Misteri i pandemisë: Pse disa njerëz me coronavirus s’ kanë simptoma, ndërsa të tjerë e kalojnë rëndë

loading...


Kjo është një pyetje që na ka shoqëruar gjatë gjithë periudhës së pandemisë

qenë e justifikueshme sëmundja e rëndë pas infektimit me , për ata njerëz që vuajnë nga sëmundje të tjera kronike, por ka mbetur një mister tek njerëzit që janë të shëndetshëm.

Disa prej tyre e kalojnë rëndë, ku dhe ku kanë humbur jetën janë të konsiderueshme, ndërsa disa të tjerë e kalojnë lehtë ose janë asimptomatik.

studim i fundit, i publikuar në Revistën Nature, tregon se përgjigja mund të jetë tek gjenet.

Gjatë studimit, janë marrë më shumë se 2200 pacientë në intensiv, të cilëve u janë identifikuar disa gjene të cilët i bëjnë më të ndjeshëm ndaj coronavirusit.

Këto gjene kanë ndikim me zhvillimin e një sistemi të ulët imunitar.

Dr. Kenneth Baillie nga Edinburghu i Britanisë, thotë se studimi do të ndihmojë në trajtimin e pandemisë në të ardhmen: “ duhet të ulin në mënyrë drastike numrin e rasteve me , por ka të ngjarë që mjekët do vazhdojnë të trajtojnë sëmundjen në kujdesin intensiv për disa vite në të gjithë botën, kështu që ekziston një nevojë urgjente për të gjetur të reja.”

Bëhet fjalë për dy gjene: DPP9 që luan rol me rëndësi në e inflamacionit, dhe një gjen të quajtur OAS që ndihmon për të ndaluar virusin të bëjë kopje të vetvetes në organizëm. Variacionet në një gjen të quajtur IFNAR2 u identifikuan gjithashtu tek pacientët e kujdesit intensiv.

IFNAR2 lidhet me një molekulë të fuqishme anti-virale të quajtur interferon, e cila ndihmon në aktivizimin e sistemit imunitar sapo të zbulohet një . Mendohet se i shumë pak interferonit mund t’i japë virusit një avantazh të hershëm, duke e lejuar atë të replikohet shpejt, duke çuar në sëmundje më të rëndë.

Dy studime të tjera të fundit të botuara në revistën Science, kanë përfshirë gjithashtu interferonin me rastet e pacientëve me që lidhem me mutacione gjenetike dhe një çrregullimi autoimun që ndikon në prodhimin e tij.

specialisti Jean-Laurent Casanova, i cili kreu studimin nga Universiteti Rockefeller në New Jork, zbuloi se mungesa e interferonit ishte shkaku i gati 15% të rasteve kritike ndaj , përcjell Class.

“Shpresoj që Po qe se jepet në dy, tre, katër ditët e para të infeksionit, interferoni do të funksionojë, mbasi në thelb do të siguronte molekulën që pacienti s’ e prodhon vetë.”

Studiuesit thonë se nevojiten studime të tjera më të thelluara për të pasur në të ardhmen një që t’i japë fund fataliteteve dhe sëmurjet rëndë nga . /Telegrafi/

 

The post Misteri i pandemisë: Pse disa njerëz me coronavirus s’ kanë simptoma, ndërsa të tjerë e kalojnë rëndë appeared first on Telegrafi.

Postime të ngjashme