Skip to toolbar

Pse Bota dhe Mjekësia ka frikë nga viruset!

Shkruan: Dr.Dardan Hoxha

loading...

Viruset jane mikroorganizmat te cilat jane te lashte sa vete njerezimi ,ato jetojne ne brendesi te qelizave te njeriut apo kafsheve ,ato jane te ndjeshem nga ambieniti i jashtem dhe pak kohe mbijetojne ne ambient te jashtem.

Ato mund te jene ADN apo ARN viruse dhe pas kontaktit me qelizen e gjalle , hyne ne brendesi te qelizes dhe inkorporohen ne nivelin gjenetik , me kete rast e ndryshojne strukturen gjenetike te qelizes.
Varesishte ne cilat qeliza apo organe e kane cakun ato japin simptomatologji te atyre organeve por simptomat e pergjithshme mund te jene : ethe,temeperature ,plogesti , anoreksi , vjellje, dhimbje koke etj.

Por pse sot shkenca eshte ende e dobet nga forca e viruseve , kete fakt mund ta paraqesim me dy arsyeje madhore .
1.Ndonese viruset jetojn brenda qelizave te gjalla ato e ndryshojne materialin gjenetik dhe si te tille tersine e qelizes se gjalle, per shkatrimin e tyre eshte problematik fakti se egzistojne barnat antivirale por ndonese ato ndodhen brenda qelizes per shkatrimin e tyre ne shume raste duhet shkatruar e tere qeliza e gjalle .
2.Fakti tjeter eshte se bota sa mundohet te trajtoj semundjet virusale te njohura apo ti parandaloj me vaksinim, te njejtet viruse ndryshojne strukturen antigjenike( shendrohen ne forme tjeter) dhe sistemi yne imunitar nuk i njeh dhe eshte i pa afte ti luftoj ato, apo fakti qe barnat nuk jane adekuate per ate viruse qe tani me ka marre forme tjeter (ka ndryshu strukture antigjenike ).

Si mase alarmi qe eshte dhene me virusin e fundit e izoluar ne Kine (2019-nCoV)
I cili kryesisht paraqitet me semundje te organeve te frymarjes si ftohje e lehte apo me pneumoni, sindrome te rende respiratore. I cili zakonisht paraqitet me simptoma si ethe,temperature,kolle,plogeshti,vjellje dhimbje koke.
Masat parandaluse jane: qe cdo pacient qe ka keto simptoma te lajmerohet te mjeku me i afert , te mbahet higjiena personale , duke i pastruar duart pas cdo kontaktit , te shmanget kontakti (apo nese eshte e pa mundur te mbulohet hunda dhe goja me maske ) te personat qe kane keto simptoma, te ajrosen ambientet e mbyllura dhe te shmangen prej vendeve kolektive apo udhetimeve ne vendet e rrezikuara, te perodoren sa me shume lengje dhe fruta te pasura me vitamina.

loading...