Çfarë janë viruset ?

89 viewsMikrobiologjiaViruset
0
loading...

Çfarë janë viruset?

Kur ne dëgjojnë fjalën “virus”, të gjithë mendojmë për viruse që shkaktojnë sëmundje si ftohja e zakonshme, gripi, SIDS (HIV), SARS-CoV-2 dhe të tjerë.

Viruset janë grimca shumë të vogla të materialit gjenetik (ose ADN ose ARN) që janë të rrethuar nga një shtresë proteine. Disa viruse gjithashtu kanë një mbulesë yndyrore mbështjellëse.

Ata janë të paaftë të riprodhohen vetë. Viruset varen nga organizmat që infektojnë (mikpritësit) për mbijetesën e tyre. Viruset marrin një nam të keq, por ato gjithashtu kryejnë shumë funksione të rëndësishme për njerëzit, bimët, kafshët dhe mjedisin. Për shembull, disa viruse mbrojnë strehuesin nga infeksione të tjera.

Viruset gjithashtu marrin pjesë në procesin e evolucionit duke transferuar gjenet midis specieve të ndryshme. Në kërkimet biomjekësore, shkencëtarët përdorin viruse për të futur gjenet e reja në qeliza.

Viruset mund të prekin shumë zona në trup, përfshirë sistemet riprodhuese, të frymëmarrjes dhe ato gastrointestinale. Ato gjithashtu mund të ndikojnë në mëlçi, tru dhe lëkurë. Hulumtimet zbulojnë se viruset përfshihen edhe në shumë sëmundje kanceroze.

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.