gradualisht, shfaqen të gjithë dhëmbët e tjerë. Sidoqoftë, s’ është e sigurt që të gjithë fëmijët i “respektojnë” këto afate dhe këtë rend: si gjithmonë kur bëhet fjalë për të porsalindurit, secili prej tyre është një rast më vete, siç kujton Dr. Lia Roberto, stomatologe e specializuar në stomatologjinë konservatore dhe pediatrike.

dhimbje dhe parehati

Ekzistojnë një numër simptomash tipike që paralajmërojnë mamanë dhe babanë për ardhjen e dhëmbëve të parë. Para së gjithash, i vogli shpesh i vendos duart në gojë: në fakt, ai ndjen dhëmbët që do të dalin dhe shtypin mbi mishrat. Ai reagon ndaj kësaj ndjesie të çuditshme instiktivisht, duke i vendosur duart, por edhe objektet e tjera, në gojën e tij, për të kërkuar lehtësim. Përveç kësaj, pështymja rritet dukshëm dhe fëmija bëhet nervoz dhe i shqetësuar, shpesh duke qarë për të komunikuar bezdinë e tij. Përfundimisht, s’ është e pazakontë të shfaqet edhe temperatura.

Masazhoni mishrat e dhëmbëve

Për ta ndihmuar foshnjën tuaj të ndihet më mirë, ndërsa shmangni rreziqet që lidhen me përdorimin e objekteve të rrezikshme ose pjesëve të vogla që gëlltiten lehtë, është mirë të merrni produkte të dizajnuara posaçërisht për t’u mbajtur në gojë nga foshnjat gjatë daljes së dhëmbëve. Këto artikuj, të cilët shpesh mund të futen në frigorifer, u japin bebeve një ndjesi të këndshme lehtësimi dhe lehtësojnë dhembjet në mishrat e dhëmbëve. Është gjithashtu e dobishme t’u jepni të vegjëlve diçka të freskët që lehtëson shqetësimin, madje edhe një leckë të thjeshtë të lagur pambuku. Është gjithashtu thelbësore që të keni durim dhe të jeni të vëmendshëm dhe të disponueshëm me fëmijën tuaj, duke gjetur mënyrën dhe kohën për të luajtur me të dhe për ta përkëdhelur më shumë se zakonisht.

Këshilla të tjera të dobishme

Në fund, mos harroni të mbani mjedisin rreth fëmijës shumë të pastër dhe të lani fytyrën shpesh. Në fakt, në këtë fazë, është më e rëndësishme se kurrë të shmangni infeksionet ose irritimet e lëkurës. Gjithashtu masazhoni mishrat e dhëmbëve me një gisht të pastër (dhe ndoshta xhel të veçantë për daljen e dhëmbëve) dhe ofrojini fëmijës një kore të vogël buke për ta përtypur.

Sapo të jenë shfaqur dhëmbët e parë, prindërit kanë një detyrë themelore: të kujdesen për higjienën orale të fëmijës së tyre, duke i mësuar zakone të sakta.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page