Psikologët: Jepuni fëmijëve vetëbesim


Vetëbesimi është njëra ndër dhuratat më të bukura që prindi mund t’ia bëjë fëmijës së tij.

Carl Pickhardt psikologu dhe autori i 15 librave, thotë se një fëmijë i cili ka mungesë vetëbesimi, do të hezitojë të provojnë gjëra të reja dhe sfiduese, përderisa ata kanë frikë nga dështimi dhe ngurrojnë përderisa mendojnë se do t’i dëshpërojnë të tjerët.

Si rezultat, kjo sjellje mund t’i ndalë ata për shumë gjëra në jetë, përfshirë edhe të pasurit një karrierë të suksesshme.

“Armiqtë e vetëbesimit janë diskurajimi dhe frika”, thotë ajo. Kështu që puna juaj si prindër është që t’i përkrahni fëmijët tuaj në përpjekjet e tyre për të përmbushur detyra të vështira, shkruan The Independent.

Shih edhe:  Mushkonjat e modifikuara gjenetikisht të lëshuara në natyrë

Çmojini përpjekjet e tyre, pavarësisht se a humbin apo fitojnë.

Kur ata janë duke u rritur, udha është më e rëndësishme se destinacioni. Ata s’duhet të ndjehen kurrë me turp përderisa provuan diçka.

Inkurajojini fëmijët që të marrin kompetenca në çkado që atyre ju intereson e ju pëlqen.

Psikologu thotë se duhet t’i lejoni ata që t’i zgjidhin problemet vetë e po ashtu të sillen sipas moshës që kanë.

Ju si prindër duhet t’i inkurajoni ata që të jenë kuriozë që të mësojnë më shumë për gjërat që i rrethojnë.

children-fountain.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *