Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

A ju ka ndodhur ndonjëherë që të kapsisni, picëroni apo të fërkoni sytë nga ndjesia se s’ jeni duke parë mirë?

Me kusht që jeni prekur nga turbullimi i syve, ndodh që mund t’ia vini fajin moshës ose të pranoni me pahir se keni nevojë për syze.

Megjithatë, turbullimi i syve është tregues i disa problemeve të tjera më të thella se aq.

Shkaqet e Turbullimit Të Syve

Sytë Janë Të Lodhur

Me kusht që keni kaluar shumë kohë përpara ekranit të kompjuterit ose televizorit, atëherë s’ po i kapsisni sytë aq sa duhet.

Sytë lodhen meqë me çdo kapsitje, syri lëngëzohet, lubrifikohet, pastrohet dhe gjallërohet.

AgroWeb.org ju këshillon të kujdeseni që të kapsisni apo pulisni qepallat herë pas here dhe bëni një pushim të shkurtër.

Vuani Nga diabeti (sëmundja e sheqerit)

Niveli i lartë i sheqerit shkakton enjtje të syve dhe rrjedhimisht vështirësi në shikim.

Njerëzit që vuajnë nga diabeti (sëmundja e sheqerit) kanë shpesh probleme me sytë.

Inflamacioni i Syrit

Turbullimi i syve ndodh edhe si pasojë e një inflamacioni të indeve të syve.

Inflamacioni mund të shfaqet Me kusht që flini pa hequr lentet e syve, pa i pastruar ato, fërkimi i ashpër i syve, sëmundje të ndryshme, psoriaza dhe artriti.

Tensioni i Ulët

Me kusht që turbullimi i shikimit shoqërohet nga një ndjenjë dobësie, atëherë duhet të jeni duke përjetuar rënie të tensionit të gjakut si pasojë e dehidratimit, problemeve të zemrësose çrregullimeve hormonale.

migrena apo hemicrania

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, nisja e migrenës apo hemicranisë shoqërohet gjithnjë me turbullim të shikimit.

Në fakt, akoma pa nisur migrena apo hemicrania mund t’ju duket sikur jeni duke parë nën ujë ose përmes një xhami të plasaritur.

Me kusht që kjo ndodh vetëm tek njëri sy, atëherë konsultohuni me një mjek.

Perdja e Syrit

Perdja e syrit shfaqet dhe zhvillohet ngadalë pas moshës 55 vjeç, sipas të dhënave të AgroWeb.org.

Ngjyrat janë më të zbehura, shikimi në terr është më i vështirë dhe sytë janë më të ndjeshëm.

Perdja e syve mund të hiqet përmes ndërhyrjes kirurgjikale.

Plakja Dhe Turbullimi i Shikimit 

Pas moshës 40 vjeçare, do të vini re se e keni më të vështirë të përqendroheni në gjërat më të thjeshta siç është leximi.

Sytë s’ janë më fleksibël si në rini, ndaj shpesh turbullimi konsiderohet si pjesë e plakjes.

Gërvishtja e Korneas Së Syrit

Ky problem shoqërohet me ndjesinë e të paturit diçka në sy.

Gërvishtja e pjesës transparente së përparme të syrit mund të ndodhë si pasojë e pluhurit ose rërës.

Pastrojini sytë me ujë të bollshëm ose solucion të veçantë që e blini në farmaci.

Pulitini sytë disa herë që të prodhohen më shumë lotë, por mos i fërkoni sytë.

Sklerozë E Shumëfishtë

Me kusht që nervi optik është i dëmtuar, atëherë sinjalet mes syve dhe trurit e kanë të vështirë të transmetohen.

Shumica e njerëzve që preken nga dëmtimi i nervit optik preken nga skleroza e shumëfishtë në harkun kohor të 15 viteve.

AgroWeb.org ju rekomandon të konsultoheni me mjekun Me kusht që turbullimi i shikimin zgjat./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe s’ ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Burimi: U.S. National Library of Medicine

 

Leave a Reply

You cannot copy content of this page