Mjeku Shqiptar që trajtoi pacientë me Ebolë 

 

Të shtrirë në tokë, gjendja e tyre shëndetësore nuk ishte aspak e lehtë.

Por, solidaritetit me banorët e Liberisë nuk mungoi kur ata u ballafaquan me këtë virus vdekjeprurës.

E në mesin e atyre që vullnetarisht vendosën t’i ndihmojnë banorët e
Liberisë, që po ballafaqoheshin me epideminë e Ebolës, ishte edhe Lul
Raka, i vetmi person nga rajoni.

Katër vite pas, epidemiologu kosovar dhe specialisti i
mikrobiologjisë, tregon se rreziku ishte i madh, por krahas kësaj ai
vendosi të shkojë në Liberi.

“nuk ka sëmundje më të rrezikshme se virusi i ebolës, bartet me
kontakt të drejtpërdrejtë një ndër pikat më të rrezikushme janë
punëtorët shëndetësorë, ka pasë”.

Raka tregon cila është sfida më e madhe më të cilën u ballafaqua.

Shih edhe:  Shkencëtarët në ndjekje të varianteve të reja të COVID-19 që mund të depërtojnë vaksinën

“grevën në mes të epidemisë në kulmin e saj ka pasë grevë në një prej
qendrave të posahapura kanë qenë afër 200 pacientë për shkak të grevës
ka qenë kaos, ka pasë trupa të vdekurve”.

Spitalet kishin grevë, e stafi mjekësor ishte i kufizuar.

Për 4 milionë banorë, ishin vetëm 28 doktorë.

Por edhe ata ishin në rrezik.

“kanë qenë të prekur një numër i madh I punëtorëve shëndetësorë, kanë vdek 1050 persona.. kam qenë dy muaj”.

Ani pse përkrahja e të afërmve mungonte, ai vendosi të shkojë. Por sfidues ishte edhe kthimi i tij në vendlindje.

Lul Raka ishte edhe doktor gjatë luftës.

Ndihmën nga NATO, ai e kishte përjetuar edhe si ndjenjë përgjegjësie,
prandaj në vitin 2014 iu doli në ndihmë të prekurve me virusin e
Ebolës, në Liberi.

Shih edhe:  Damage to white matter is linked to worse cognitive outcomes after brain injury -- ScienceDaily

E 20 dhjetori është data kur  shënohet dita e solidaritetit, kjo ditë u caktua nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *