OKB: Dhuna e burrave ndaj grave është gjithashtu një pandemi


në të tërë botën të mërkurën u shënua Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave.

Në shumë vende gratë thanë se bllokimet për shkak të pandemisë, kishin rritur nivelin e dhunës, duke i lënë ato të ekspozuara ndaj një rreziku më të madh.

Kombet e Bashkuara thanë se, që nga shpërthimi i pandemisë së , të gjitha llojet e dhunës ndaj grave dhe vajzave, veçanërisht dhuna në familje, ishin intensifikuar.

e burrave ndaj grave është gjithashtu një . Ajo gjithashtu ka nevojë për reagimin tonë global dhe të koordinuar”, tha drejtorja ekzekutive e agjencisë së Kombeve të Bashkuara “UN Women”, Phumzile Mlambo-Ngcuka në një deklaratë.

Vitin e kaluar, 243 milionë gra dhe vajza kanë përjetuar dhunë seksuale ose fizike nga partneri i tyre.

Këtë vit, raportet theksojnë se ka pasur rritje të dhunës, zyrtarja e -s.

Në qytetin turk të Stambollit, disa qindra njerëz u mblodhën për të protestuar kundër dhunës në familje ndaj grave.

grua që mori pjesë në , por që s’ pranoi të identifikohet, i tha agjencisë Reuters: “Ligji s’ i mbron gratë ashtu siç duhet. Ne jemi këtu për t’u dëgjuar zëri jonë. vrasje të grave që ndodhin pothuajse çdo ditë në këtë vend, por njerëzit që po kryejnë krimin janë të lirë “.

Në Itali, protestuesit u mblodhën jashtë parlamentit duke mbajtur parulla me mbishkrimin “Gratë s’ janë lodra”. kishte një nga e izolimit më të rrepta në , midis marsit dhe majit, për shkak të pandemisë. ka krijuar kushte për rritje të vrasjeve të grave nga anëtarët e familjes në të njëjtën shtëpi, sipas një studimi nga Instituti Italian i Kërkimeve Ekonomike dhe Sociale. “Ne kemi qenë dëshmitarë të një rritjeje të dhunës në familje gjatë masave të izolimit”, tha protestuesja, Serena Freddi, raporton TCh.

“Kjo tregon se shtëpia është akoma një vend konflikti dhe për gratë”, shtoi ajo.

mbajti një minutë heshtje për gratë e vrara dhe në Portugali, organizata vëzhguese OMA, tha se deri më tani, gjatë këtij viti, 30 gra ishin vrarë, gjysma e tyre viktima të dhunës në familje.

i Brendshëm i vendit, Eduardo Cabrita, tha se kishte një rënie prej 6% të numrit të ankesave në lidhje me dhunën në 10 muajt e parë të vitit nga një vit më parë. Kjo, sipas tij, tregon se gratë e kanë pasur më të vështirë gjatë izolimit të kërkojnë ndihmë.

, kancelarja, , tha se “statistikat tregojnë se çdo 45 minuta një grua në vendin tonë sulmohet nga partneri i saj aktual ose nga ish-partneri”.

“Këto janë mizore. Çdo rast i vetëm tregon një histori të tmerrshme. Ne kurrë s’ duhet ta kthejmë kokën anash kur vajzat ose gratë kërcënohen me dhunë ose sulmohen”, tha ajo.Postime të ngjashme