0

Çfarë është DVT?

DVT (Tromboza e venave të thella) është formimi i një mpiksje gjaku në venë. Shumica e DVT-ve e kanë origjinën në një venë të thellë në muskul ose kofshë, por ato mund të ndodhin edhe në pjesë të tjera të trupit, të tilla si venat e thella në legen, bark ose krahë. Këto mpiksje mund të kufizojnë rrjedhën e gjakut, duke ngadalësuar ose bllokuar kthimin e gjakut në mushkëri dhe zemër. Disa njerëz kanë tendencë të krijojnë mpiksje më lehtë se të tjerët. DVT mund të zhvillohen si një ndërlikim i çrregullimeve të tepërta të mpiksjes së gjakut. Ju mund të zhvilloni një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut për shkak të kushteve para-ekzistuese, ilaçeve ose zgjedhjeve të stilit të jetës, për shembull. Rrallë, mund të keni një predispozitë për shkak të gjeneve që keni trashëguar.

Në rast se nuk trajtohet, një DVT mund të vazhdojë të rritet, duke bllokuar përfundimisht venën dhe duke shkaktuar dhimbje, inflamacion, ënjtje, ndryshim të ngjyrës dhe shpesh dëmtime të përhershme. Edhe me trajtimin, mund të ndodhë një rrezik i rritur për një DVT tjetër, ashtu si edhe ndërlikimet afatgjata, të quajtura sindroma postthrombotice (PTS). Kjo gjendje mund të çojë në simptoma kronike në zonën e prekur (p.sh., këmbë, krah) pas një DVT, të tilla si ënjtje afatgjatë, dhimbje, dhembje, rëndim, lodhje, ngërç, lëkurë të errësuar, nuancë kaltërosh ose shqetësim jo specifik .Megjithatë, rreziku më i madh me DVT nuk është mpiksja në vendin e tij origjinal. Eshtë rreziku i tromboembolisë (bllokim i enës së gjakut në një pjesë të ndryshme të trupit), veçanërisht embolia pulmonare (PE). Kjo ndodh kur një pjesë e mpiksjes së gjakut prishet dhe udhëton në mushkëri, ku mund të bllokojë rrjedhën e gjakut në mushkëri. PE është një urgjencë mjekësore që mund të jetë menjëherë e rrezikshme për jetën.Së bashku, DVT dhe PE grupohen në VTE (tromboembolia venoze), mpiksje gjaku që formohen në venat e trupit, por jo në arterie. Vdekja e papritur është simptoma e parë në rreth 25% të atyre me emboli pulmonare PE.Rreth 30% deri 50% e njerëzve me DVT do të kenë ndërlikime afatgjata, dhe rreth 30% me DVT dhe / ose PE do të kenë një tjetër brenda 10 viteve .

Faktoret e rrezikut – Një numër kushtesh dhe faktorësh mund të rrisin rrezikun e DVT. Ju mund të keni më shumë se një faktor ose gjendje që rrit rrezikun tuaj, dhe rreziku që rezulton mund të jetë akumulues. Për shembull, nëse keni një rrezik të trashëguar, ju do të keni më shumë rrezik nëse pini duhan ose përdorni kontraceptivë oralë. Faktorët më të zakonshëm të rrezikut fitohen më vonë gjatë jetës (ju nuk keni lindur me kete). Me disa nga këta faktorë, ju mund të bëni ndryshime për të ulur rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Disa shembuj të faktorëve të fituar të rrezikut përfshijnë: Mosha – rreziku i mpiksjeve rritet sa më shumë plakeni (veçanërisht më i vjetër se mosha 55 vjeç).Gjendjet kronike si kanceri (i kohëve të fundit ose i përsëritur), sëmundja e zemrës (p.sh. dështimi kongjestiv i zemrës), sëmundja e veshkave (p.sh. sindroma nefrotike), sëmundja e mushkërive . Kateteri i vendosur në një venë qendrore – ky është një tub që vendoset në një venë kryesore të trupit në mënyrë që të administrohen lëngje dhe ilaçe. Këto lidhen veçanërisht me DVT që ndodhin në pjesën e sipërme të trupit.Rritja e hormonit estrogjen – nga ilaçet (kontrolli i lindjes me bazë estrogjeni ose terapia e zëvendësimit të hormoneve) ose nga shtatzënia (gjatë dhe deri në 3 muaj pas lindjes së foshnjës). Histori personale e DVT – pasi të keni pasur një mpiksje gjaku, ju jeni në rrezik të rritur për të patur një tjetër. Palëvizshmëria – pushimi i zgjatur në shtrat ose ulja për periudha të gjata kohore ngadalëson rrjedhën e gjakut dhe muskujt e viçit nuk kontraktohen për të ndihmuar në qarkullimin e gjakut; çdo gjë që ngadalëson rrjedhën e gjakut për një sasi të konsiderueshme kohe, ndonjëherë edhe për disa orë, të tilla si mund të ndodhin gjatë një udhëtimi të gjatë me aeroplan. Kjo quhet staza venoze ose më shpesh “sindroma e klasës së trajnerëve”. Kirurgjia, veçanërisht kirurgjia që përfshin barkun ose legenin dhe operacionet ortopedike, të tilla si operacionet e gjurit ose hip; mund të ketë një aktivizim të faktorëve indorë që rrisin rrezikun e mpiksjes si dhe rritje të palëvizshmërisë gjatë rikuperimit. Qëndrimi në spital – 50% e mpiksjes së gjakut ndodhin gjatë ose menjëherë pas një qëndrimi në spital ose operacionit. Sëmundje inflamatore e zorrëve , Sindromi Antifosfolipid (APS) – një çrregullim i tepruar i mpiksjes, Lëndimi i një vene – dëmtimi i mureve të venave nga frakturat, dëmtimet e muskujve ose trauma të tjera mund të nxisë formimin e mpiksjes së gjakut.Mbipesha, Pirja e duhanit. Rrallë, njerëzit trashëgojnë variacione gjenetike (mutacione) që rrisin rrezikun e mpiksjes së papërshtatshme. Disa nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut të trashëguar përfshijnë: Mutacioni i faktorit V Leiden (rezistenca e aktivizuar e proteinave C), Mutacioni protrombina 20210 (mutacioni i faktorit II), Mangësi në antitrombinë, proteinë C ose proteinë S.

Shenjat dhe simptomat- Rreth gjysma e njerëzve me DVT nuk kanë ose kanë pak shenja dhe simptoma të dukshme. Nëse keni simptoma, ato mund të zhvillohen papritmas ose gradualisht dhe mund të përfshijnë:Grumbullimi i lëngjeve, ënjtjeve (edemave) në këmbën e prekur . Dhimbje ose ndjeshmëri në këmbë (mpiksjet që zhvillohen me shpejtësi shpesh shkaktojnë më shumë dhimbje sesa ato që zhvillohen ngadalë). Skuqje dhe / ose ngrohtësi e lëkurës në këmbë. Nëse një pjesë e mpiksjes prishet dhe udhëton në mushkëri, ju keni një emboli pulmonare (PE).

Shenjat dhe simptomat e PE mund të zhvillohen shpejt dhe përfshijnë: Dhimbje gjoksi që përkeqësohet me frymëmarrje të thellë ose kollitje , kollitja me gjak, vështirësi në frymëmarrje, rrahje të shpejtë ose të parregullt të zemrës, Presion shumë i ulët i gjakut, të fikët ,

Testet laboratorike- Para se të keni bërë testimin, së pari do të vlerësoheni për të vlerësuar probabilitetin tuaj për të pasur një DVT. Vlerësimi merr parasysh disa faktorë, siç janë historia juaj mjekësore dhe shenjat dhe simptomat.Bazuar në vlerësimin, nëse probabiliteti juaj i para-testit është i ulët deri mesatar, atëherë ka të ngjarë që së pari të keni një test D-dimer. Një rezultat negativ i dimerit D përjashton një DVT. Një rezultat pozitiv mund të shkaktohet nga një DVT ose shumë kushte të tjera, kështu që një ose më shumë teste të imazhit (shih më poshtë) kërkohen për diagnozën.Nëse probabiliteti juaj i provës paraprake është i lartë për një DVT, atëherë shpesh nuk bëhet një test me dimer D. Në vend të kësaj, do të keni një ose më shumë teste të imazhit .Disa teste të përgjithshme laboratorike mund të bëhen në të njëjtën kohë me një vlerësim fillestar:
▪Numërimi i plotë i gjakut (CBC) – vlerëson përbërësit e gjakut duke përfshirë trombocitet, fragmentet e qelizave që luajnë një rol në mpiksjen e gjakut;
▪Koha e protrombinës (PT) dhe një kohë e pjesshme e tromboplastinës (PTT) – këto teste vlerësojnë sasinë dhe funksionin e faktorëve të koagulimit të gjakut.
▪Testet për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut themelor:Nëse diagnostikoheni me një DVT dhe nuk keni faktorë klasikë rreziku, ose keni një DVT në një moshë të re (më të re se 50 vjeç) ose në një vend të pazakontë, mund të bëhen teste shtesë për të përcaktuar shkakun themelor. Ky test është i rëndësishëm për të ndihmuar në përcaktimin e rrezikut tuaj për të pasur DVT të përsëritura.
▪Disa analiza mund të bëhen ndërsa jeni duke u trajtuar për një DVT.
▪Shembujt përfshijnë:Anticoagulant lupus dhe antitrupa të tjerë antifosfolipidë – për të ndihmuar në diagnostikimin e sindromës antifosfolipide (APS)
▪Faktori V Leiden dhe protrombina (faktori II) mutacioni 20210 – për të zbuluar faktorët e trashëguar të rrezikut (mund të mos bëhet me DVT-në e parë, por mund të përdoret nëse keni një mpiksje gjaku të përsëritur). Disa analiza preken nga një mpiksje gjaku ekzistuese ose nga trajtimi për një DVT dhe nuk mund të bëhen derisa mpiksja juaj të jetë trajtuar dhe zbutur. Mjeku juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë testet e mëposhtme disa javë ose muaj më vonë për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të DVT tuaj. Këto teste ndihmojnë në zbulimin e mungesës në faktorët e koagulimit të gjakut: Proteina C dhe proteina S, Antitrombina. Testet për të monitoruar trajtimin:PT / INR (raporti i normalizuar ndërkombëtar) – për të monitoruar terapinë me warfarin PTT – për të monitoruar terapinë standarde (jo të fraksionuar) me heparinë. Heparin anti-Xa – për të monitoruar terapinë standarde të heparinës dhe ndonjëherë për të monitoruar terapinë e heparinës me peshë të ulët molekulare (LMWH).

Testimi i ndjeshmërisë së warfarinës – testi mund të porositet nëse përshkruhet terapi me warfarin; ky test ndihmon në përcaktimin e ndjeshmërisë tuaj të mundshme ose, më rrallë, rezistencën ndaj warfarinës dhe ndihmon mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor të zgjedhë doza të përshtatshme.Nëse jeni duke marrë terapi me heparinë dhe numri i trombociteve zvogëlohet ndjeshëm (trombocitopeni), veçanërisht nëse keni edhe mpiksje të re gjaku, mund të bëni një provë për antitrupin trombocitopeni të induktuar nga heparina (antitrupi PF4). Testi zbulon antitrupat që zhvillohen në disa njerëz të trajtuar me heparinë. Nëse tregohet, testi ndihmon në diagnostikimin e trombocitopenisë së shkaktuar nga heparina e ndërmjetësuar nga imuniteti (HIT tipi II), një gjendje që shkakton një numër të ulët të trombociteve (trombocitopeni) dhe mpiksje të tepruar (trombozë).

Testet jo-laboratorike- Mund të bëhet një provë e imazhit ose një seri e testeve të imazhit për të ndihmuar në gjetjen e një mpiksjeje që është formuar në venë. Disa shembuj përfshijnë:Ekografia (përdoret më shpesh), Venografia, Plitizmografia e rezistencës, Disa teste të imazhit mund të bëhen për të gjetur një emboli pulmonare të dyshuar (PE). Shembujt përfshijnë:MRI, Angiografia CT, Skanimi pulmonar V / Q

Parandalimi i DVT dhe PE për herë të parë dhe DVT i përsëritur fillon duke minimizuar faktorët e rrezikut që mundeni, siç janë:Shmangia e uljes së qetë për periudha të zgjatura kohore duke ecur rreth çdo 2 deri në 3 orë. Lëvizni sa më shpejt që t’ju lejohet pasi të jeni i mbyllur në shtrat. Lëvizja sa më shpejt që ju lejohet pas një operacioni dhe / ose duke përdorur mjete mekanike për të ndihmuar në lëvizjen e gjakut në këmbë (të tilla si mëngët pneumatike që përshtaten mbi këmbë dhe presionin e pulsit). Marrja e ilaçeve para, gjatë dhe pas një operacioni për të ndihmuar në parandalimin e një DVT, Lënia e duhanit. Të jesh i vetëdijshëm për faktorët e rrezikut dhe të komunikosh me mjekun tënd të kujdesit shëndetësor për to. Marrja e terapisë së përshkruar antikoagulante (“hollimi i gjakut”), afatshkurtër ose afatgjatë, që përshtatet individualisht për situatën tuaj. Parandalimi i PTS dhe lehtësimit të simptomave. Çorapet e graduara të kompresimit mund të përshkruhen për të ndihmuar në parandalimin e sindromës postthrombotike (PTS) dhe ënjtjen e këmbëve, si dhe për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave. Ato janë çorape elastike që janë shumë të shtrënguara në kyçin e këmbës dhe më pas shtrëngojnë më pak muskulin.

Trajtimi- Medikamentet në dispozicion për të trajtuar DVT vazhdimisht evoluojnë:

Antikoagulantët – këto janë trajtimet më të zakonshme për DVT. Ata ndalojnë që një mpiksje gjaku të rritet, ndërsa trupi ngadalë e rithith atë. Ato gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e formimit të atyre të reja. Ekzistojnë një numër i këtyre ilaçeve që mund të jepen me injeksion ose të merren si pilula. Secila prej tyre mbart rrezikun e shkaktimit të episodeve të gjakderdhjes. Disa kërkojnë monitorim me analiza gjaku, disa jo. Rreziqet, përfitimet dhe kostot e antikoagulantëve të ndryshëm duhet të diskutohen me mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor. Vendosja e filtrit IVC – nëse tregohet bazuar në vlerësimin klinik, një pajisje filtrimi mund të vendoset brenda venës cava inferiore (IVC, një venë e madhe në bark që kthen gjakun nga pjesa e poshtme e trupit në zemër) për të parandaluar mpiksjen në mushkëri. Trombolitik / Trombolizë (i quajtur zakonisht “shpërndarës të mpiksjes”) – në raste të rënda, ilaçet mund të injektohen në gjak ose të shpërndahen direkt përmes një kateteri në vendin e mpiksjes në venë. Ata tretin mpiksjen, por mbajnë rrezikun e shkaktimit të gjakderdhjes serioze (të tilla si brenda kokës).Heqja e mpiksjes kirurgjikale – kjo procedurë mund të bëhet përmes një shumëllojshmërie metodash, duke përfshirë përdorimin e kateterit të drejtuar dhe tullumbaces. Heqja kirurgjikale e një mpiksje mund të kryhet kur nuk mund t’ju jepen antikoagulantë, por ai mbart rreziqet e veta.

 

Shkruan: Dr. Valbonë Blaku Specialiste e Mjekësisë Familjare, staf në Olive Medical & Laboratory

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment