0

Çfarë e shkakton sëmundjen divertikulare?

Edhe pse nuk është e provuar, teoria dominante është se dieta e varfër në fibra shkakton sëmundjen divertikulare. Sëmundja për herë të parë është diagnostikuar në vitin 1900 në ShBA. Shumë ushqime të përpunuara pwrmbajnw miell tw rafinuar, pra, me pak fibra. Mielli i rafinuar nuk ka krunde si ai i parafinuari (apo integrali).

Fibrat gjenden në fruta, perime, grurë dhe trakti tretës nuk i tret ato. Disa fibra treten lehtë në ujë dhe quhen hidrosolubile (të tretshme në ujë), disa të tjera kalojnë nëpërmjet zorrës të patretura ( fibra insolubile apo të patretshme).Të dyja llojet e fibrave ndihmojnë feçet (mbeturinat ushqimore) të jenë më të buta dhe të kalojnë lehtësisht nëpër zorrë për të dalë jashtë. Fibrat gjithashtu ndalojnë konstipacionin (kapsllëkun).

Konstipacioni bën që muskujt të shtrëngohen për të nxjerrë jashtë feçet dhe kjo shkakton rritjen e presionit në zorrë e cila mund të shkaktojë fryrjen e pikave të dobëta në zorrë dhe formimin e divertikulave.

Divertikulitis (infeksioni) ndodh kur divertikulat infektohen. Doktorët nuk janë të sigurtë se çfarë e shkakton këtë inflamacion. Ai mund të ndodhë kur feçet me baktere mbeten në brendësi të divertikulave. Një krizë nga divertikulitisi mund të ndodhë papritur dhe pa paralajmërime.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment