diabeti (sëmundja e sheqerit) është një sëmundje që shkaktohet nga niveli i lartë i sheqernave në gjak.

Në qoftë se vuani nga diabeti (sëmundja e sheqerit), trupi juaj s’ është më në gjendje të balancojë nivelet e sheqerit që futen në organizëm.

Duke qenë se sasitë më të mëdha të sheqerit merren përmes ushqimit, ai njihet edhe si shkaktari kryesor i sëmundjes.

E Në qoftë se konsumoni shumë sheqer e dyta në radhë vjen mbipesha e tepër në trup.

Pra këta dy faktorë janë të lidhur ngushtë me njëri tjetrin, por s’ janë të vetmit që ndikojnë organizmin.

Sipas mjekëve, persona të të gjitha peshave, moshave apo gjinive mund të preken nga diabeti (sëmundja e sheqerit).

Në këtë artikull nga AgroWeb.org, ju tregojmë se përse kjo ndodh dhe sa të rrezikuar jeni nga diabeti (sëmundja e sheqerit) edhe Në qoftë se gëzoni peshën ideale.

diabeti (sëmundja e sheqerit) dhe Pesha

Mjekët e shpjegojnë përhapjen e diabetit (sëmundja e sheqerit) përmes dy formave të tij, tipit 1 dhe tipit 2.

Teksa tipi 1 është një sëmundje autoimune e cila mund të jetë e trashëgueshme apo pjesë e gjeneve tuaja, diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 2 mund të shkaktohet edhe nga faktorë të jashtëm siç është jetesa e keqe.

Për personat me diabet (sëmundja e sheqerit) të tipit 1 pesha s’ luan asnjë rol të rëndësishëm, pasi sëmundja zakonsht shfaqet nga shkaqe të tjera, si trashëgimitë familjare apo gjenet.

Një studim të cilit i referohet AgroWeb.org, tregoi se personat që vuajnë nga diabeti (sëmundja e sheqerit) i tipit 1 s’ kanë pasur kurrë probleme me obezitetin gjatë rritjes.

ndërsa për diabetin (sëmundjen e sheqerit) e tipit 2 të dhënat janë ndryshe.

Ky lloj përbën më shumë se 90% të të gjithë personave që vuajnë nga kjo sëmundje.

Këtu ushqimi apo stili sedentar i jetesës njihet si shkaktari kryesor, por kjo s’ është gjithçka.

Shkaqe të Tjera

Edhe personat që konsiderohen të dobët mund të preken nga diabeti (sëmundja e sheqerit), këtu luan rol jo vetëm gjenetika, por edhe gjendje të tjera të trupit.

Historia familjare me sëmundjen, gjene të caktuara, kolesteroli i lartë, akumulimi i dhjamit në zona të caktuara të trupit, gjithashtu mund të çojnë në diabet (sëmundja e sheqerit).

Gjenetika

Historia juaj familjare me sëmundjen e diabetit (sëmundja e sheqerit) mund të tregojë shumë për gjenet tuaja dhe për lidhjen tuaj me sëmundjen.

Në qoftë se keni disa familjarë të prekur nga kjo sëmundje, atëherë ekziston një mundësi që edhe ju të prekeni në të ardhmen.

Konkretisht Në qoftë se keni vetëm një prind të prekur rreziku për ju është 40%, ndërsa Në qoftë se të dy prindërit vuajnë nga diabeti (sëmundja e sheqerit) rreziku për ju është 70%.

Masat Dhjamore

Edhe Në qoftë se konsideroheni si persona me një peshë normale, kini kujdes me disa zona të trupit tuaj.

Në qoftë se keni masa dhjamore rreth barkut, atëherë filloni e shqetësohuni dhe bëni të pamundurën për t’i hequr ato.

Kjo pasi, ato çlirojnë disa hormone të cilat në metabolizëm përkthehen si stimuj të cilët zhvillojnë sëmundjen e diabetit (sëmundja e sheqerit).

Masa e belit s’ duhet të jetë e njëjtë ose më e madhe se ajo e vitheve.

Mundohuni të mbani gjithnjë bark të sheshtë dhe bel të hollë.

Kolesteroli i Lartë

Kolesteroli i lartë mund t’ju shfaqet për një sërë arsyesh të cilat mund të varen ose jo nga ju.

Edhe këtu faktori gjenetik luan rol të rëndësishëm, por edhe mënyra e pashëndetshme e jetesës.

Stili i Jetesës

Duhan-pirja, dieta e vakët nga vitaminat e mineralet mund të jenë shkaktarë të sëmundjes së diabetit (sëmundja e sheqerit) tek kushdo.

Një studim të cilit i referohet AgroWeb.org, tregon se personat që konsumojnë më 20 cigare ose më shumë në ditë, kanë dyfishin e rrezikut për tu prekur nga diabeti (sëmundja e sheqerit).

Gjithashtu dietat me ushqime të cilat kanë shumë sheqerna dhe kalori janë një armik shumë i madh i trupit pasi, provokojnë sëmundjen./AgroWeb.org

okitask