© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Cikli menstrual dhe shenjat e ovulimit

Çka janë Menstruacionet ?

Menstruacioni është një fazë e rëndësishme dhe kryesore e pubertetit tek vajzat.

Menstruacionet janë një nga shenjat e shumta fizike që një vajzë po shndërrohet në një grua.

Menstruacionet mund të jenë çrregulluese, si shumë ndryshime të tjera që vijnë me pubertetin. Disa vajza mezi presin që të fillojnë periodat e tyre. Të tjera mund të ndihen të frikësuara ose të shqetësuara.

Shih edhe:

A është normale të kesh dhimbje të pelvikut gjatë menstruacioneve ?

Çfarë i shkakton dhimbjet e barkut dhe dhimbjet e shpinës gjatë menstruacioneve?

 

 

 

Menstruacionet, Cikli menstrual dhe shenjat e ovulimit

Shumë vajza dhe djem nuk kanë sistem të plotë riprodhues të një gruaje ao burri për çfarë ndodh në të vërtetë gjatë ciklit menstrual. Kjo mund ta bëjë procesin të duket më misterioz.

Vajzat zakonisht e kalojnë pubertetin midis moshës 8 dhe 13 vjeç. Trupat dhe mendjet e tyre ndryshojnë në shumë mënyra. Hormonet nisin ndryshimet si rritja dhe zhvillimi i gjirit. Rreth 2 vjet pasi gjiri i një vajze fillon të zhvillohet, ajo zakonisht merr periudhën e saj të parë menstruale.

Rreth 6 muaj apo para se të marrë periudhën e parë, një vajzë mund të vërejë sasi të madhe të lirimeve të pastra vaginale. Ky lirim është i zakonshëm. Nuk ka nevojë që vajza të shqetësohet për shkarkimin nëse nuk ka erë të fortë. Kur një vajzë merr periudhën e saj të parë, mjekët e quajnë atë menarche. Menarche nuk ndodh derisa të gjitha pjesët e sistemit riprodhues të saj janë pjekur dhe po punojnë së bashku.

Mary L. Gavin, MD

 

Shih edhe:

Tri mite rreth menstruacioneve që në të vërtetë janë plotësisht të gabuara

A mund të nuhasin djemtë kur një vajzë është në periudhën e saj?

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.