© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Fëmijët , Coca Cola

Pse fëmijët nuk duhet të pijnë kola?

Gjatë 10 minutave të para, sheqeri që ndodhet në këtë pije (rreth 11 lugë sheqer në një pije) e sulmon organizmin, por nuk shkakton vjellje, sepse acidi fosforik ia lehtëson shijen e ëmbël.

Pas 20 minutave pankreasi prodhon insulinën me shumicë dhe mëlqia sheqerin e shëndron në yndyrë.

Pas 40 minutave organizmi e ka përthithur kofeinën, bebëzat e syrit zgjerohen, rritet shtypja e gjakut dhe shkaktohet pagjumêsia.

Pas 45 minutave rritet prodhimi i dopaminës e cila e stimulon qendrën e kënaqësisë në tru (ngjashëm vepron edhe heroina, ndonëse në masë më të shprehur).

Para katër viteve prodhuesi i koka kola e ndryshoi formulën dhe e uli nivelin e 4-metilmidazës për shkak të efektit kancerogjen (kjo ia jep ngjyrën kësaj pijeje).

Është interesant se të njëjtën substancë e hoqi edhe pepsi, por vetëm për tregun në ShBA.

Burimi: Poliklinika “Dr.Memli”

Fëmijët , Coca Cola

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.