Përgjimi: “vëzhgimi” nga larg

Jemi ne shekullin e 21: ky shekull ku teknologjia mbizoteron dhe na percjell ne vete ate… “dimensionin” e TEKNOLOGJISE

loading...

Me
ane te teknologjise, shume gjera behen te mundura, te gjithe e dime
kete. Megjithate, teknologjia aq sa eshte e nevojshme, eshte edhe e
rrezikshme dhe e demshme! Gjithekush, qe nga femijet e ketij brezi, qe e
cojne kohen me telefonat e tyre celulare gjate gjithe dites, pa e
menaxhuar kohen, e deri tek te gjithe ne te tjeret, teknologjia mund te
kete ndikuar ne shume raste per keq.

Teknologjia ka ndikuar kaq
shume ne jetet tona, duke na perparuar por edhe… sigurisht qe ka te
keqija! Ky perparim kaq i madh i teknologjise, ka bere te mundur cdo
gje! Sot, fale kesaj “teknologjise se perparuar”, jane te mundura shume
“alternativa” dhe kategori pergjimi, sidomos nga hakerat, personat me
aftesi te perparuara informatike, komjuterike etj. Hakerat e sherbimeve
te fshehta dhe hakerat e ndryshem si “Black Hat Hackers” apo “Red Hat
Hackers” te cilet u perkasin te ashtuquajturit “Dark Web” (shqip Rrjeti i
Erret) i cili eshte rrjeti apo webi me i rrezikshem dhe me i panjohur,
qe eshte “streha” e hakerave me te rrezikshem.

Menyrat e
pergjimit nepermjet teknologjise jane nga me te ndryshmet. Nje nder keto
menyra, jane kamerat: qe nga kamerat ne vendet publike ose dhe kamerat e
sigurise, e deri tek kamerat ne telefonat celulare. Hakerat e
perparuar, e kane te thjeshte te “sundojne” celularin apo kompjuterin
tuaj, duke ju monitoruar juve nepermjet kameres se pajisjes suaj.
Pergjime te tilla, i bejne te mundur hakerave te monitorojne momente te
ndyrshme te dites suaj, dhe sigurisht, nepermjet kameres, edhe momentet
tuaja intime.
Dikur, u shfaq nje informacion, se ne tualetet publike
dhe tualeteve te restoranteve, mbaheshin kamera, filmimet e te cilave
“shiteshin” tek perdoruesit e “Deep Web” (“Rrjeti i thelle” i
internetit). Sic thashe, hakera te ndryshem “profesioniste” mund tju
monitorojne juve direkt kur ju jeni duke perdorur pajisjen tuaj. Ne
vitin 2014, disa hakera te kategorise “Red-Hat hackers”, arrinin
serverin e pajisjes se dikujt, duke marre IP e pajisjes se nje X personi
nga adresa e tij ne nje rrjet social, e me pas keta hakera arrinin te
kishin te mundur, te kontrollonin file-t (skedaret dhe materialet e
pajisjes) si dhe te monitoronin kameren e pajisjen LIVE dhe i “shisnin”
keto materiale dhe monitorimin e kameres ne Deep Web, duke bere te
mundur qe perdoruesit e tjere te “Deep Web” te blinin dhe te kishin per
vete materialet dhe monitorimin e kameres live per nje periudhe te
caktuar, me cmime nga $55.00 deri ne $465.00 ne varesi te kohezgjatjes.

KUJDES! Ata “sy” qe ju i konsideroni “te verber” mund t’ju vezhgojne!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *