Thu. May 19th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Për shumë njerëz, kafeja është një pjesë kryesore e rutinës së përditshme – pavarësisht Me kusht që është gjëja e parë në mëngjes ose kënaqësi e mesditës.

Por një kafe e përditshme mund të ketë një ndikim pozitiv të papandehur. Një studim i fundit tregon se pirja e kafesë mund të zvogëlojë gjasat e humbjes së dëgjimit te burrat.

Studiuesit zbuluan se burrat që pinë të paktën një kafe në ditë kishin 15 për qind më pak të ngjarë të humbnin dëgjimin sesa ata që s’ pinë.

Duke përdorur të dhëna nga pothuajse 37,000 njerëz (burra dhe gra), studimi tregoi se kafeja mund të jetë e dobishme për dëgjimin, për shkak të vetive të saj anti-inflamatore dhe antioksidantëve që përmban.

Sidoqoftë, asnjë lidhje midis funksionit të kafesë dhe dëgjimit s’ u gjet te gratë – diçka që ekipi thotë se mund të jetë për shkak të ndryshimeve në fiziologji. Kjo meqë nivelet e larta të hormonit estrogjen (të cilin gratë e kanë më shumë në trupin e tyre) mbron nga humbja e dëgjimit në lidhje me moshën – kështu që studiuesit thanë se ndikimi i dietës në dëgjim do të ishte ‘më pak i rëndësishëm’.

Dëgjimi u kontrollua në fillim të studimit dhe pastaj përsëri në dy prova. Më pas, rezultatet u analizuan dhe faktorë të tjerë të shëndetit dhe të jetesës u morën gjithashtu parasysh.

Rezultatet treguan se burrat që pinin midis një dhe katër filxhanë e gjysmë kafe në ditë kishin më pak të ngjarë të përjetonin humbje dëgjimi.

[ad_2]

Leave a Reply