0

Çfarë është HbA1c apo Hemoglobina e Glukozuar?

Termi HbA1c i referohet hemoglobinës së glukozuar. Ajo zhvillohet kur hemoglobina, një proteinë brenda qelizave të kuqe të gjakut që transporton oksigjen në të gjithë trupin tuaj, bashkohet me glukozë në gjak, duke u bërë ‘glycated’. Duke matur hemoglobinën e glukozuar (HbA1c), mjekët janë në gjendje të marrin një pasqyrë të përgjithshme të niveleve mesatare të sheqerit në gjak gjatë një periudhe javore / mujore. Për njerëzit me diabet kjo është e rëndësishme pasi që HbA1c është më i lartë, aq më i madh është rreziku i zhvillimit të komplikimeve të lidhura me diabetin. HbA1c gjithashtu referohet si hemoglobina A1c ose thjesht A1c.

Si e kthen HBA1c një matje mesatare të saktë të glukozës mesatare të gjakut? Kur trupi përpunon sheqer, glukoza në gjak rrjedh natyrshëm ndaj hemoglobinës. Shuma e glukozës që kombinon me këtë proteinë është në proporcion me sasinë totale të sheqerit që është në sistemin tuaj në atë kohë. Për shkak se qelizat e kuqe të gjakut në trupin e njeriut mbijetojnë për 8-12 javë para përtëritjes, matja e hemoglobinës së glukozuar (ose HbA1c) mund të përdoret për të pasqyruar nivelet mesatare të glukozës në gjak gjatë asaj kohëzgjatjeje, duke siguruar një matës afatgjatë të kontrollit të glukozës në gjak. Nëse nivelet e sheqerit në gjak kanë qenë të larta në javët e fundit, HbA1c juaj do të jetë më i madh.

Objektivat HbA1c Objektivi HbA1c për njerëzit me diabet që synojnë është: 48 mmol / mol (6.5%) Vini re se ky është një objektiv i përgjithshëm dhe njerëzit me diabet duhet të kenë një objektiv individual për të synuar nga ekipi i tyre shëndetësor. Një individ HbA1c duhet të marrë parasysh aftësinë tuaj për të arritur objektivin e bazuar në jetën tuaj të përditshme dhe nëse jeni në rrezik të keni hipo të rregullt ose të rëndë.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment