Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Lindja e fëmijës është një përvojë shumë intensive për një grua, plot emocione të forta dhe unike. Por është gjithashtu një dukuri që, së bashku me shtatzaninë, i ushtrojnë trupit femëror një stres të caktuar. Kjo është arsyeja pse mund të shfaqen disa sëmundje në javët pas lindjes së foshnjës. Midis këtyre, gjithashtu mosmbajtja e urinës. Megjithatë, në shumicën e rasteve kjo është situatë e përkohshme: me kryerjen e gjimnastikës specifike, gjendja pothuajse gjithmonë përmirësohet në një kohë të shkurtër.

Ky është një problem i zakonshëm për shumë njerëz

Rrjedhja e pavullnetshme e urinës është një problem i zakonshëm për shumë gra që kanë lindur, veçanërisht te ato që kanë pasur një lindje të gjatë ose kanë tashmë fëmijë të tjerë. Sipas Shoqatës së obstetërve dhe gjinekologëve italianë, rreth 15-40% e nënave të reja raportojnë mosmbajtjeje urinare.

Çrregullimi mund të shkaktohet nga dukuri të vogla, të rëndomta, të tilla si kolla, teshtitja ose e qeshura, por gjithashtu mund të shfaqet papritmas.

Varet nga dobësimi i muskujve

duhet të konsiderohet se pesha e barkut para dhe kalimi i foshnjës ushtrojnë forcë në  muskujt e dyshemesë pelvike (tufa e muskujve që shtrihet nga një fund i legenit në tjetrën) dhe perineumit (zona që shkon nga vagina në anus ): tërësia e muskujve dhe indeve që mbështesin sistemin riprodhues dhe urinar të femrave.

Ky stres i bën muskujt më të dobët dhe mund të çojë në inkontinencë urinare. Në disa raste, shfaqet një vështirësi e caktuar në rifillimin e marrëdhënieve seksuale.

Gjimnastikë që përmirëson situatën

Në shumicën e rasteve, inkontinenca urinare zhduket brenda disa javësh. Për të ndihmuar muskujt të rimarrin veten pas lindjes mund të jetë e dobishme të bëni disa ushtrime të thjeshta gjimnastikore. Le të shohim disa shembuj.

  1. Në këmbë ose ulur. Kontraktoni në mënyrë të vendosur muskujt e legenit (si për të mbajtur urinën), mbani tkurrjen dhe relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin disa herë gjatë gjithë ditës.
  2. Herë pas here, gjatë urinimit, përpiquni të ndaloni plotësisht rrjedhjen e urinës.
  3. Në këmbë, me këmbët pak të përkulura dhe të hapura larg, me duart tuaja mbështetur në ijë, lëkundni legenin tuaj: thithni frymën duke lëvizur legenin mbrapa dhe nxirrni frymën duke “shtyrë” legenin përpara, duke kontraktuar muskulin e legenit dhe barkun.
  4. Shtrirë në shpinë, me këmbët larg dhe gjunjët e përkulur. Vendosni një top midis faqes së brendshme të kofshëve: përpiquni të mbyllni gjunjët duke “sfiduar” rezistencën e topit.

Po qe se inkontinenca urinare theksohet dhe / ose vazhdon për një kohë të gjatë, është më mirë të kontaktoni gjinekologun ose maminë, të cilët mund të planifikojnë ndërhyrje më specifike.

Burimi: Per nenat.al

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page