Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Nëse s’ mund të shpëtoj nga dhimbja apo edhe lëkundjet e humorit të tjetrit, atëherë edhe unë vuaj. Eshtë e dobishme që çdo temë për empatinë të publikohet, pasi dhjetëra njerëz (të cilët e identifikojnë veten si empatikë) komentojnë anën e vështirë të ndjeshmërisë së tepruar.

Për më tepër, fakti që ka njerëz, vullnetarisht ose në mënyrë të pavullnetshme, më reaktivë ndaj asaj që ndodh në mjedisin përreth tyre s’ është gjë e re. Për ta, dhimbja e tjetrit në vetvete, dhemb, humori i keq i dikujt ndikon në gjendjen e tij të keqe; lajmet e rënda për dobësinë njerëzore i konsumojnë.

A është e mundur për të menaxhuar këtë mbingarkesë emocionale si duhet për njerëzit empatikë?

Shumë pak mund të bëhen për të tjerët kur dikush është i zhytur në të njëjtin burim destabilizimi emocional. Si të reagoni kur përthithni sjellje që ndikojnë në ekuilibrin e përditshëm? Më poshtë janë 7 sugjerime për t’u përballur me njerëz toksikë dhe ndikimin e tyre në emocionet tona.

1. Mos harroni se të dëgjuarit s’ ju detyron të reagoni

Rrëfimi është një nga aktet që karakterizon më së shumti njerëzimin tonë dhe, në të njëjtën kohë, mbetet një nga aspektet më të ndërlikuara të ekzistencës sonë.

Të jetosh në shoqëri kërkon të jetosh me njerëz me origjinë, mendime dhe vlera personale të ndryshme. Dhe në këtë pikëprerje të jetës, me siguri do të takojmë njerëz, prania dhe bashkëjetesa e të cilëve s’ do të na bëjë ndonjë të mirë.

Ekzistojnë dy mënyra për t’u përballur me këto situata: e para është tërheqja. Por largimi, për pjesën më të madhe, s’ është një veprim i mundshëm, pasi duhet të jemi në vende të ndryshme, kemi nevojë për punën tonë, ose s’ mundemi (të paktën në pjesën më të madhe) të largohemi nga familja etj.

Zotësia, në këtë drejtim, është të zvogëlojmë ndërveprimin në minimumin e mundshëm për bashkëjetesë paqësore.

Për shembull, Nëse s’ më pëlqejnë çështjet e diskutueshme, pse duhet të futem në një bisedë që flet për to?

Neutraliteti zakonisht zvogëlon shanset për mosmarrëveshje dhe s’ nxit biseda të pafrytshme.

Mos harroni se Nëse ndiheni të qetë në sigurinë tuaj, s’ ka nevojë të konsumoni veten duke u përpjekur t’i provoni tjetrit se keni të drejtë.

2. Mos u ndjeni përgjegjës për ndryshimet që vetëm personi tjetër mund të kërkojë

Ju s’ mund të ndryshoni njëri-tjetrin pa qenë të gatshëm të ndryshoni veten. Sidoqoftë, kur ndryshoni, ju zgjoheni një reagim zinxhir në çdo mjedis rreth jush, dhe pastaj përpiqeni t’i përshtateni modelit tuaj të ri, e kështu të tjerët gjithashtu do të ndryshojnë.

Edhe pse, s’ ka asnjë garanci që këto ndryshime do të vijnë direkt për të përmbushur pritjet tuaja.

3. Vendosni kufij për të tjerët dhe për veten tuaj

Në këtë drejtim është e rëndësishme të mbani mend se edhe Nëse shoqëria e shumë njerëzve është e imponuar në jetën tonë, njerëzit e tjerë janë të pranishëm vetëm pasi ne lejojmë dhe ushqejmë praninë e tyre.

Pse i ftojmë njerëzit me të cilët s’ duam të jemi pranë? Kjo do të thotë, është e nevojshme të vendosim kufij për të vendosur se kë duam të kemi pranë, por mbi të gjitha, kemi nevojë për kufij për veten tonë. Ne duhet të mësojmë të përdorim “jo”-në, kur kjo “jo” është opsioni ynë i reagimit në atë moment.

4. Ruajtja e marrëdhënieve

Marrëdhëniet ndërtohen dhe zhvillohen vetëm me anë të bindjes, investimeve emocionale dhe tejkalimit të vështirësive.

Fakti që sot dikush është në jetën tuaj, s’ do të thotë domosdoshmërisht që duhet të jetë edhe nesër. Pas një periudhe kohe bashkëjetese, ne duhet të jemi në gjendje të përcaktojmë se kush duhet të qëndrojë dhe kush duhet të largohet nga intimiteti ynë.

5. Mos ofroni ndihmë Nëse s’ jeni të gatshëm të jepni. Mos shkoni në vendet që s’ doni të jeni

Pasi të keni kryer detyrat tuaja të punës dhe të keni respektuar të drejtat minimale të një jete me respekt, mos harroni se është gjithashtu e nevojshme të ushtroni tolerancë: duhet të thoni gjithashtu JO për njerëzit më të dashur Nëse, në një moment të caktuar, s’ keni forcën për të dhuruar.

Shumica e problemeve që kemi hasur gjatë udhës dhe që thithin energjinë tonë jetësore, janë pasojë e mungesës së respektit për veten, kur ne s’ mund të themi Mjaft dhe Jo.

6. Merrni përgjegjësi të plotë për vendimet tuaja

Mos ngrini një altar për torturuesit psikologjikë; ata që heqin shumë prej nesh pa ofruar asgjë në këmbim të shkatërrimit. duhet ta identifikojmë problemin dhe të luftojmë për ndryshime.

Dhe, në këto pasazhe, këmbët u takojnë vetëm atyre që zgjedhin udhën e tyre: edhe kur është koha për të pranuar ndihmë, vendimi është personal.

7. Gjeni kohën për të fuqizuar veten

Kur të ktheheni në shtëpi, bëni një dush të gjatë të nxehtë, bëni diçka që doni të bëni.

Kaloni kohë me ata që doni. Kërkoni për vendet që përcjellin paqe. Kurseni kohë për veten tuaj. Rrini në heshtje.

Vendimet, kufijtë dhe ndryshimet e rëndësishme duhet të jenë rezultat i zgjedhjeve të bëra në qetësi.

[ad_2]

You cannot copy content of this page