Thu. Aug 18th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Analiza letrare, Analizë , Analiza të veprave letrare

Përmbajtja e RomanitGjenerali i Ushtrisë së Vdekur

 

 

Rreth 20 vjet pas luftës së dytë botërore kur Europa jetonte luftën e ftohtë. Në një anë të bllokut një gjeneral italian emërohet me një mision po aq të vështirë por edhe të ndershëm në kërkim të eshtrave të ushtarëve të italian të rënë në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore. Qeveritë kishin bërë një marrëveshje, gjenerali do të kapërcente brenda kufirit që izolonte Shqipërinë.

Gjenerali i shoqëruar nga një prift nisen drejtë Shqipërisë, vend për të cilin kishin dëgjuar si të egër nga relievi dhe njerëz të zymtë.

Udhëtimi i dy të huajëve duke ndjekur hartat, lista emrash dhe gërmime të ushtarëve që u kthyen banorëve dhe një herë plagët që u la lufta. Fusha me varre ku italianë e shqipëtarë qenë bashkuar. Gjenerali kërkonte atë, veçantërisht atë, Kolonelin Z i cili ndryshe nga të tjerët i rrëzoi edhe më shumë gjeneralit krenarin që i kish mbetur edhe se e dinte që po tërhiqte mbrapsh disa të humbur. Ishin pikërisht eshtrat e Kolonelit Z ,që e përballën Gjeneralin me shumë sfida ,stërmundim fizik por edhe një shkatërrim psikologjik që e çon në humbje të vetëdijes. Kjo si pasojë e bëmave famëkeqe që Koloneli Famëmadh kish lënë në këtë vend. As i rënë në luftë e as i varrosur ndershmërisht.

Koloneli i vrarë nga duart e një gruaje (plaka Kune) dhe i varrosur po nga duart e saj në pragun e shtëpisë. E rënd ishtë gjëma që i kishte bërë asaj familje ,vrau burrin dhe vajzën e saj. Eshtrat e tij kurrë nuk përfunduan tek familjarët që e kërkonin por humbën në lumë.

 

Shih edhe:

Malësorja

Lumi i vdekur

Kështjella

Kronikë në Gur

Robinson Kruzo

Afërdita – Sterjo Spasse

Bardha e Temalit – Pashko Vasa

Bagëti e Bujqësi – Naim Frashëri

 

 

 

Fjalët kyçe: Ismail Kadare , Romane , Analiza , Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur , Analiza letrare

Analiza letrare, Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur , Analizë , Analiza të veprave letrare

You cannot copy content of this page