A mund fëmijët të kenë sëmundjen celiake dhe cilat janë shenjat?

0

Shumica e personave të diagnostikuar me sëmundjen celiake janë të rritur, por edhe fëmijët mund ta kenë atë.

celiake shkakton një autoimun në trup kur dikush konsumon gluten, një proteinë e cila gjendet në grurë, elb dhe thekër. Si rezultat zorra e hollë dëmtohet, dhe trupi i tyre nuk përthith nutrientët e nevojshëm nga ushqimet.

Në fëmijë, arsyeja më e shpeshtë për të testuar për sëmundjen celiake është pengesa në rritjen normale për moshën e tyre.

mund të kenë të njëjtat simptoma të sëmundjes si të rriturit, duke përfshirë:

Diarre
Fryrje barku

Konstipacion
Lodhje
Rash

Sigurisht, këto mund të jenë simptoma të shumë problemeve të shëndetit, ose ndonjëherë mund të jenë edhe pa ndonjë shkak specifik. Ndaj, është e rëndësishme të konsultoheni me një pediatër gastroenterolog për të përcaktuar shkakun.

Për fëmijët me simptoma, hapi i parë është për disa antitrupa specifikë në . Nëse rezultati i testit tregon një nivel të Transglutaminazës indore (tTG) që është 10 herë më i lartë se niveli i normës, disa prej fëmijëve mund të mos kenë nevojë për ekzaminime shtesë si endoskopia me biopsi.

I vetmi për sëmundjen celiake është ndjekja e një pa gluten.

No tags for this post.

Postime të ngjashme

Asked question
Add a Comment
Write your answer.