Çfarë është një infeksion viral?

98 viewsSëmundjet Infektive
0
loading...

Çfarë është një infeksion viral?

Një infeksion viral është përhapja e një virusi të dëmshëm brenda trupit .

Viruset nuk mund të shumohen pa ndihmën e një bujtësi.

Viruset infektojnë duke futur materialin e tyre gjenetik në qeliza dhe duke rrëmbyer makinerinë e brendshme të qelizës për të bërë shumëfisguar vetveten.

Nê një infeksion aktiv viral, një virus bën kopje të vetvetes dhe shpërthen qelizën pritëse (duke e vrarë atë) për të liruar grimcat e virusit të sapoformuar. Në raste të tjera, grimcat e virusit “lëshojnë” qelizën pritëse për një periudhë kohe para se të vrasin qelizën pritëse. Sido që të jetë, grimcat e reja të virusit janë atëherë të lira të infektojnë qelizat e tjera. Simptomat e sëmundjes virale ndodhin si rezultat i dëmtimit të qelizave, shkatërrimit të indeve dhe reagimit imunitar shoqërues.

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.