Çfarë e shkakton skizofreninë?

0
loading...

Çfarë e shkakton skizofreninë?

Nëse ju apo ndonjë pjesëtarë i familjes tuaj vuan nga skizofrenia caktoni termin te mjeku familjar. Ai apo ajo do t’i marrë parasyshë simptomat tuaja dhe historikun tuaj mjekësorë. Mjeku mund t’u sygjerojë bërjen e analizave të gjakut dhe skanimin e trurit, kjo e ndihmon mjekun ta eliminoj mundësinë e ndonjë lëndimi fizik i cili shkakton simptoma të njëjta.

Mjeku mund t’iu drejtojë te ndonjë psikolog apo psikiatër. Ata do ta analizojnë sjelljen tuaj gjatë një periudhe kohore, do të bisdojnë me familjen tuaj si dhe do t’i shqyrtojnë simptomat tuaja. Për t’u diagnostifikuar me skizofreni personi duhet të përjetoj së paku 2 nga simptomat rregullisht për së paku 6 muaj.

Skizofrenia është sëmundje e vështirë për tu diagnostifikuar. Nuk ekzistojnë teste dhe analiza të cilat e determinojnë këtë sëmundje. Abuzimi i substancave narkotike, ilaçeve dhe sëmundjet e tjera mjekësore mund të ndikojnë në shfaqjen e këtyre simptomave.

Shumë nga njerëzit e diagnostifikuar me skizofreni nuk besojnë se ata vuajnë nga kjo sëmundje. Në këto raste përgjegjësia për trajtimin e tyre u kalon familjes dhe rrethit të tyre shoqërorë.

Asked question
Add a Comment
Write your answer.