Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Informacion i përgjithshëm

diabeti (sëmundja e sheqerit) është një gjendje alarmante, por e zakonshme mjekësore. Po qe se keni diabet (sëmundja e sheqerit), duhet të menaxhoni sheqernat në gjak dhe t’i monitoroni rregullisht për t’u siguruar që janë brenda normave të synuara. Ekzistojnë disa lloje të diabetit (sëmundja e sheqerit), megjithëse dy llojet kryesore janë diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 1 dhe i tipit 2.

Shenja paralajmëruese të diabetit (sëmundja e sheqerit)

Simptomat e diabetit (sëmundja e sheqerit) mund të ndodhin me kalimin e kohës ose mund të shfaqen shpejt. Llojet e ndryshme të diabetit (sëmundja e sheqerit) mund të kenë shenja paralajmëruese të ngjashme ose të ndryshme. Disa shenja të përgjithshme paralajmëruese janë:

– etje ekstreme
– gojë e thatë
– urinim i shpeshtë
– uri
– lodhje
– sjellje nervoze
– shikim i turbullt
– plagët s’ kurohen shpejt
– kruajtje e lëkurës ose lëkurë e thatë
– infeksione maja.

Shenja të tjera paralajmëruese të diabetit (sëmundja e sheqerit) të tipit 1

diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 1 zakonisht diagnostikohet tek fëmijët dhe të rriturit e rinj, megjithëse mund të ndodhë në çdo moshë. Një fëmijë mund të përjetojë këto simptoma shtesë:

– humbje e papritur e peshës
– infeksion maja te vajzat para pubertetit
– simptoma të ngjashme me gripin, duke përfshirë të vjella, frymë që mban erë, probleme me frymëmarrjen dhe humbje e vetëdijes.

Shenja të tjera paralajmëruese të diabetit (sëmundja e sheqerit) të tipit 2

Ju s’ mund të vini re simptoma të papritura të diabetit (sëmundja e sheqerit) të tipit 2, por shenjat paralajmëruese të renditura më sipër mund t’ju tërheqin vërejtjen për një gjendje serioze. Ju mund të diagnostikoheni me diabet (sëmundja e sheqerit) meqenëqë shkoni te mjeku për:

– infeksione të vazhdueshme ose plagë që kurohen ngadalë
– probleme me zemrën
– ndërlikime që shoqërohen me rritje të nivelit të sheqerit në gjak.

tretmani

diabeti (sëmundja e sheqerit) mund të trajtohet në disa mënyra. Dieta, aktiviteti fizik dhe monitorimi i kujdesshëm janë të rëndësishme Po qe se keni diabet (sëmundja e sheqerit), pa marrë parasysh llojin e tij. Po qe se keni diabet (sëmundja e sheqerit) të tipit 1, do të duhet të merrni insuli. Kjo meqenëqë trupi juaj s’ e prodhon atë. Po qe se keni diabet (sëmundja e sheqerit) të tipit 2, duhet të kontrolloni gjendjen tuaj me ndryshime në stilin e jetës, të tilla si dieta dhe ushtrimet fizike. Ju gjithashtu mund të duhet të merrni ilaçe orale ose me injeksion, duke përfshirë insulinë ose metforminë, për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak.

The post Njihuni me shenjat paralajmëruese të diabetit (sëmundja e sheqerit) appeared first on Insajderi.

[ad_2]

You cannot copy content of this page