0

Temperatura normale e trupit të një fëmije të shëndetshëm përgjithësisht besohet të jetë 36.6°C. Në fakt, kjo varet nga masa e faktorëve: gjinia dhe mosha e fëmijës, niveli i aktivitetit fizik të tij, përbërja dhe sasia e ushqimit dhe pijet e konsumuar, metodat e matjes, koha e ditës (mëngjes, pasdite, mbrëmje) etj.

Mesatarisht, besohet se fëmijët e shëndetshëm normalisht në rangun prej 36.°5 deri në 37.5 gradë.

Por temperatura e trupit të fëmijës nuk duhet të jetë më e ulët se 36°C dhe një interval prej 35.4°C-35.6°C për fëmijët është i papranueshëm.

Nëse temperatura e trupit të foshnjës është shumë e ulët (rreth 35°C ose më pak), atëherë flasim për hipotermi. Temperatura shumë e ulët e foshnjës, nëse zgjat për një kohë të gjatë, ngadalëson ndjeshëm proceset metabolike dhe në përgjithësi pengon funksionimin e të gjitha organeve dhe sistemeve. Dhe kur bie në 32°C, fëmija mund të humbasë vetëdijen dhe rrezikon direkt për jetën.

Është gjithashtu e rëndësishme për sa kohë temperatura zbret. Ulja afatshkurtër e temperaturës mund të shkaktohet nga ftohja e thjeshtë. Dhe është krejt tjetër nëse një fëmijë ka një temperaturë të ulët për një kohë të gjatë, e cila mund të jetë pasojë e sëmundjeve apo problemeve shëndetësore eventuale.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment