Tue. May 17th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Shkencëtarët paralajmërojnë rritja e numrit të rasteve të sëmundjes Parkinson mund të ketë lidhje me një substancë që gjendet në disa produkte pastrimi, siç janë pastruesit e qilimave dhe pastruesit e bojërave dhe njollave.

Numri i amerikanëve me sëmundjen e Parkinsonit është rritur me 35 për qind gjatë dekadës së fundit dhe mund të dyfishohet gjatë 25 viteve të ardhshme, raporton The Guardian. Dëshmitë sugjerojnë që, të paktën pjesërisht, mund të jetë fajtor trikloreteileni.

Trikloretileni (shkurtuar TCE) përdoret në industri si pastrues i njollave dhe për pastrimin e llojeve të ndryshme të materialeve, përfshirë veshjet, qilimat dhe pajisjet metalike. Mund të gjendet gjithashtu në disa ngjitës dhe pastrues për mobile dhe makina, të cilat mund të jenë të rrezikshme Po qe se njerëzit thithin aromën e saj ose Po qe se bie në kontakt me lëkurën, raporton EPA.

Hulumtimet kanë treguar se ekspozimi ndaj trikloretilenit është një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjes Parkinson edhe dekada më vonë, ndërsa të dhënat janë marrë për njerëzit që kishin punuar në mjedise ku përdoret kjo substancë kimike.

PArkinson 1

Trikloretileni është gjithashtu një kancerogjen i njohur dhe ka qenë i lidhur me kancerin e veshkave, limfomën non-Hodgkin dhe ndoshta kancerin e mëlçisë. Përdorimi i tij u ndalua në Minnesota dhe së fundmi në New York City, pasi Reveal raportoi për rreziqet dhe përdorimin e saj në objektet prodhuese dhe në bazat ushtarake.

Sidoqoftë, trikloretileni s’ i prek vetëm ata që janë në kontakt të drejtpërdrejtë me të, që mund të mbijetojë në mjedis për më shumë se një vit. Njerëzit mund të mos jenë të vetëdijshëm se janë ekspozuar, pasi që mund të jetë ndotur toka dhe ujërat nëntokësore, duke përfshirë edhe ujin e pijshëm.

Studime të shumta kanë lidhur ujin e pijshëm me sëmundjen e Parkinsonit dhe s’ ka pse të shkaktohet vetëm nga TCE, por edhe nga disa pesticide si thonë specialistët nga Universiteti i Alabamas.

Studimi sugjeron gjithashtu që mund të shkaktojë defekte të zemrës te fëmijët.

The Guardian raporton se përdorimi i filtrave të ujit mund të ndihmojë në zbutjen e niveleve të trikloretilenit, por ekziston akoma një rrezik që njerëzit lahen në ujë të ndotur ose thithin këtë substancë të rrezikshme.

[ad_2]