Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Të gjithëve ju ndodhë të paktën një herë që të rrëqethen qoftë nga muzika apo nga të ftohtit.

William Griffith, PhD, profesor dhe drejtues i Departamentit të Neuroshkencës dhe Eksperimentale Terapeutikë në Kolegjin e Mjekësisë në Teksas, tha se rrëqethja e trupit është një përgjigje normale biologjike ndaj emocioneve të fuqishme nga situata dramatike ose stresuese të lidhura me luftimin ose fluturimin.

Është pjesë e një refleksi adrenalinë. Reagimi i fortë emocional ndaj muzikës ose skenarëve klimatikë gjithashtu mund të shkaktojë këtë lëshim të adrenalinës.

Luftimi ose fluturimi është një përgjigje autonome e sistemit nervor që është automatik, ose s’ kontrollohet me vetëdije.

E dini? Rrëqethja e trupit është shenjë e një jete të shëndetshme …

Ky sistem, i cili konsiderohet një sistem nervor periferik derisa është jashtë trurit dhe palcës kurrizore, rregullon funksione të tjera të pavullnetshme si rrahjet e zemrës, frymëmarrja dhe tretja, shpjegoi Griffith.

Kur perceptohet një rrezik, sistemi nervor autonom fillon reagimin e tij në amigdala, një pjesë e trurit përgjegjëse për disa vendimmarrje.

Kjo shkakton hipotalamusin e afërt, i cili lidh sistemin nervor me sistemin endokrin që prodhon hormonet me anë të gjëndrës së hipofizës në tru, shkruan altternative medicine. Kjo gjëndër sekreton një substancë të quajtur hormon adrenokortikotrop (ACTH) kurse gjëndrat mbiveshkore, të vendosura sipër veshkave, lëshojnë hormonin epinephrine, i njohur edhe si adrenalinë.

Këto lëshime kimike prodhojnë kortizolin steroid për të rritur presionin e gjakut dhe sheqerin në gjak dhe shtypin sistemin tretës dhe imunitar në përgjigje të stresit, transmeton lajmi.net.

Ky nxitim ndodh në tërë trupin për të aktivizuar një nxitje të energjisë që përgatit muskujt për reagim të shpejtë ndaj kërcënimit të mundshëm.

Nga ana tjetër, kjo lëshim hormonal përshpejton rrahjet e zemrës dhe funksionimin e mushkërive, zgjeron enët e gjakut muskulor dhe frenon sistemet që s’ janë esenciale për avancimin ose tërheqjen si epsh dhe tretje.

 

 

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page