Promovohet kompleti i veprave të Anton Çettës


Instituti Albanologjik i Prishtinës ka promovuar sot kompletin e veprave të Anton Çetës, në 13-të vëllime.

Promovimi është hapur me një këngë për Anton Çettën, të interpretuar nga këngëtari Liridon Sadriu.

Promovimi është mbajtur në Bibliotekën Kombëtar të Kosovës, “Pjetër Bogdani” në , në kuadër të aktiviteteve për “Muajin e Anton Çettës”.

Kompleti i veprave të Çettës përfshinë gjithë kontributin letrare dhe shkencor të Anton Çettës, sidomos në mbledhjen e folklorit shqiptar në .

Në kuadër të këtij kompleti janë përshirë veprat e botuara më parë të Çettës, materiale të lëna në dorëshkrim e materiale nga aksioni i pajtimeve të gjaqeve, gjatë viteve të ’90-ta të shekullit btë kaluar..

Botimi i këtij vëllimi është ndihmuar edhe nga familja e Anton Çettës.

pranishmit në këtë promovim vlerësuan kontributin e Çettës në mbledhjen e folklorit dhe botimin e veprës së tij,  si dhe ndihmën e Ministrisë së Arsimit për botimin e këtij kompleti.

Avdullah . Foto: Urim Krasniqi/KALLXO.com

Në fjalën e tij, kryeministri i Kosovës, Abdullah , ka thënë është mjaft me rëndësi botimi i kompletit të veprave të njërit ndër personaliteteve, siç ka thënë kryeministri, më të mëdhenj të historisë sonë.

personaliet me emrin e të cilit identifikohen epokat, i cili dha një kontribut të jashtëzakonshme në ndërrimin e epokave dhe kulturës së jetës dhe organizimit të shqiptarëve”, ka thënë kryeministri Hoti, për Çettën.

ndërsa, ministrja e Kulturës, , ka thënë se Çeta ishte dhe pajtuesi i palodhur  i gjaqeve.

për kujtimin e figurës së Anton Çettës, janë angazhim për të sjellë në vëmendje një pjesë të kontributit të tij të çmuara”, ka thënë ndër të tjerash ministrja, Dumoshi.

ndërsa, Hysen Matoshi, drejtor i Instituti Albanologjik ka thënë se botimi i veprës së Çettës në një komplet ishet nevojë e kohës, dhe erdhi si rezultat i përkushtimin të studiuesve të IAP-së.

“IAP-ja në mesin e numrit të madh të personaliteteve të rëndësishme të përmasave gjithë kombëtar pati edhe një personalitet siç ishte Anton Çetta, i cili me punë e tij shumë dimensionale u  shndërrua në një vlerë të përgjithshme të njohur në gjithë hapësirën kombëtare, sidomos në pajtimin e gjaqeve”, ka thënë drejtori, Hyseni.

Arbnora Dushi, shefe e Degës së Folklorit në Institutin Albanologjik, ka thënë se Anton Çetta vuri themelet për mbledhjen dhe botimin e folklorit në hapësirat shqiptar në ish Jugosllavisë.

“Falë angazhimit dhe punës së tij dhe bashkëpunëtorëve arritën të botohet 28 blej ose vëllime të folklorit shqiptar”, ka thënë Dushi.

në ato e sipër, Leontina Gega- Musa, menaxhere e projektit të kompletit të veprave të Çettës ka folur për përmbajtjen e vëllimeve të kompletit.

“Ky komplet përbëhet nga materiale të shumta të krijimtarisë gojore, ato letrare për fëmijë, materiale të lëna në dorëshkrim, dhe materiale e shkrim nga aksioni i pajtimit të gjaqeve”, ka pohuar Gega- Musa.

fjalë rast ka mbajtur edhe vajza e Çettës, Donika Çetta, e cila theksoi se  ngjarja e sotme ka rënësi për të shpalosur punë e babait të saj, Anton Çettës.

“Dëshira për një përmbledhje të plotë të punës së babit (Anton Çettës) është mirëpritur nga studiuesit e IAP-së dhe mbështetur nga institucionet”, ka pohuar ajo.

. Foto: Urim Krasniqi/KALLXO.com
Dumoshi dhe Vajzat e Anton Çettës. Foto: Urim Krasniqi/KALLXO.com

 Postime të ngjashme