Çfarë është mamografia?

290 viewsRadiologjiaMamografia
0
loading...

Mamografia është një ekzaminim radiologjik që përdoret si një shfaqje te gratë nga mosha 40 vjeçare ose si një test diagnostikues te gratë e dyshuara për kancer të gjirit. Mamografia kryhet me një dozë shumë të ulët të rrezeve X dhe për këtë arsye nuk është e rrezikshme për shëndetin e grave. Për më tepër, për të parandaluar rrezet që të kenë efekte negative, evitohet t’i nënshtrohet një shqyrtimi mamografik gratë e reja, gjinjtë e të cilëve po zhvillohen dhe që mund të preken nga rrezatimi. Shumë njerëz pyesin nëse mamografia është vërtetë e nevojshme dhe përgjigja është po, mamografia shërben dhe aktualisht është metoda më e mirë për të zbuluar fazën e hershme të kancerit, në sajë të aftësisë së saj për të identifikuar kalcifikime dhe formacione të tjera të dyshimta, të cilat mund të jenë një neoplazmë në zhvillim.

Mamografia është një ekzaminim i thjeshtë për t’u bërë, për të cilin përdoret një makinë që quhet mamografi. Gruaja duhet të mbështesë gjoksin në të dhe pastaj gjoksi ngjeshet lehtë nga një kat i dytë, kështu që trashësia është më e hollë dhe jo vetëm imazhi është më i detajuar, por nevojitet një sasi shumë e vogël e rrezeve. Kjo procedurë nuk është aspak e dhimbshme. Në fund të ekzaminimit merren katër “foto” të gjirit: dy vertikale (të quajtur kafkë kauvale) dhe dy horizontale (pozicioni lateral oblique). Është e rëndësishme të mbani mend se ditën e mamografisë nuk duhet të përdoren parfume dhe deodorantë sepse ato mund të shtrembërojnë ekzaminimin duke dhënë iluzionin e pranisë së kalcifikimit.

No tags for this post.

Related posts

Asked question
Add a Comment
Write your answer.