© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Erizipela

Përkujdesja e të sëmurëve nga Erizipela

 

Çka është Erizipela dhe nga kush shkaktohet ?

Erizipeli është sëmundje akute infektive, e shkaktuar prej streptokokut B hemolitik të grupit A.

 

Ku paraqitet më së shpeshti erizipela ?

Më së shpeshti i përfshin fytyrën dhe kokën, ekstremitetet, ndërsa mundet edhe çdo pjesë tjetër të trupit.

Kush është burim infeksioni te erizipela ?

Burim i infeksionit është njeriu i sëmurë prej infeksionit streptokok dhe bacilmbartës i streptokokut B hemolitik.

Sa zgjat inkubacioni te Erizipela ?

Inkubacioni zgjat disa orë, deri në disa ditë.

 

Çka ndodh me lëkurën në vendin e sëmurë nga erizipela ?

Lëkura në vendin e sëmurë është e kuqe, e nxehtë, dhemb, shkëlqen, është e tendosur, ndërsa shpesh është e mbuluar me bulla të vogla, të cilat përmbajnë lëng limfatik dhe qelb. Pas plasjes së tyre paraqiten dregëza.

Çka duhet të veprohet me të sëmurët nga erizipela ?

Të sëmurët izolohen në repartet infektive, ku zbatohet kujdesi i tërësishëm dhe higjiena e të sëmurit.

Si trajtohet lokalisht Erizipela ?

Lokalisht, në vendin e ndryshimeve vihen kompresa me acid borik, me gazë sterile.

Bëhet edhe përkujdesja për sipërfaqen e përfshirë të lëkurës./Gazeta Shëndeti

Erizipela

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.