Përgatitja për OPU(oocyte pick-up) ose marrjen/grumbullimin e vezëve/oociteve tuaja.

IVF/ fertilizimi in vitro mund të jetë nje procedurë invazive, por marrja e vezëve e njohur gjithashtu si vjelja e vezëve ose grumbullimi i vezëve, nuk duhet të jetë procedurë e vështirë. Pas gjithë përgatitjes me barna, përcjelljes, kontrollës me ultrazë, më në fund po bëheni gati për të parë se çfarë ndodh më pas. Ja se çfarë mund të presësh nga një procedurë për mbledhjen/grumbullimin e vezëve.

Çfarë është një procedurë e tërheqjes/marrjes së vezëve?

Në një cikël të menstruacioneve natyrore, hormonet e quajtura gonadotropine lirohen nga gjëndra e hipofizës dhe ndihmojnë në rekrutimin e një veze të pjekur për rreth 10-14 ditë dhe pastaj sinjali i ovulacionit (veza e lëshuar nga vezoret në tubën fallopiane, ku me shpresë ajo i takon spermatozoidet). Barnat në një cikël të IVF po stimulojnë procesin e rekrutimit natyror me qëllim të rekrutimit të më shumë se një vezë. Marrja e vezëve të shumëta rritë mundësinë për të pasur embrione me cilësi të lartë për të transferuar përsëri në mitër. Në thelb, marrja e vezëve është si ovulacioni; megjithatë, ka më shumë vezë të përfshira dhe ato merren jashtë trupit para se të ovulojnë brenda trupit të tyre. Nëse një pacient nuk ka një transferim të embrionit të freskët, ata mund të presin një periudhë menstruale rreth 7-10 ditë pas marrjes së vezëve dhe ‘cikli’ është përfunduar.

Përgatitja për stimulimin e IVF

Shumica e protokolleve të stimulimit të IVF fillojnë me disa ilaçe për përgatitjen e vezëve dhe më e zakonshme është pilula e kontrollit të lindjes. Pacientët janë shpesh të tronditur kur u thuhet atyre se hapi i parë në IVF është marrja e pilulave e kontrollit të lindjes.Pilulat e kontrollit të lindjes kanë për qëllim përgatitjen e vezëve për rekrutim – e përshkruajm atë si marrjen e tyre në vijën fillestare për stimulim në mënyrë që ata të zhvillohen në të njëjtin ritëm dhe shumica e tyre do të jenë të pjekur dhe të gatshëm për marrje në të njëjtën kohë.
Mënyra të tjera për përgatitjen e fazës stimuluese të IVF mund të jenë ekstrakte (pilula e vetëm e estrogjenit) dhe nganjëherë mjeku juaj mund të rekomandojë stimulimin pa përgatitje – kjo mund të nënkuptojë fillimin e marrjes të stimulimit ditor me fillimin e një periudhe dhe mund të quhet një cikël spontan IVF.

Kontrollimi i shuarjes dhe ovulacionit

Para se të filloni medikamentet e stimulimit, do të keni një takim (shpesh quhet një kontroll suppression/i shuarjes) për të kontrolluar nëse jeni gati. Kjo zakonisht përfshin një ultrazë dhe një test gjaku për estradiol (një estrogjen që prodhojnë vezoret tuaja). Herë pas here, njerëzit harrojnë/tejkalojnë pilulat e kontrollit të lindjes dhe medikamente të tjera të përgatitjes, dhe nëse po, nuk e rekomandojmë fillimin e ciklit.Pilulat e kontrollit të lindjes nënkupton rekrutimin e një veze gjatë pilulave të kontrollit të lindjes dhe mund të themi se kjo ndodh nëse ekziston një gjëndër e madhe në ultrazë në kombinim me një nivel estradioli më të lartë se sa pritet në testin e gjakut. Është shumë zhgënjyese që të jeni gati për ciklin tuaj të IVF dhe ta vononi, por është gjëja e duhur për të bërë. Nëse filluam me stimulim kur trupi juaj ka përzgjedhur tashmë një vezë për të filluar rekrutimin, atëherë ky është i vetmi që do të zhvillohet deri në pjekuri në atë cikël dhe qëllimi i IVF është të rekrutojë më shumë se një vezë.
Nëse vezoret janë të qetë dhe niveli i estrogjenit është i ulët, ju jeni gati për të filluar fazën e stimulimit të ciklit të IVF.

Faza stimuluese e IVF

Çdo cikël menstrual mund të ovulojë një vezë, por shumë më tepër vezë humbasin (kjo ndodh çdo muaj nëse kemi apo jo cikle menstruale). Vezët tona vazhdimisht përpiqen të zhvillohen dhe pastaj shumica dërrmohet. Nga të gjitha vezët që humbim çdo muaj, një grup i vogël i tyre mund të rekrutohen (të aftë për t’iu përgjigjur medikamenteve të stimulimit, nëse jepen). Në një cikël natyror, gjëndra e hipofizës tajon gonadotropina të mjaftueshme, kryesisht hormonin folikulo-stimulues (FSH), për të rekrutuar një vezë dhe kur vezoret tajojnë estrogjen të mjaftueshëm për të sinjalizuar se veza është e pjekur, gjëndra e hipofizës prodhon një rritje të një gonadotropine tjetër, hormon luteinizuese (LH) i cili shkakton ovulimin e vezës së pjekur.
Ne po imitojmë këtë proces në IVF me qëllim të rekrutimit të më shumë se një vezë. Ne japim gonadotropine për 10-14 ditë në formë të injeksioneve për të rekrutuar vezët që janë në dispozicion atë muaj. Kjo terapi është e njëjtë me hormonet që trupi i një gruaje prodhon çdo muaj, vetëm në doza më të larta. Është e rëndësishme të dini se çdo grua është e ndryshme dhe çdo cikël është ndryshe. E njëjta dozë medikamentesh mund të prodhojë një numër të ndryshëm të vezëve në gra të ndryshme dhe madje edhe në të njëjtën grua, por në cikle të ndryshme menstruale. Gratë janë përcjellur nga afër gjatë gjithë ciklit me ultrazë (rritet madhësia e follikulit të pjekur) dhe testet e gjakut (niveli i estrogjenit rritet me pjekjen  e vezës).

Shuarja e ovulacionit

Medikamentet që merrni në ciklin tuaj IVF nuk janë të gjitha stimulim – zakonisht do të jepen ilaçe për të parandaluar ovulimin para marrjes  të vezëve. Ky mjekim është ose leuprolide (Lupron) ose një medikament antagonist (Ganirelix ose Cetrotide). Terapia me Lupron fillojnë para medikamenteve të stimulimit dhe fillon ne ditën e 21 të ciklit menstrual paraprak dhe vazhdon gjatë gjithë ciklit të ardhëshëm në të cilin bëjmë stimulimin e vezoreve deri në fund të stimulimit ndërsa terapia antagoniste zakonisht merret vetëm 4-5 ditë para marrjes së vezëve. Qëllimi i IVF është të rifitojë vezët kur shumica e tyre janë të pjekur dhe kështu është një ekuilibër midis stimulimit dhe parandalimit të ovulacionit.

Kur mjeku juaj mendon se shumica e vezëve janë të pjekur dhe ju jeni gati për marrjen e vezëve, ju do të merrni një injeksion të fundit për të shkaktuar maturimin përfundimtar të vezëve. Kjo “goditje ” imiton mbingarkimin e LH-së që ndodh në mes të një cikli të natyrshëm sapo vezoret japin sinjalin se veza është e pjekur dhe e gatshme për ovulim. Në një cikël të IVF, ju jeni duke marrë një ilaç për të parandaluar këtë sinjal ovulacionit (si leuprolide ose një ilaç antagonist) kështu që ju nuk duhet të ovuloni spontanisht.
Injeksioni i goditjes është një pjesë shumë e rëndësishme e ciklit IVF. Koha e goditjes përcaktohet nga kur është planifikuar marrja e vezëve. Ofruesi juaj është koha kur vezët do të jenë të pjekur dhe pothuajse gati për ovulimin, por jo mjaft për ovulim sepse ne duam të marrim ato vezë para se të ndodhë ajo. Nëse nuk e merrni këtë terapi, mjeku nuk do të marrë vezë në rikthim. Nëse e merrni shumë herët ose shumë vonë, ju lutemi njoftojeni mjekun tuaj, sepse do të ndikojë në suksesin e grumbullimit të vezëve pasi që është një peridhë e caktuar kohore kur duhet të mblidhen vezët pas marrjes së terapisë së goditjes.

Procedura e marrjes së vezëve hap pas hapi

Zakonisht është një procedurë e thjeshtë që zgjat rreth 15-20 minuta. Çdo klinikë është e ndryshme dhe nevojat e çdo pacienti janë unike, por në shumicën e klinikave mbar botës bëhet në anestezion të shkurtë intravenoz. Ju mund të prisni që të kërkohet që të mos pini ose të hani ndonjë gjë për orë të tëra para se të vini në klinikë, duke marrë IV në krahë dhe duke takuar disa njerëz të rinj atë ditë.

Procedura bëhet permes rrugës vaginale. Nuk ka prerje apo qepje që duhet të hiqen. Ndërsa jeni në gjumë, mjeku nën përcjellje të ultrazërit transvaginal deporton me një gjilpërë në vezore ku vezët mbahen brenda folikulave (strukturat e mbushura me lëngje në vezore). Gjilpëra kalon nëpër murin e sipërm të vaginës drejtë në vezore dhe aspirohet pëmbajtja e çdo folikuli që gjendet në vezore. Vezët vijnë me lëngun e folikulit përmes gjilpërës, nëpërmjet tubit, në epruvetë. Kjo epruvetë i dorëzohet një embriologu që shikon nën mikroskop lëngun folikular për të gjetur vezët. Vezët janë mikroskopike dhe të rrethuara nga qelizat mbështese dhe materiale të tjera nga folikujt. Embriologu i izolon butësisht vezët dhe i vendos ato në një pjatë Petri me media për ruajtje në një inkubator të ngrohtë (me temperatur trupore).
Zakonisht, ju do të zgjoheni në dhomën e rimëkëmbjes duke ndjerë pak të fjetur dhe do të keni disa dhimbje, por përndryshe do të ndjeheni mirë. Ju do të largoheni nga klinika duke e ditur se sa vezë janë marrë.Sigurohuni të pyesni kur te prisni per te reja te tjera.

Këshilla për marrjen e vezëve

Ndiqni të gjitha udhëzimet nga klinika lidhur me kohën e goditjes dhe thërrisni nëse diçka shkon keq ose nëse keni ndonjë pyetje.
Relaksohuni dhe përpiquni të fleni mirë natën para marrjes së vezëve.
Ndiqni udhëzimet nga klinika në mëngjesin e marrjes së vezëve (si asgjë për të ngrënë apo pirë).
Shkoni në klinikë në kohë për marrjen e vezëve. Planifikoni për trafik ose kushtet e motit; mendoni të qëndroni pranë klinikës një natë më parë nëse jeni i shqetësuar për ndonjë arsye.
Jeni të ndershëm me njerëzit që kujdesen për ju ditën e marrjes së vezëve. Le ta dinë nëse jeni nervoz. Pyetni nëse do ta shihni mjekun tuaj para ose pas procedurës.
Nëse jeni të shqetësuar për diçka – pyesni!
Konsideroni mendjen tuaj atë ditë:
Ju keni bërë të gjitha përgatitjet, keni marrë të gjithë terapinë kur ishit në kontrollën tuaj, merrni ngushëllim në atë.
Kujtohuni për të gjitha pengesat që iu desh për të shkuar në marrjen e vezëve dhe të jeni mirënjohës që trupi juaj iu përgjigj medikamenteve dhe se e keni bërë atë për këtë qëllim.
Konsideroni meditim ose vizualizim. Nëse mund të zgjedhësh muzikën, kërkojeni ose sillni kufje. Nëse keni një vend të lumtur (si një plazh), imagjinoni veten aty sa jeni duke pushuar.

Related posts:

Pasuria e rektorit të Universitetit të Pejës
Ministri i Bujqësisë viziton bujqit e dëmtuar në Junik
Prishtina me mbi 1,500 raste aktive me COVID-19 dhe 34 vdekje
Pasuria e rektorit të Universitetit të Mitrovicës
Votat që i duhen VV-së për ta rrëzuar Hotin nga qeveria
Pasuria e Naser Shalës, drejtorit të Agjencionit për Verifikimin e Pronave
Reagon Vjosa Osmani, thotë se e bleu tokën në vitin 2019, jo në kohë pandemie
16 të vdekur në 24 orët e fundit nga COVID-19
Rastet e reja me COVID-19 nëpër komuna
134 persona të shëruar nga COVID-19 në Kosovë gjatë 24 orëve e fundit
Kacafytje brenda objektit të Postës së Kosovës
Ambasadori i ri gjerman kritikon nismën për ligjin për vlerat e UCK-së
Pasuria e rektorit të Universitetit të Gjilanit, Bajram Kosumi
Presidenti dekreton Ligjin për Buxhet, hapet rruga për ndarjen e pagesave të pandemisë
Vera erdhi: Ku po shkojmë për pushime?
Paraburgim policit gjilanas për rrahjen e gruas, arrest shtëpiak vëllait të tij
PDK flet për mocionin e nisur nga VV për rrëzimin e Qeverisë Hoti
Facebook dhe Twitter fshijnë pretendimet e Trumpit për COVID-19
Sa është i pasur ish- ministri Arben Vitia?
Rektori i UP-së, Marjan Dema me mbi 53 mijë euro para të gatshme
Washington DC: Shqiptarja, finaliste për çmimin “Excellence in Advocacy Award”
Bekë Berisha me kredi deri ‘në fyt’
Bekim Haxhiu vozit veturë 33 mijë eurosh
Shtetet e Bashkuara duan njohje dypalëshe
VV nis mocionin për rrëzimin e qeverisë Hoti
ORCA reagon ndaj emërimit të anëtarit të ri në KShC, kërkon ndalimin e interferimeve politike
Kosova po dështon në luftën kundër pandemisë
Prindërit e Iliasit flasin para fillimit të gjykimit të vrasëses së të birit
Ministria e Arsimit anulon testin e arritshmërisë
Lahi Brahimaj me vetëm 137 euro para në bankë
Japonia përkujton 75-vjetorin e bombardimit të Hiroshimas
Vushtrriasit i hapet rast në polici pasi s' u vetizolua
Pejë, 12 pacientë në gjendje të rëndë
Kryekuvendarja blen tokë 100 mijë euro
911 kosovarë u kthyen të infektuar me Covid-19 në Gjermani
Gjakovari arrestohet për dhunim
Arrestohen tre të dyshuar në Prishtinë për organizim të bixhozit
Sa është pasuria e Jahja Llukës?
Spitali i Ferizajt pret rritjen e kapaciteteve për t'i përballuar kërkesat gjatë pandemisë
Profesori anëtar i AAK-së emërohet në Këshill Shtetëror të Cilësisë
Profesori anëtar i AAK-së emërohet anëtar në Këshill Shtetëror të Cilësisë
Mendim Rugova blen veturë 20 mijë euro
Bordi i emëruar nga qeveria Kurti e quan të “paarsyetuar” vendimin për shkarkim nga qeveria Hoti
Turqi, protestë kundër dhunës ndaj grave
Për ndonjë ditë 66 aksidente trafiku në rrugët e Kosovës
Biden do ta pranojë online nominimin për president
Dy pacientë në intubim në spitalin e COVID-19 në Vushtrri
Moti sot në Kosovë
Kosova nis negociatat rreth vaksinës për COVID-19
Vdes një i ri nga Shtimja si pasojë e COVID-19
Zaev u takua me Ahmetin, Selën dhe Gashin, negociohet shumica e re larg syve të opinionit publik
Në Turqi protestohet kundër dhunës ndaj grave
Zyrtarët amerikanë hedhin poshtë pretendimin e Trumpit për Bejrutin
Facebook prezanton klonin e TikTokut, Instagram Reels
specialisti kosovar shpjegon ç’është nitrati i amoniumit që shkaktoi shpërthimin shkatërrimtar në Be...
Pasuria e Drejtorit të Krimeve Ekonomike në Policinë e Kosovës
Drejtoresha e shërbimeve njerëzore në polici, mori avanc mbi 3 mijë euro për udhëtimet në SHBA
Gjilanasja: Virusi s' është rrenë, po e provoj në lëkurën time
Virusin e kam zënë hajgare, shumë i vështirë është
Drejtori i Hetimeve në Policinë e Kosovës mban mbi 28 mijë para kesh në bankë
Gjilani vazhdon kontratat me Gerhard Prognin dhe Fiton Hajdarin
„Tour de Suisse” e motoristëve shqiptarë, në kohë pandemie
Spanja regjistron rekord të të infektuarve me COVID-19 prej përfundimit të izolimit
Pasuria e zv/drejtorit të Policisë së Kosovës, afër gjysmë milioni
Junik – Qindra hektarë kultura bujqësore janë dëmtuar nga breshëri – FOTO
Pandemia “gëlltit” investimet e huaja në Kosovë
Pompat e karburanteve, ku mund të furnizoheni më së liri në Austri
Rogovë e Hasit, kabllot bien për toke pas rrëzimit të shtyllës elektrike
Haradinaj- Stublla nis ndryshimet në misionet diplomatike
Presidenti Thaçi tani apelon që të gjithë t`i respektojnë masat anti COVID-19
Pasuria e U.D të kryeshefit të Inspektoratit Policor të Kosovës
KFOR i përgjigjet një kërkese urgjente të QKUK-së për ilaçe kundër helmimit
Zëvdendësdrejtori i policisë mban në bankë 45 mijë euro kesh
​Mali i Zi shënon numrin më të madh të viktimave nga COVID-19 brenda një dite
Labinot Tahiri shpenzon 107 mijë euro në vetura në vitin 2019
Lista e pasurive milionëshe të Behgjet Pacollit
Daut Haradinaj merr borxh tek familja e gruas për shtëpinë
Rreth 10 milionë afganë besohet se kanë qenë të infektuar me coronavirus
Pasuria e Drejtorit të Antidrogës në Policinë e Kosovës
Endrit Shala vozitet me veturë më të shtrenjtë se shefi i tij Fatmir Limaj
Albin Kurti me vetëm 934 euro në bankë
Në Klinikën ku trajtohet Coronavirus oksigjeni bartet me dorë pasi mungon sistemi
Sa kushton BMW e Fatmir Limajt?
Sjellja skandaloze e Zemajt për barnat rikthen krimin dhe korrupsionin në shëndetësi
Kadri Veseli rrit pasurinë, blen banesë 85 mijë euro
Në Burgjet e Kosovës, janë të infektuar 19 zyrtarë dhe një i burgosur me COVID-19
Të flesh në një tendë në formën e një pike – kampingu interesant në Belgjikë |Revista Monitor
Kadri Veseli rritë pasurinë blenë banesë 85 mijë euro
Aksionet e Mërgim Lushtakut në 4 biznese kursen 45 mijë euro në bankë
Anton Quni e shet veturën BMW X5
Sa fiton brenda vitit Kryeministrit Avdullah Hoti
'Zërat e shuar' të grave në 'veshët e shurdhër' të drejtësisë
Kontrata e dyshimtë, QKUK-ja s' i ndal tenderët për COVID-19 përkundër donacioneve të shumta
Kërkohet krijimi i trupës së qëndrueshme të aktorëve në Teatrin 'Dodona'
Fillon punën Bordi i përkohshëm i KRU "Prishtina"
Qeveria e Serbisë planifikon hapjen e një laboratori të testimeve për COVID në Kosovë
Qeveria e Serbisë planifikon hapjen e laboratorit të testimeve për COVID në Kosovë
Arsyetimi i Gjykatës për dënimin me gjobë të asamblistes së Gjakovës
Ditë e zezë, 15 të vdekur nga COVID-19 në 24 orët e fundit
Hashim Thaçi “vajton" bujqit pas dëmeve të pësuara nga reshjet e fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Ja çfarë kërkese Kirurgu Dr.Salih Krasniqi ka për mediat!

Sun Mar 3 , 2019
Kirurgu Dr.Salih Krasniqi ka postuar në profilin e tij në Facebook një kërkesë për Mediat. Për më shumë shikoni më poshtë: Related posts:Pasuria e rektorit të Universitetit të PejësMinistri i Bujqësisë viziton bujqit e dëmtuar në JunikPrishtina me mbi 1,500 raste aktive me COVID-19 dhe 34 vdekjePasuria e rektorit të […]