Më shumë njerëz se kurrë janë të shtruar në spital me COVID-19 në SHBA

loading...


Në muajt që nga marsi, shumë amerikanë janë habitur nga tmerret e pandemisë. Ata po përballen me një rritje të tretë pandemike që është më e madhe dhe më e gjerë se dy të mëparshmet transmeton The Atlantic përcjell Familja jonë.

Në Sh.B.A, shtetet tani raportojnë më shumë njerëz në spital me COVID-19 sesa në çdo pikë tjetër këtë vit dhe 40 përqind më shumë se vetëm dy javë më parë.

Dhomat e urgjencës kanë filluar të mbushen përsëri me pacientë me COVID-19. Nathan Hatton është një specialist i mushkërive në Universitetin e Spitalit të Utah, aktualisht po raporton 2,500 raste të konfirmuara në ditë, afërsisht katër herë kulmin e saj në verë. Hatton thotë se njësia e tij e kujdesit intensiv po strehon dy herë më shumë pacientë sesa zakonisht.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor në Qendrën Mjekësore të Teksasit duke u përgatitur për të shkuar në njësinë e kujdesit intensiv COVID-19 në Qendrën Mjekësore të Bashkuar Memorial

 Ndërrimet e tij zakonisht zgjasin 12 deri në 24 orë, por mund të shkojnë deri në 36 orë. “Ka raste që unë do të hyj në mëngjes, do të shoh pacientë, do të punoj atë natë, do të punoj të gjithë ditën tjetër dhe pastaj të shkoj në shtëpi” . E pyeta se sa ndërrime të tilla i është dashur të bëjë. “Shumë shumë,” tha ai.

Spitalet kanë vënë në veprim planet e tyre pandemike, duke shtuar më shumë shtretër dhe duke krijuar reparte të improvizuara COVID-19. Por në zonat më të goditura, thjesht s’ ka mjaft mjekë, infermierë dhe specialistë të tjerë për të sigurar shtretër. Disa punonjës të kujdesit shëndetësor më thanë se pacientët me COVID-19 janë njerëzit më të sëmurë për të cilët janë kujdesur ndonjëherë: Ata kërkojnë dy herë më shumë vëmendje sesa një pacient tip i njësisë së kujdesit intensiv, për trefishin e qëndrimit normal.

“Ishte e mundur gjatë verës, por tani është shumë e tepërt”,. Të hënën e kaluar kemi pasur 25 pacientë që presin në departamentin e urgjencës. Ata ishin pranuar, por s’ kishte kush të kujdesej për ta” thotë Whitney Neville, një infermiere.

Luftimet e dy valëve të para të COVID-19 në Shtetet e Bashkuara ndihmuan spitalet të çelin veten për të tretin.

I ngurtësuar nga kabina e marsit dhe prillit, Qyteti i Nju Jorkut ndërtoi aftësinë e tij për të dalluar vendet e nxehta në zhvillim, për të gjetur gjurmët e kontakteve dhe për të ofruar vende ku njerëzit e infektuar mund të izolojnë. “Ne po shohim flamuj të kuq, por ne jemi përgatitur vetë,” thotë Syra Madad nga NYC.

Punonjësit me përvojë të kujdesit shëndetësor janë më pak të frikësuar sesa ishin më parë këtë vit. “Ne e kemi kaluar këtë më parë dhe ne e dimë se çfarë duhet të bëjmë”, thotë Uché Blackstock, një mjek urgjence që punon në Brooklyn. Dhe me brezin e ri të testeve të shpejta, Blackstock thotë se ajo tani mund t’u tregojë pacientëve Po qe se kanë koronavirus brenda disa minutave – një përmirësim i madh gjatë pranverës, kur testet ishin të pakta dhe të ngadalta.

Klinikat më të vogla, shtëpitë e të moshuarve dhe objektet e kujdesit afatgjatë janë akoma duke luftuar për të siguruar pajisje mbrojtëse personale, duke përfshirë doreza dhe maska.

Por spitalet më të mëdha po ecin më mirë, pasi kanë krijuar rezerva dhe plane rezervë Po qe se zinxhirët e furnizimit tensionohen përsëri.

Personeli mjekësor shtyn një barelë me një pacient të vdekur në Qendrën Mjekësore të Bashkuara Memorial.

Njësitë e kujdesit intensiv quhen të tilla për një arsye. Një pacient tipik me një rast të rëndë të COVID-19 do të ketë një tub që lidh udhët e frymëmarrjes me një ventilator, i cili duhet të monitorohet nga një terapist i frymëmarrjes. Po qe se veshkat e tyre mbyllen, ata mund të jenë në dializë 24-orëshe. Çdo ditë, ata do të duhet të hidhen në stomak dhe pastaj përsëri në shpinë – një proces që kërkon gjashtë ose shtatë njerëz. Ata do të kenë disa tuba që hyjnë në zemrën dhe enët e tyre të gjakut, duke administruar tetë deri në 12 ilaçe – qetësues, ilaçe kundër dhembjes, hollues të gjakut, antibiotikë dhe më shumë.

Sado e vështirë të jetë lodhja e punës, “lodhja shoqërore” është më e vështirë, tha Hatton, specialist i mushkërive në Utah. Ai është lodhur të dalë nga një ICU ku COVID-19 ka vrarë një pacient tjetër dhe të hyjë në një dyqan ushqimesh ku i dëgjon njerëzit duke thënë se s’ ekziston.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe zyrtarët e shëndetit publik kanë marrë kërcënime dhe mesazhe abuzive duke i akuzuar ata për mashtrim.

Por strategjia më e mirë mbetet e dukshmja: Mbani njerëzit që të mos infektohen aspak. Edhe një herë, fati i sistemit të kujdesit shëndetësor amerikan varet nga veprimi kolektiv i qytetarëve të tij.

Tani e dimë që koronavirusi përhapet kryesisht me anë të ajrit dhe bëhet aq lehtë kur njerëzit kalojnë periudha të gjata së bashku në zona të ajrosura dobët. Njerëzit mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre duke mbajtur maska ​​dhe duke shmangur hapësirat e brendshme si restorantet, baret dhe palestrat, ku mundësia e transmetimit është veçanërisht e lartë (pa marrë parasysh sa shpesh këto vende pastrojnë sipërfaqet e tyre).

Rezultatet paraprake sugjerojnë që të paktën një vaksinë efektive është në rrugë e sipër. /Familjajonë/

Related posts