Cila është rëndësia e vitaminës D për sistemin imunitar ?

0
loading...

Cila është rëndësia e vitaminës D për sistemin imunitar ?

Rëndësia e vitaminës D për sistemin imunitar …

Sistemi imunitar ka për detyrë të mbrojë trupin e njeriut nga agresioni i viruseve, baktereve, kërpudhave ose ndonjë patogjeni tjetër që nuk njihet nga trupi.Megjithëse nevojiten më shumë studime për të studiuar lidhjen midis vitaminës D dhe sistemit imunitar, hulumtime të ndryshme sugjerojnë që sasi të shëndetshme të kësaj vitamine mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të frymëmarrjes.Një studim i kryer kohët e fundit që përfshiu 11,000 njerëz ka treguar përfitimet e përgjithshme të vitaminës D në parandalimin e sëmundjeve të frymëmarrjes.Trupi ynë ka nevojë për nivele adekuate të vitaminës D për të prodhuar proteina antimikrobike që shkatërrojnë viruset dhe bakteret.Nivele të ulëta të vitaminës D zvogëlojnë prodhimin e këtyre proteinave, duke na bërë më të prekshëm ndaj infeksioneve.
Eshte e rëndësishme të thuhet që nuk ka ende rekomandime klinike për marrjen e vitaminës D për të përmirësuar mbrojtjen e organizmit,megjithëse është e rëndësishme të siguroheni që nuk jeni i mangët në të.Vitamina D gjendet tek peshqit me vaj si salmoni, qumështi dhe ushqime të tjera të pasura me kete vitaminë.Edhe ekspozimi ndaj diellit na lejon të rrisim prodhimin e vitaminës D në trupin tonë.Gjatë muajve të dimrit, kur ekspozimi i trupit ndaj diellit zvogëlohet, ne kemi tendencë të kemi nivele më të ulëta të vitaminës D. Një test gjaku mund të na ndihmojë të kuptojmë nese kemi nivele te uleta te kesaj vitamine.

Burimi:Rimedio Naturale

Perktheu dhe pershtati:Italmed

Pyetje të ngjashme
No tags for this post.

Related posts

Asked question
Write your answer.